Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Vijf opmerkelijke Valentijnstradities wereldwijd

14-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
573 keer bekeken
  •  
Valentijn

© ARTYOORAN / Shutterstock.com

Rozen, liefdesbrieven en heel veel chocola: dát is Valentijnsdag. Toch? Niet overal. Want in veel landen zijn de tradities… net even anders.
1. Een lekker snoepje voor een lekker snoepje   

Valentijnsdag wordt in Argentinië pas in juni gevierd. Dit doen ze tijdens de Sweetness Week, waar mensen snoep inruilen voor een kus. Deze week was eerst een marketingstunt van een snoepmerk, maar is nu een vaste traditie geworden. Wie zoet is krijgt lekkers? Of andersom?
2. Chocolatertje

In Japan is Valentijnsdag eenrichtingsverkeer. Hier zetten vooral vrouwen hun partners in het zonnetje: met een reep chocola om precies te zijn. En de vrouwen zelf? Die moeten wachten… een maand lang. Op 14 maart zijn de rollen namelijk omgedraaid. Op deze White Day ontvangen zij – je raadt het al – witte chocola. 
3. Iets met borduren en een os 

De zevende dag van de zevende maand (snap je ‘m nog?) is in China een traditioneel feest voor tortelduifjes. Op deze dag wordt een oude romantische legende tussen een weversmeisje en een ossenherder geëerd. Vrouwen proberen daarom indruk te maken met hun borduurskills en kinderen hangen rozenkransen om de horens van ossen. En wat doen de mannen dan? Tja, toekijken? 
4. Lepeltje lepeltje

Maar dan letterlijk. In Wales doet men romantisch op 25 januari: St Dwynwen's Day. Gebaseerd op, hoe kan het ook anders, een mooi Welsh sprookje. Geliefden geven elkaar op deze dag rozen, kaarten, chocola en houtgesneden lepels? Want welk gebaar is romantischer dan een hele koude winternacht opblijven om een sierlijke lepel uit een stuk hout te snijden. Ehm... 
5. Er komt geen eind aan

Valentijnsdag klef en commercieel? Emigreer dan vooral niet naar Zuid-Korea. Want daar leggen stellen elkaar iedere maand flink in de watten. In Zuid-Korea vieren ze dan ook twaalf keer Valentijnsdag. Zo heb je bijvoorbeeld Kusdag in juni en Knuffeldag in december. Aan singles wordt ook gedacht. Op 14 april ‘rouwen’ zij om hun vrijgezellenleven. Hoe ze dat doen? Niet door tranen met tuinen te huilen. Wél met het eten van zwarte noedels in zwarte bonensaus. Oh, en uiteraard in zwarte kleding. Hoera dan maar?
Kan je het écht niet laten? Origineel boven conventioneel: dit zijn de meest cliché aanzoeklocaties en de alternatieven. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor