Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Zo maken muggen bij jou geen kans
02-04-2019
•
leestijd 3 minuten
•
15222 keer bekeken
•
Die zoemende zeikerds ben je liever kwijt dan rijk. Los van dat ze ernstige ziektes zoals malaria kunnen veroorzaken, zijn ze ook gewoon ontzettend irritant.
Vooral Thailand staat bekend om de prikkende beestjes, maar ook in Europa kan je behoorlijk geteisterd worden. Gelukkig kan jij met deze handleiding voorbereid op reis.
Duik onder in een resort
Dit is het goede nieuws. Bij de meeste hotels en resorts zit je wel veilig. De Thaise bevolking heeft ervaring met de kleine beestjes en is aardig succesvol in ze buiten de deur houden. Voornamelijk door muggenwerende spray te spuiten. Maar we adviseren je natuurlijk niet om jezelf op te sluiten in een resort. Dus lees vooral even door.
De open deuren
Natuurlijk begint jouw oorlog tegen de muggen met het aanschaffen van een klamboe en met jezelf insmeren met Deet. Dat had je waarschijnlijk zelf ook al bedacht, dus voor klachten verwijs ik je vooral terug naar de tussenkop. Overigens is het níet handig om echt met open deuren te slapen. (Sorry voor deze grap.)
Maar hoeveel Deet dan?
Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit hoeveel procent Deet in een muggenwerende spray het meest effectief is. Over het algemeen geldt wel: hoe hoger het percentage Deet in een spray, hoe langer de bescherming aanhoudt. Maar bij een percentage van rond de 40 procent, maakt het niet meer zoveel uit. GGD adviseert in ieder geval een percentage van minimaal 30 procent. Een middel met Icaridin jaagt volgens GGD trouwens ook muggen weg. Je hebt ook verschillende 'natuurlijke' sprays, maar de werking hiervan is niet bewezen. Ook armbandjes die muggen zouden moeten wegjagen zijn helaas nog niet zo effectief als jezelf insmeren met Deet. Het gebruiken van citronellakaarsen kan je ook op je buik schrijven. (Goed zo, want als muggen ze niet afstotend vinden ruiken, dan wij wel.)
Maar wat voor klamboe dan?
GGD raadt een geïmpregneerde klamboe aan. Dat is een klamboe waarop chemische middelen zijn gespoten. Deze zijn niet schadelijk voor de mens, maar wel voor de mug.
Zonnebrandcrème
Smeren in een tropisch land is altijd een goed idee. Maar in combinatie met het smeren van Deet moet je even oppassen. Smeer eerst (niet-vettige) zonnebrandcrème op en breng pas na een half uur tot een uur later Deet aan.
Liever stinken
Er gaan veel fabels rond over waarom sommige mensen meer gestoken worden dan anderen. Wetenschappers zijn ook daar nog niet helemaal uit. Vooral omdat testuitslagen weer verschillen per type mug. Hoogstwaarschijnlijk trekken warme, zweterige lichamen meer muggen aan. Parfum of deodorant opspuiten is alleen weer geen goed idee, ook dit schijnen muggen lekker te vinden.
Kleren maken de man/vrouw/x
Ook je kleding draagt bij aan het aantrekken of afstoten van muggen. Bedekkende kleding is natuurlijk top, maar in een warm land als Thailand soms niet zo realistisch. Bovendien kunnen sommige muggen door dunne stof heen prikken. Als je ruim zittende kleding draagt wordt die kans alweer kleiner. Draag in ieder geval geen donkere kleding. Dat trekt namelijk warmte aan en daarmee dus ook muggen.
Op de tocht
Muggen houden niet van kou en tocht. Zet die airco of ventilator dus maar op standje tien en dan vliegen ze zo de kamer uit.
Boek tijdens een goed seizoen
Vlak na het regenseizoen (oktober) verandert Thailand in een muggenwalhalla. Muggen zijn gek op stilstaand water en na het regenseizoen heb je nog steeds plassen in overvloed. Reken maar uit. Overigens kan je de muggen ongeacht het seizoen nooit helemaal vermijden.
Ziektes
Muggen kunnen verschillende ziektes overdragen zoals malaria, knokkelkoorts, het zikavirus en gele koorts. Informeer dus sowieso voor vertrek altijd bij je huisarts of de GGD wat voor muggen in jouw bestemming rondzoemen en of er inentingen tegen zijn.