Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zo maak je de Frans-Canadese versie van een kapsalon

30-08-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1907 keer bekeken
  •  
Poutine

© Habib Sajid / Shutterstock.com

De poutine is het nationale gerecht van Canada. Deze smakelijke snack komt oorspronkelijk uit de Franstalige provincie Quebec, maar is populair in het hele land. En of je nou een luxueus frietje wil of liever een heerlijk ordinaire patatschotel... Met een poutine heb je het beste van beide werelden.  
Patat met piepende kaas
Canadese poutine lijkt een beetje op de kapsalon. Je kent 'm wel, die flinke bak patat met döner, sla, gesmolten kaas en een royale laag knoflooksaus. Maar wat is dan het verschil? Een traditionele poutine bestaat uit de combinatie patat, kaas en een soort jus. Vooral de kaas is een cruciaal element. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van zogenaamde  squeaky cheese . Dit is een soort rubberachtige, verse kaas. Het belangrijkste is dat deze kaas niet smelt in het warme gerecht en dat het een beetje piept tussen je tanden als je erop kauwt. In Quebec noemen ze deze piepende kaas overigens fromage en crottes , wat letterlijk vertaalt naar mestkaas. Klinkt misschien niet héél lekker, maar de Canadezen zullen je het tegendeel bewijzen. 
Ontstaan
Wie 't ooit bedacht heeft om al deze ingrediënten bij elkaar te gooien? Daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens sommigen ging de eerste poutine in 1957 over de toonbank. Een klant bestelde een zak friet bij een klein restaurant in het dorp Warwick. Hij vroeg de eigenaar om er kaas bij te gooien. Et voilà, de poutine was geboren. Of toch niet? 
Een andere theorie stamt uit 1950. Een restaurant in Drummondville zou destijds patat met saus op de menukaart hebben staan. Onder klanten werd het vervolgens populair om dit gerecht te ‘verkazen’. Want, waarom ook niet? Dit restaurant is daarna officieel erkent als enige echte uitvinder van poutine door de Canadese Raad voor Intellectueel Eigendom. 

De laatste hypothese over ’t ontstaan van de poutine is heel simpel. Een restaurant in het Canadese dorp Princeville verkocht de verse kaas los aan klanten, die het vervolgens zelf mixten met patat. Het restaurant speelde in op deze vraag naar ‘t patat-kaas-mengsel, voegde zelf de jus toe en zette de legendarische poutine op de kaart.

Eén ding is in ieder geval zeker: de poutine komt sowieso uit de provincie Quebec. Vandaar dat het een echt Frans-Canadees gerecht is. Er worden zelfs ware poutinefests georganiseerd, festivals gewijd aan niet anders dan de vette hap. 
Poutine

© razum / Shutterstock.com

Hoe maak je 'm?
De kunst van het maken van een goede poutine zit 'm in de jus. Er vanuit gaande dat het frituren wel snor zit, zal je daar dus op moeten focussen.

Ingrediënten:

friet (kant-en-klaar of zelfgemaakt) 
3 eetlepels bloem
maizena
500 ml runderbouillon
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ongezouten boter
1 theelepel bruine basterdsuiker
2 sjalotten (fijngesneden)
zout
peper
kaas naar keuze 

Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer tot het mengsel een gladde roux vormt. Haal de roux tijdelijk van het vuur. Bak in een tweede pan de sjalotten goudbruin in de olijfolie. Voeg een snufje zout en peper toe en blus af met runderbouillon. Voeg het mengsel samen met de tijm en basterdsuiker toe aan de roux en breng het geheel al roerend met een garde aan de kook. Voeg eventueel geleidelijk aan wat maizena toe als je de jus iets dikker wilt maken. Serveer de jus over een portie versgebakken friet en top af met je favoriete kaas. Bon appétit. 
Waar vind je 'm?
De beste poutine buiten de deur vind je uiteraard in Canada. Hoewel Quebec dé plek is om deze te eten, vind je van Oost- tot West-Canada restaurants die je deze maaltijd serveren. Mocht je in de toekomst weer eens in de buurt zijn, hier eet je de beste poutines van Canada: 

La Banquise – Montréal, Quebec:  Volgens sommigen is La Banquise het béste poutinerestaurant van Montréal (en misschien wel van Canada). Hier heb je dit gerecht in alle soorten en maten, van veganistische tot pulled pork varianten. En misschien nog het beste: dit restaurant is 24/7 open. Tot diep in de nacht staat hier een lange rij voor de fameuze poutine.  

Le Garde-Manger – Montréal, Quebec:  Hoewel poutine het perfecte katervoer is na een avondje stappen, tilt Le Garde-Manger dit gerecht naar een hoger niveau. Hier is het niet zomaar een vette hap, maar écht een gastronomisch hoogstandje. Namelijk, met kreeft.  

Fabergé – Montréal, Quebec:  Poutine alleen als avondeten? Niet als ’t aan Fabergé ligt. Hier hebben ze poutine als ontbijt op de kaart. Met gekarameliseerde ui, bacon, hollandaise saus en een eitje met de  sunny side up !  

Nom Nom Nom Poutines & Crepes – Toronto, Ontario:  Houd je wel van een spannend tintje aan je gerecht? In dit kleine eetstalletje krijg je de meest uiteenlopende smaaksensaties voorgeschoteld. Van rijkelijk gevulde poutines met gefrituurde spruitjes (!) tot de Franse versie met brie.  

Wurst – Calgary, Alberta:  In deze Duitse pub krijg je niet alleen braadworst op je bord, maar ook frietjes besprenkeld met truffelolie. En om de poutine weg te spoelen, bestel je natuurlijk een grote pul Duits bier. Proost! 

Fritz European Fry House – Vancouver, British Columbia:  Je gelooft het bijna niet, maar bij dit restaurant in Vancouver kun je Nederlandse frietsaus bij je poutine krijgen. Ja, echt waar. 
Meer buitenlandse lekkernijen uitproberen? Probeer dan ook dit Okonomiyaki-recept voor Japanse hartige pannenkoeken
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor