Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Op roadtrip langs de noordkust van Denemarken

19-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
5297 keer bekeken
  •  
Blokhus

© FlorianKunde / Shutterstock.com

Met 7500 kilometer aan kust heeft Denemarken een van de langste kustlijnen van Europa. Je vindt er kalkrotsen, moerasgebieden en riviermondingen. Maar in het noordwesten van het land, aan de noordwestelijke kust van Jutland om precies te zijn, tref je royale zandstranden. Deze route brengt je langs de mooiste bestemmingen.
Route: Hvide Sande – Limfjorden – Blokhus – Råbjerg Mile – Skagen 
West-Jut​land
Hvide Sande
Hvide Sande – dat letterlijk wit zand betekent – is een plaats aan de westkust van Jutland waar je brede zandstranden treft. De route richting Hvide Sande ligt op een smalle strook land dat het Ringkøbing Fjord-meer van de Noordzee scheidt. Op de weg naar de plaats heb je dus zowel aan je linker als rechterzijde een uitgestrekt uitzicht op het water. Het landschap rondom Hvide Sande bestaat voornamelijk uit duinen, gras en een aantal bakens. Door de witte en gekleurde huisjes heeft de plaats een typerende Deense uitstraling. En dan hebben we het nog niet eens over de rood met wit gestreepte uitkijktorens op de stranden. Ook tref je er een heuvel met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die je kan beklimmen, met prachtig uitzicht over de natuurrijke omgeving. Rondom het Ringkøbing Fjord-meer kan je ook andere badplaatsen bezoeken, zoals Sondervig.
Hvide Sande

© Smibo / Shutterstock.com

Hvide Sande

© Raimundo79 / Shutterstock.com

Noordwest-Jutland
Limfjorden 
Wanneer je vanaf Hvide Sande op de route richting het noorden van Jutland rijdt, leiden verschillende wegen je dwars door een natuurrijk waterlandschap. Via de Oddesund-brug rijd je over het water naar het noordelijkste eiland van Denemarken. In dit noordwestelijke deel van Jutland land tref je allerlei eilanden, meren en bossen. Limfjorden is het grootste meer, dat is omringd door een brede kustlijn. Het landschap bestaat uit heuvels, stranden, duinen, bossen en zelfs hoge kliffen. Het uiteenlopende natuurgebied is dan ook ideaal om te voet te verkennen. Zo kan je een bezoek brengen aan park Thy: het eerste nationale park in Denemarken. In dit natuuroord kan uiteraard wandelen en in Agger Tange kan je zelfs zeehonden en vogels spotten. Rondom Lodbjerg vind je een vuurtoren en enkele bunkers die je kan beklimmen. Voor de liefhebbers: Limfjorden staat door de waterrijke natuur ook wel bekend om de oesterteelt. Je kan ze onder begeleiding zelf plukken, of eten in een van de dorpen rondom Limfjorden.
National Park Thy

© rphstock / Shutterstock.com

National Park Thy

© Mikkel Dommerby / Shutterstock.com

Blokhus 
De volgende kustplaats die je tegenkomt wanneer je verder noordwaarts rijdt is Blokhus: een badplaats die vooral ’s zomers veel Deense toeristen trekt. Blokhus heeft ook een knus centrum met winkels, cafés en restaurants. Maar het brede strand is het voornaamste ijkpunt van de plaats. Deze leent zich dan ook voor het zogeheten ‘strandrijden’: met je auto een rit maken over het strand. Dit is hier een gebruikelijk concept, omdat de kustlijn in Noordwest-Denemarken zo breed is. Het nut? Naast je auto neerploffen op je strandstoel voor een picknick midden op het strand, zonder mijlenver te hoeven wandelen vanaf de parkeerplaats. Check voor het strandrijden wel goed de regels en houd vanzelfsprekend rekening met je omgeving.
Blokhus

© FlorianKunde / Shutterstock.com

Noord-Jutland
Råbjerg Mile
Noord-Jutland is de laatste regio op de route langs de Deense kust. Het uiterste deel van Denemarken ligt in een puntige vorm in de buurt van Skagen. Het landschap rondom Skagen is uiteenlopend. Door forse zandstormen in de achttiende en negentiende eeuw zijn er op grote schaal grassen, struiken en naaldbomen aangeplant. En je vindt er wandelende duinen. Waaronder Råbjerg Mile: de grootste wandelende duin van Denemarken en Noord-Europa. De duin ligt vlak onder Skagen en beweegt tot wel achttien meter per jaar. Mede hierdoor valt het inmiddels onder een van de beschermde natuurgebieden in Denemarken. De duin is nog wel toegankelijk voor wandelaars en is daarom zeker een bezoek waard. De top van het Sahara-achtige duinlandschap biedt een prachtig uitzicht op de zee. Tip: zet een zonnebril op en trek iets warms aan. De wind kan nogal hevig zijn…
Duinen Mile

© Mathilde Odgaard / Shutterstock.com

Skagen
Het laatste punt op de route langs de Deense kust is de meest noordelijke plaats van het land: Skagen. Het dorp is typerend Deens en kent een lange geschiedenis. Skagen ontstond in al in de middeleeuwen als vissersdorp. Je treft er onder andere een Lutherse kerk uit 1841 die een door drijfzand ondergelopen kerk uit de veertiende eeuw vervangt. Ook vind je in Skagen idyllische okergele huizen en een oud station. In de negentiende eeuw kwamen veel kunstenaars naar de plaats. In het kunstmuseum van Skagen kan je nog steeds een aantal van hun werken terugvinden. Maar ook het strand van Skagen staat garant voor een onvergetelijke uitwaaisessie. Hier komen namelijk twee zeeën – de Baltische zee en de Noordzee – bij elkaar. De punt waar de twee zeeën samensmelten is te vinden in Grenen, het uiterste punt van Denemarken waar je een uitgestrekt wit zandstrand treft. Ook de vuurtoren van Skagen, Det Grå Fyr genaamd, is een hoogtepunt. Met 46 meter is dit de op een na hoogste vuurtoren in heel Denemarken. Vanaf de top heb je adembenemend uitzicht over het natuurgebied.
Skagen

© Vokskan / Shutterstock.com

Skagen

© Ditlevsen / Shutterstock.com

Een Deense vakantie in eigen land beleven? Zo doe je dat.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor