Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Wat je wil ontdekken tijdens een rondreis door Oezbekistan

01-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
841 keer bekeken
  •  
metro station tashkent

© Lukas Bischoff Photograph / Shutterstock.com

Oezbekistan: tot voor kort een van de meest gesloten plekken op aarde. Maar sinds 2016 voert ’t land razendsnelle hervormingen door en in februari 2019 opende Oezbekistan zelfs letterlijk haar deuren voor reizigers. Voor Nienke was dit reden genoeg om het land te betreden. Ze bezocht vier bijzondere plekken.

Route: Tasjkent - Aydarkulmeer - Nuratau-gebergte – Aralmeer 

Reisduur: één à twee weken

Tasjkent

De hoofdstad van Oezbekistan, Tasjkent, kent een bewogen verleden. Jarenlang was het land onderdeel van de Sovjet-Unie en na de onafhankelijkheid in 1991 heerste er 27 jaar lang een wrede dictator. Sinds zijn overlijden in 2016 worden er razendsnel hervormingen doorgevoerd in het land.

tasjkent oezbekistan

© Marina Rich / Shutterstock.com

Het land stikt van de enorme gebouwen uit de Sovjettijd. Tasjkent is dan ook een echte Sovjet-modelstad. De stad barst van de enorme gebouwen, de straten zijn breed en je vindt overal enorme pleinen en parken voor parades en openbare evenementen. Het toonbeeld van de Sovjet-identiteit is Hotel Uzbekistan, een gigantisch hotel van maar liefst zeventien verdiepingen.

hotel uzbekistan

© Polina LVT / Shutterstock.com

Ook is Tasjkent uniek om zijn metronetwerk, waar de inwoners enorm trots op zijn. Tot op heden is dit netwerk de enige van Centraal-Azië. Wat het netwerk extra bijzonder maakt? De stations zijn gebouwd met een kenmerk van de Oezbeekse cultuur als thema. Een mooi voorbeeld hiervan is het Kosmonavtlar-station oftewel het astronautenstation, waarbij portretten van verschillende Russische en Oezbeekse ruimtevaarders aan de wanden hangen.

metro oezbekistan tasjkent

© Felix Lipov / Shutterstock.com

Verder mag de Chorsu Bazaar niet worden overgeslagen tijdens een bezoek aan Tasjkent. De eeuwenoude bazaar is een van de belangrijkste markten van Centraal-Azië en dé plek om Oezbeekse specialiteiten te proeven. Tip: probeer de traditionele snack kurut, oftewel gedroogde kaasballen.

chorsu bazaar oezbekistan

© Sun_Shine / Shutterstock.com

Aydarkulmeer

Laat je in Oezbekistan vooral verrassen door het Aydarkulmeer, een meer dat ooit onderdeel van de Kyzylkum-woestijn was. Het Aydarkulmeer is de perfecte plek om je hoofd bij leeg te maken. Rondom het meer vind je namelijk niets anders dan zand. En één hotel, te midden van deze leegte. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie heeft ondernemer Radik namelijk voor een schijntje een groot stuk land opgekocht. Hier heeft hij een hotel uit de grond gestampt en is het yurtkamp genaamd Sputnik Navoi begonnen.

aydarkulmeer oezbekistan

Yurtcamp Sputnik Navoi

© Serdanik / Shutterstock.com

De woestijn is op z’n mooist in de nacht. Door de enorme leegte om je heen is de sterrenhemel boven je hoofd dan nog indrukwekkender dan ergens anders. Tip: bijna overal is het toegestaan om een vuur te maken. Als je met de warmte van het vuur onder de enorme sterrenhemel zit, ben je echt alleen met de natuur.

Nuratau-gebergte

Het Nuratau-gebergte is de thuisbasis van verschillende bevolkingsgroepen, waaronder Tadzjiekse, Kazachse en Oezbeekse bergbewoners. De lokale gemeenschap houdt zichzelf door middel van runder-, schapen-, en geitenhouderijen, tuinbouw en zijdeteelt al eeuwenlang op de been. Om de rijke natuur in dit gebied te behouden, zijn er vele ecotoerismeprojecten ontstaan. Door deel te nemen aan een ecoproject verklein je je ecologische voetafdruk zoveel mogelijk. Eén daarvan is het ecotoerismeproject van bergwachter Nazrullo, die zich als derde generatie binnen zijn familie bekommert om de veelzijdige natuur. Nienke bezocht zijn homestay in het dorpje Hayat.

IMG_1262

Nienke en Nazrullo in Hayat

nuratau oezbekistan

Nuratau-gebergte

© Nadezhda Bolotina / Shutterstock.com

Aralmeer

Het Aralmeer, gelegen op de grens van Oezbekistan en Kazachstan, was jarenlang een van de grootste meren ter wereld. Maar sinds de jaren zestig trekt het water zich in rap tempo terug. Inmiddels bestaat het nog maar uit een tiende deel van wat ’t ooit was. Nu is het wateroppervlak getransformeerd in een grote woestijn. Toch zijn de oude contouren van het meer nog goed te zien. 

IMG_0008
Nienke en de crew volgden deze route:

  • Van het Aydarkulmeer naar het Nuratau-gebergte (het dorp Hayat): 3 uur, 300 kilometer


Langer de tijd in Oezbekistan? Voeg het sprookjesachtige, eeuwenoude Samarkand dan toe aan je reisplanning.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor