Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Noordwest-Ierland

Vlakbij het plaatsje Westport ligt de meest heilige berg van Ierland: Croagh Patrick. De berg is vernoemd naar St. Patrick. Die bekend staat als de beschermheilige van Ierland. En volgens christelijke traditie 40 dagen vastte op de bergtop. Nu is Croagh Patrick een bedevaartsoort. Er klimmen jaarlijks een miljoen(!) pelgrims naar de 764 meter hoge top. Maar ook als je geen pelgrim bent, is het dikke uitzicht de klim sowieso waard. Walking Guide Ireland kan je helpen aan een gids die je omhoog loodst. Oh en kijk niet op als je mensen met blote voeten op de scherpe stenen ziet lopen. Want voor pelgrims telt: hoe zwaarder de tocht, hoe spiritueler!
Na inspanning is het tijd voor ontspanning. En dan wel op de typisch West-Ierse manier: in een zeewierbad! 100 jaar geleden barstte het hier van de zeewierbadhuizen, maar de meeste zijn inmiddels vervangen door luxe spa’s. Jammer wel. Want zeewier schijnt vet goed voor je huid te zijn. Dus ben je in Sligo? Hop zeker langs Kilcullen’s Bath House, een prachtig zeewierbadhuis.
Ben je een pro in surfen? Dan zit je aan de kust van county Sligo goed! Lees: surfen met uitzicht op een kasteel. Vooral in de winter zijn de golven hier mega hoog. De mannen van de Irish Tow Surf And Rescue Club kunnen je er alles over vertellen. Maar beter pas je op.  Want de golven bij Mullaghmore behoren tot de hoogste en gevaarlijkste ter wereld… Bij Irish Surfing kan je meer informatie vinden over het surfen in Ierland.
Als je écht uniek wil overnachten. Dan moet ‘t voormalige vuurtorenwachtershuisje van Fanad Head Lighthouse op je bucketlist. Die begin 19 e eeuw werd gebouwd omdat er veel schepen op de rotsen bij de kustrand crashte. Ondanks de vuurtoren verging hier tijdens WOI nog een schip met 3211 goudstaven aan boord. Waarvan er 20 nooit zijn teruggevonden… 
Nog zo’n hoogtepunt op de Wild Atlantic Way route: Slieve League oftewel de hoogste kliffen van Europa! Onze tip: maak een boottocht om deze kliffen van dichtbij te bekijken. En als het weer meewerkt, kun je net als Chris ein-de-lijk die woeste Atlantische Oceaan induiken. Die je ál die tijd aan je zijde had langs de Wild Atlantic Way.
Eten
Ga je je aan de Wild Atlantic Way wagen? Dan kun je wel een Ulster Fry gebruiken. Dat is een traditioneel ontbijt met aardappelbrood, bacon, worstjes, tomaat en black en white pudding. Lees: reken minimaal een half uur uitbuiktijd. Voor lunch eten de Ieren wat lichter, zoals een sandwich of salade. Het diner staat meestal in het teken van aardappel met vis of lams- en rundvlees. Inclusief een koud Guinness biertje natuurlijk!
Westport zit stampvol goede restaurants en pubs. An Port Mor Restaurant is klein maar fijn, waar ze zowel lokale als Europese gerechten serveren. Iets verderop zit The Pantry & Corkscrew. Die heeft naast luxe gerechten ook superchille burgers. Meer zin in pasta? Schuif aan bij La Bella Vita.  
Ook de eettentjes in Sligo zijn niet verkeerd. Een goede Franse keuken is zeldzaam in Ierse restaurants. Maar Montemartre is ’t gelukt. The Coq au Vin hier is om te sterven zo lekker! Verder mag je Knox en Coach Lane at Donaghy’s in Sligo niet overslaan.
Lighthouse Tavern is de dichtstbijzijnde pub nabij Fanad Head Lighthouse. Je kunt jezelf ook trakteren op een bord gestoomde mosselen in het knusse Sarah’s Restaurant, maar daarvoor moet je wel iets verder rijden.
Rij voor eettentjes in de buurt van Slieve League naar de omliggende plaatsen. Lekker lokaal voedsel vind je bij The Fleet Inn in Killybegs. Lunchen doe je bij Ti Linn in Teelin. En voor je koffiebehoefte moet je naar Mrs B’s Coffee House in Killybegs!
Vervoer
Een retourtje Amsterdam-Donegal (een vliegveld in Noord-Ierland) kost je ongeveer €438,-. Goedkoper is om naar Dublin te vliegen. Vanaf Eindhoven heb je al een retourticket voor €44,-. Eenmaal in Dublin kun je een auto huren. Die moet je toch hebben om de Wild Atlantic Way te rijden. Behalve dat de wegen langs de westkust kronkelig zijn, zijn ze goed te doen! Op het links rijden na dan ;)
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei & juni
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Iers & Engels
Met dank aan Tourism Ireland. 
noordwest-ierland.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor