Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Dit gebeurt met je lichaam tijdens een vlucht
28-01-2019
•
leestijd 3 minuten
•
3945 keer bekeken
•
Een vlucht doet dingen met je. Niet alleen ben je twintig films verder en heb je nog nooit zolang een zoektocht naar de perfecte foetushouding gevoerd, ook heeft de hoogte van het vliegtuig een enorme invloed op jouw lichaam. En jij - als eigenaar van een lichaam - mag best weten wat die invloed inhoudt.
Je leidt aan smaakverlies
Het naarste gedeelte van je reis? Misschien wel het vliegtuigvoedsel. Maar don’t blame it all on het voedsel, blame it on jouw smaakpapillen. Een groot deel van je smaakpapillen reageert door de grote hoogte (en daarmee de lage luchtvochtigheid en lage luchtdruk) namelijk niet meer. Daarnaast drogen je neusholtes – die voor een groot deel de smaak bepalen - door de lage luchtvochtigheid uit. De vermindering van smaak zou ook te maken kunnen hebben met koude temperaturen, grijze cabineverlichting en een hoog stressniveau. Om die reden serveren steeds meer vliegtuigmaatschappijen extra zoutige en pittige gerechten.
Je raakt sneller verkouden
De lucht in een vliegtuig is gortdroog. En door deze lage luchtvochtigheid kunnen virussen makkelijker overleven. Zo schijnen ziekte veroorzakende bacteriën één week lang te kunnen overleven op bepaalde oppervlaktes, zoals tafels, vliegtuigraampjes en armleuningen. Wanneer zich tijdens jouw vlucht een niesmarathon voordoet, weet je dus waar ’t vandaan komt.
Oh en: koffie- en theeleuten doen zich er goed aan om hun verslaving in een vliegtuig te minderen. Het water schijnt namelijk niet heet genoeg te zijn om bepaalde bacteriën te doden.
Je lichaam zwelt op
Jij bent niet de enige in het vliegtuig die moeite heeft om zijn maag of darmen te temmen. Veranderingen in de luchtdruk leiden namelijk tot een vermeerdering van gas. Denk maar eens aan de bolle vorm van zakjes chips in een vliegtuig. Deze gassen verzamelen zich dus ook in jouw lichaam. En die zul jij naar de nooduitgang moeten loodsen. Scheet dus vooral erop los, want zo voorkom je buikklachten. Daarbij geldt: hoe subtieler, hoe fijner voor jouw medepassagiers.
Probeer ook vaak genoeg je benen te strekken of wandel af en toe naar het toilet. Zo stimuleer je de bloedcirculatie. Zit je te veel stil? Dan kan het bloed in je benen toenemen, wat mogelijk kan leiden tot diepveneuze trombose oftewel het
economyclasssyndroom
. Geen grap. De eerste meldingen van deze trombose kwamen namelijk van vliegtuigpassagiers. Vandaar de benaming.
Je oren gaan dicht zitten
Schommelingen van gas hebben ook invloed op je oren. Stijgt het vliegtuig? Dan is de druk in je oor hoger dan daarbuiten en daardoor zwelt het trommelvlies op. Landt het vliegtuig? Dan verkleint het trommelvlies. In beide gevallen heeft de buis van Eustachius, de buis achter je neusholte die de luchtdruk reguleert, een zetje nodig. Normaal heeft deze buis lang genoeg de tijd om de druk recht te zetten. Maar tijdens een landing of stijging is ‘m dat te snel. Dan moet de lucht gelijk worden gesteld door lucht binnen te laten via de buis van Eustachius. En dat doe je onder andere door te praten, gapen, kauwen of slikken. Of door je neus en mond dicht te houden en lucht naar buiten proberen te werken.
Je wordt emotioneler
Huilen in het vliegtuig. Het is een ding. Zelfs een seizoen
How It's Made
zou een lading tranen bij je kunnen opwekken. Hoe kan dat toch? Emotionele stabiliteit, waar ben je? Volgens psychologen voelen mensen zich angstiger en kwetsbaarder in een vliegtuig. Het is natuurlijk ook niet niks. Je zweeft duizenden meters in de lucht, in een gigantische trillende machine die een hoop kabaal maakt. Ook kun je tijdens een vlucht diepere gedachtes krijgen dan normaal. En dat is volgens psychologen niet gek. Want hoe vaak komt het voor dat je urenlang op dezelfde stoel zit, zonder internetverbinding? Die rust doet dingen met je hoofd.