Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit land heeft 20.000 burgers maar niemand woont er

04-05-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
981 keer bekeken
  •  
shutterstock_685657939
Dit land heeft meer dan twintigduizend burgers, 841 edelen en 125 ministers. Maar niemand woont er. Dat zou ook een beetje krap worden met een oppervlakte van één vierkante kilometer. Oh ja en je kan er baron(es) worden als je wil. Moet je alleen even online een formulier invullen . Welkom in de surrealistische samenleving van Ladonia; het onofficiële buurland van Zweden
Als je Ladonia binnenstapt, vallen je waarschijnlijk gelijk twee dingen op: twee kunstwerken. En da's dan ook gelijk bijna het enige - een hoop stenen daargelaten - wat er staat op het grondgebied. Als je tot nu toe erg verward naar je scherm zit te staren, dan snappen we dat. Maar misschien kunnen we het een en ander voor je ophelderen. Die sculpturen zijn namelijk de reden dat deze microstaat is ontstaan. 
shutterstock_150836102
De geschiedenis van Ladonia
Op 31 juli 1980 start Zweedse kunstenaar Lars Vilks met het bouwen van een sculptuur in een natuurreservaat. Hij noemt de sculptuur Nimis en bouwt er twee jaar aan op de afgelegen plek, voordat de Zweedse overheid het ontdekt. Zij eisen dat Vilks het sculptuur daar weghaalt, maar hij weigert. Dit is het begin van een lange juridische procedure. Tussen de rechtszaken door wordt het sculptuur ook nog eens een keer in de brand gestoken door vandalen. Vervolgens start Vilks in 1991 doodleuk zijn tweede kunstproject een stukje verderop. Het stenen 'boek' (wat er meer uitziet als een fort) genaamd Arx is geboren. Wat natuurlijk ook resulteert in nog meer heibel. 
shutterstock_151807958
Vilks is niet vies van een scheut olie op het vuur en roept Ladonia op 2 juni 1996 uit tot een onafhankelijk natie. Een jaar later heeft de staat duizend inwoners. Vervolgens beslissen de lokale autoriteiten na twintig jaar touwtrekken eindelijk dat ze voor de sculpturen van Vilks een uitzondering maken. Het zijn de enige twee 'gebouwen' die in het natuurgebied mogen staan. Volgens de overheid van Ladonia is dit een indirecte bevestiging dat Zweedse regels niet gelden op Ladonia's grondgebied. 
Barones Evi
Ladonia is behalve een microstaat ook een koninkrijk. Toen Evi tijdens haar roadtrip door Zweden  Ladonia aantikte, werd ze ontvangen door de gekroonde koningin: Carolyn I. Zij woont overigens in de Verenigde Staten, maar dat hindert niet. Ook Evi kreeg tijdens haar bezoek de eer gekroond te worden als barones. Naast een koningin heeft Ladonia ook een president. Oh én een interim-president namelijk:  de oude schoenen van de president
Ministerie van dingen onder stenen
Een greep uit de belangrijke zaken die de 125 ministers in hun portefeuille hebben: ongenummerde dingen, dieren maar voornamelijk koeien, regenboogmagie, the dark side,  uitstellen, ducttape, ansichtkaarten, dingen onder stenen en schaken met kaas. Terry Hayden, minister van tijd én lama's, vindt dat Ladonia een nieuw concept van tijd moet bedenken. En deze extra tijd moet besteed worden met het denken aan lama's. 
Weetjes
Met zoveel ongewone ministeries, zullen de wetten en gebruiken van Ladonia je vast ook niet meer verbazen. De eerdergenoemde minister Hayden zal bijvoorbeeld erg blij zijn geweest dat de tijdzone van Ladonia op: UTC/GMT +0:57 is gezet.  Hier is het dus drie minuten vroeger dan in buurland Zweden. Verder kent de Ladoniaanse taal twee woorden: waaaall en ÿp. Wat dat betekent, wordt niet uitgelegd en Google Translate kan ons gek genoeg ook niet verder helpen. Het nationale volkslied kan zelfs door de meest toondove idioot 'gezongen' worden, dat is namelijk het geluid van een steen die in het water plonst. 
shutterstock_1150280648

© De vlag van Ladonia.

Foutje, bedankt
Het migratiebeleid kán beter. Of in ieder geval: het gebrek eraan mag wat duidelijker gecommuniceerd worden. Naar het schijnt hebben namelijk drieduizend Pakistanen Ladoniaans burgerschap aangevraagd. Deze applicatie werd natuurlijk geaccepteerd. Maar we kunnen ons voorstellen dat de aanvankelijke blijdschap van korte duur was. Daadwerkelijk wonen in Ladonia of contact opnemen met de ambassade is natuurlijk niet mogelijk. Verwarring alom. 
Hoe kom je in Ladonia?
Nu je nieuwsgierig genoeg bent geworden om naar Ladonia af te reizen, zullen we uitleggen hoe je er komt. Het backpacken naar Ladonia begint al avontuurlijk. Eerst moet je natuurlijk afreizen naar buurland Zweden en vanaf daar ga je naar natuurreservaat Kullaberg Peninsula. Eenmaal in dit reservaat maak je een tocht van 45 minuten door de natuur, waarbij je de letter N op de bomen volgt. Ladonia ligt een beetje verborgen en helemaal aan de kust. Maar zodra je de houten constructie boven je uit ziet torenen, sta je aan de grens. Die je overigens gratis en zonder paspoortcontrole mag oversteken. 
shutterstock_1189082983
De attracties van Ladonia
Er zijn vier bezienswaardigheden die je echt niet mag missen tijdens je rondreis in de microstaat. De grote trekpleisters van Ladonia zijn: een bibliotheek, een perenboom, botten van een aangespoelde zeehond en de laatste rustplaats van een gecremeerde babyneushoorn. Het laatstgenoemde dier heet Nelson en was anderhalve week oud toen hij, ongeveer twintig jaar geleden, stierf in een Zweedse dierentuin. Hoe Nelson verder bij Ladonia terecht is gekomen blijft - zoals veel in Ladonia - een klein mysterie. 
Zin om Ladoniaan te worden en af te reizen naar je vaderland? Leuk! Rijd dan ook even langs Göteborg voor een citytrip met de beste vis, gratis sauna, 'wilde' pinguïns en herten.

Meer over:

zweden, bijzonder
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor