Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
De magische mooie oceaan die we niet voor lief moeten nemen
19-04-2018
•
leestijd 3 minuten
•
281 keer bekeken
•
Het zeeleven van onze aardbol is een lust voor ’t oog, vaak onwerkelijk en lijkt van een andere planeet geplukt. Maar hier gaat iets flink mis.
Onze oceanen gaan namelijk naar de knoppen: koraalriffen sterven overal ter wereld uit. De grote boosdoeners? Overbevissing, vernietigende vistechnieken, globale opwarming en vervuiling. Als er niet snel genoeg wordt ingegrepen, zijn we over 30 jaar meer dan 90% van ons koraal kwijt.
Reden voor overheden om serieuze maatregelen te gaan nemen. Maar ook jíj kunt kleine stappen nemen, zodat jouw (klein)kinderen nog getuige kunnen zijn van deze waanzinnige wereld.
1. Gebruik koraalvriendelijke zonnebrandcrème
Want ja, dat bestaat. Zonnebrandcrème is een van de daders als 't gaat om aantasting van het koraal. En dan met name het schadelijke ingrediënt
oxybenzone
. Dit bevindt zich namelijk in grote concentraties in het zeewater en maakt jong koraal dood. Zonnebrandcrème zónder oxybenzone in huis halen, is dus een stap in de goede richting!
2. Kies de juiste reisorganisaties
Ga je een dagje duiken, snorkelen of heerlijk met de boot het water op? Kies dan voor een verantwoordelijke en erkende reisorganisatie. Check bijvoorbeeld of de organisatie een geschreven document heeft waarin een ‘groen’ beleid staat beschreven. Of vraag welke eco-bewuste acties de organisatie uitvoert.
3. Doe mee aan beschermingsprojecten
Tegenwoordig ontstaan er steeds meer organisaties die strijden voor het behoud van de oceaan. Zo kun je meehelpen bij Beach Cleanups, koraalriffen monitoren en zelfs koraal planten! Ook bestaan er bepaalde apps, die de strijd tegen het sterven van koraal aangaan. Zo is de Eye On The Reef app ontwikkeld, waarbij duikers en snorkelaars foto’s/video’s kunnen insturen van The Great Barrier Reef Marine Park. En dan hebben we ’t niet over die 30 selfies met een Australische schildpad. Wél over foto’s van gebleekt koraal. Ook zou je deel kunnen nemen aan
plastic fishing
evenementen van de Nederlandse organisatie Plastic Whale, waarbij je tijdens een vaartocht over de Rotterdamse en Amsterdamse grachten plastic kunt vissen.
Chris maakte op het Cambodjaanse eiland Koh Rong kennis met de organisatie Friends of Koh Rong, die Beach Cleanups organiseert:
4. Gebruik minder plastic
De oceaan is tegenwoordig zowat de prullenbak van deze wereld; eentje die we nodig moeten verschonen. Geef toe: heb je ooit in de zee gezwommen zonder betast te worden door een plastic zak/flesje? Nee. Dachten we al. Momenteel is de 'zeecontainer' gevuld met zo'n vijf triljoen (!) stukken plastic. Ruil je plastic flesjes daarom in voor een hervulbare waterfles. Of gebruik opvouwbare tasjes.
5. Raak niets aan in de zee
De regenwouden van de zee zijn vaak natuurlijk een paradijs om te zien. Het kan daarom verleidelijk zijn om ’t koraal aan te raken. Maar als je de riffen aanraakt, beschadig je als het ware de beschermingslaag van het koraal. Gevolg: het koraal sterft. Vooral duikers en snorkelaars tasten het koraal vaak (on)opzettelijk aan. Houd dus voldoende afstand tijdens een duik- en snorkeltrip!
Spieken in de oceanen van deze aardbol? Dat kan met Ocean Street View!