Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

WWOOFen: wat is dat nou eigenlijk?

27-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3315 keer bekeken
  •  
WWOOFen01

© Andre Nery / Shutterstock.com

Vers geteeld fruit verkopen op de Franse markt, traditioneel brood bakken in Duitsland of honing oogsten in het Midwesten van de Verenigde Staten, in ruil voor een kosteloos verblijf. Zie je het al voor je? Dan is WWOOFen zonder enige twijfel echt iets voor jou. Hoe dit precies in elkaar steekt? Dat leggen we je uit.
Wat is WWOOFen?
WWOOF, afkorting van World Wide Opportunities on Organic Farms, brengt biologische boeren en reizende vrijwilligers met elkaar in contact. Wat in eerste instantie bedoeld was om stedelingen kennis te laten maken met het boerenleven, breidde zich al snel uit over de hele wereld. Van Brazilië tot Noorwegen en van Zuid-Afrika tot Canada, inmiddels kan je in ruil voor kost en inwoning onbetaald werk verrichten in 130 verschillende landen. Genoeg bestemmingen om uit te kiezen dus.
De juiste bestemming
Leuk zo’n kosteloos verblijf, maar hoe pak je het organiseren van je reis aan? Begin bij het uitzoeken van een bestemming. Kies je voor groene, glooiende heuvels of toch voor het zonnige zuiden? Daarnaast is het van belang om voldoende informatie te vinden over de verschillende boerderijen. Dat heeft soms wat voeten in de aarde. Onze tip: kies een boerderij die bij je doelen en verwachtingen past. Zo hebben sommige boeren voorkeur voor een weekendhulp, anderen willen vrijwilligers voor een langere periode.
WWOOFen02

© Just Life / Shutterstock.com

Handen uit de mouwen
Zweet, stof en vieze handen, het hoort er allemaal bij. Bij de biologische boerderijen zal je een paar uur per dag diverse werkzaamheden verrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het planten en oogsten van groenten, houthakken, dieren voeren, geiten en koeien melken of producten verkopen. Je doet tijdens je vrijwilligersreis veel ervaring op, draagt bij aan een duurzame voedselketen en leert op een zinvolle manier de cultuur en de principes van ecologische landbouw kennen.
WWOOFen03

© Fotokostic / Shutterstock.com

Verantwoord verblijf
Een van deze principes is het verbouwen van duurzame groenten volgens de permacultuur-methode: een vorm van landbouw die in harmonie is met moeder natuur. In plaats van slechts één gewas wordt een scala gewassen door elkaar geplant, om op deze manier een ecosysteem te creëren. Het gebruiken van kunstmest of pesticide is uit den boze. De boeren werken met stro om op deze manier de grond langer vochtig te houden en minder water te verspillen.
WWOOFen04

© nomadkate / Shutterstock.com

Dit is niet het enige wat deze manier van reizen duurzaam maakt. Als WWOOFer werk je overdag op een biologische boerderij, maar ’s avonds schuif je aan tafel en proef je van de vers geteelde groenten. Hier komt geen transport of milieuvervuiling bij kijken. In het weekend nemen de boeren je soms graag mee op pad om de omgeving te verkennen. Je draagt dus niet alleen bij aan een duurzamere wereld, maar leert ook een cultuur op een andere manier kennen. 
Meer inspiratie voor duurzame overnachtingen? Deze eco-lodges dompelen je onder in de pure natuur.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor