Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Petra

Wie Jordanië bezoekt is wat ons betreft verplicht een bezoekje te brengen aan Petra. De stad staat vol met historische monumenten die uiteraard zijn toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ook is Petra door het toonaangevende Smithsonian Magazine toegevoegd aan de lijst met 28 plaatsen die je gezien moet hebben voordat je doodgaat. Duidelijk een topbestemming dus.
De stad is in eerste instantie gebouwd om de enige waterbron in de buurt te beschermen en te gebruiken. Veel mensen denken dat Petra slechts een gebouw bevat, het uit Indiana Jones bekende Al Khazneh (ofwel The Treasury). Petra is echter veel meer. Zo zijn er tientallen gebouwen, heilige plekken en theaters uit de rotsen gehakt door de inwoners. En er zijn verschillende hike trails die naar fantastische uitzichtpunten leiden. Maar welke route je ook neemt; start je dag vroeg! Van een uurtje of half zeven op pad gaan zal je geen spijt krijgen. Het wordt ontzettend warm in Petra en bovendien ben je er dan voor de drukte. 
Om Petra te bereiken moet je door een nauwe doorgang, genaamd Al-Sig. Deze nauwe doorgang is bijna anderhalve kilometer lang en eindigt bij Al Khazneh vanwaar je je weg kan vervolgen door Petra. Er zijn verder geen specifieke hoogtepunten die je gezien móet hebben; elke straat is er eentje uit een sprookjesboek. Vergeet Petra ook niet 's nachts te bezoeken. Drie keer per week worden delen van de stad verlicht met kaarslicht, waardoor het magische effect alleen maar wordt vergroot. 
Let op: er zijn kamelen of ezels die mensen die niet goed ter been zijn, kunnen verplaatsen. Maar het gebeurt ook vaak genoeg dat mensen zonder handicap op de ruggen van deze dieren gaan zitten. Om dierenmishandeling te voorkomen raden we je altijd aan om (zoveel mogelijk) weg te blijven van ritten op kamelen en ezels.
Eten & drinken
In en rondom Petra zijn er veel restaurants te vinden, maar echt hoogstaand hebben wij hier helaas niet gegeten. De meeste eetgelegenheid zijn toch een beetje gericht op toeristen. Onze aanrader is het restaurant My Mom's Recipe. Bij The Petra Kitchen kan je een leuke kookworkshop volgen en leer je traditioneel Jordanees eten maken. The Cave Bar is een populaire plek voor reizigers om 's avonds een drankje te doen. 
Waar je ook aanschuift, ga voor een van deze Arabische gerechten op het menu: baba ganoush (een dip van aubergine), hummus, köfte (vleesgerecht), dadels. De zoetekauw kan hier zijn geluk op met de desserts, de kokoscake basbousa valt hier zeker onder. Typisch Jordanees is het gerecht makloubeh  of maqluba  en de lemon mint smoothie. Maqluba is een soort hartige taart van vlees, rijst, aubergine en andere gefrituurde groente, ondersteboven geserveerd.
Vergeet bij verschillende attracties zoals The Monastery en The Treasury niet de hoogte op te zoeken. Vaak zijn deze onofficiële traills aangegeven met borden met best view . Daar vind je aan de top van rotsen met spectaculaire uitzichten vaak een geïmproviseerd café met kussens en kleden. Deze cafés zijn niet op internet terug te vinden en wij hebben de namen ook niet weten achterhalen. Maar als je richting de uitzichtpunten van de velen bezienswaardigheden loopt, kom je er ongetwijfeld een aantal tegen voor een kopje thee. 
Omdat er in Petra zelf niet door reizigers overnacht mag worden, ben je waarschijnlijk aangewezen op naastgelegen toeristendorp Wadi Musa. Sfeervol is anders. Misschien is het daarom leuk om te slapen in een bedouin-tent. Het concept is een beetje toeristisch, want het is niet zo dat je bij echte nomaden komt te slapen. De uitbaters hebben immers toerisme nodig om te kunnen overleven. Maar een overnachting of een bezoek bij zo'n kamp staat wel garant voor een bord vol goed Jordanees eten en een sfeervolle ervaring temidden van de natuur. 
Vervoer
Jordanië ligt op zo’n vijf uur vliegen van Nederland en is dagelijks met een rechtstreekse vlucht te bereiken. Vanaf hoofdstad Amman is het vervolgens zo'n vier uur rijden naar Petra. Vanuit grote steden als Amman en Aqaba rijden er ook bussen naar Petra. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Maart t/m mei, oktober t/m november
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Jordaanse Dinar
Taal: Arabisch
petra.jpg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor