Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Pil beu? Deze anticonceptiepil zonder hormonen is nu in de testfase:

  •  
Gisteren
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1073 keer bekeken
  •  
shutterstock_2524576633

Steeds meer vrouwen keren de klassieke anticonceptiepil de rug toe, vooral vanwege de hormonen en bijwerkingen. Een nieuwe pil op basis van mifepreston zonder de 'pil-hormonen' blijkt een veelbelovend alternatief.

Ruim zestig jaar na de introductie van de anticonceptiepil wordt er nu een nieuwe variant onderzocht: mifepriston. Deze stof kennen we nu vooral als onderdeel van de abortuspil, maar in een lagere dosering blijkt ze ook geschikt als anticonceptiemiddel.

Dit artikel in 1 minuut:

Veel vrouwen stoppen met de anticonceptiepil vanwege bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, misselijkheid en hoofdpijn. Er is nu een nieuwe, hormoonvrije anticonceptiepil in ontwikkeling, op basis van mifepreston – een stof die ook voorkomt in de abortuspil, maar in lage dosering als wekelijkse anticonceptie werkt. Deze pil bevat geen oestrogeen of progestageen. Uit eerste onderzoeken blijkt dat 95% van de gebruikers geen bijwerkingen ervaart. De pil is mogelijk ook geschikt voor vrouwen met een verhoogd risico op trombose of borstkanker. Onderzoekers zoeken nu deelnemers om de werking van deze nieuwe anticonceptiemethode verder te testen.

Waarom stoppen steeds meer vrouwen met de klassieke anticonceptiepil?

De anticonceptiepil verliest al jaren terrein. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om ermee te stoppen, vanwege de hormonen die erin zitten. De klassieke pil bevat twee daarvan: progestageen en oestrogeen. In varianten zoals de minipil zit alleen progestageen, maar ook dat is voor veel gebruikers reden genoeg om af te haken.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat vier op de tien jonge vrouwen in de afgelopen drie jaar zijn gestopt met een (vaak hormonale) vorm van anticonceptie. Ook online klinkt die onvrede luid door. Op TikTok delen vrouwen hun negatieve ervaringen door bijwerkingen van de pil (zoals stemmingswisselingen, misselijkheid en hoofdpijn), vaak gevolgd door verhalen over de opluchting en het positieve gevoel dat kwam na het stoppen. Vrouwen blijken steeds vaker voor natuurlijke anticonceptie te kiezen: zonder hormonen dus, maar niet altijd even veilig.

Ook gynaecoloog en coördinator bij Woman and More Gunilla Kleiverda ziet die trend terug in de praktijk, vertelt ze in De Nieuws BV. 'Uit onderzoek is bekend dat 750.000 vrouwen ontevreden zijn over hun huidige anticonceptie. Dus er is een grote behoefte aan een ander middel.’ De online gesprekken spelen daarin zeker een rol, zegt ze, ‘maar vrouwen hebben daadwerkelijk bijwerkingen. Dat is ook uit onderzoek bekend’.

Is er al een pil zonder hormonen?

Een alternatief, een anticonceptiepil zónder de klassieke hormonen, lijkt nu eindelijk in zicht. Ruim zestig jaar na de introductie van de oorspronkelijke pil wordt er gewerkt aan een nieuwe variant, gebaseerd op de stof mifepreston. In tegenstelling tot de huidige pil bevat deze geen oestrogeen of progestageen. De stof mifepreston is een van de middelen in de abortuspil. Maar in een lage dosering kan het dus ook als anticonceptiemiddel worden toegepast. Het onderzoek naar deze pil is net van start gegaan, en de onderzoekers zijn op zoek naar vrouwen die willen meedoen aan de testfase.

Wat is mifepreston? En hoe werkt het als anticonceptie?

Helemaal hormoonvrij is de nieuwe pil niet; het gaat om een zogenoemd anti-hormoon. Arts-onderzoeker Nanke Cui legt uit: 'Deze pil werkt eigenlijk tegen progesteron. En progesteron is weer het zwangerschapshormoon. Dat zorgt ervoor dat de baarmoeder daarvoor bereid wordt en dat die voortgezet kan worden. Omdat het (mifepreston, red.) dus die werking blokkeert, voorkomt het ook zwangerschap.'

Wat zijn de verschillen met de normale pil?

Ten eerste: minder bijwerkingen. De eerste onderzoeksresultaten van de nieuwe variant blijken hoopgevend. Uit een buitenlands onderzoek blijkt dat 95% van de vrouwen géén bijwerkingen ervaart. ‘De enige bijwerking die er is, is minder bloedverlies', aldus Kleiverda, 'en minder pijn bij de menstruatie. Dat is iets wat vrouwen ook heel erg op prijs stellen’.

Een ander verschil met de normale pil: in plaats van dagelijks slikken, hoeft deze pil slechts één keer per week ingenomen te worden. De verwachting is dat vijftig milligram van het middel per week een veilig en goed werkend voorbehoedsmiddel is met weinig bijwerkingen. Ook vrouwen die nu worden afgeraden om hormonale anticonceptie te gebruiken – zoals mensen met een verhoogd risico op trombose of borstkanker – zouden deze pil wél veilig kunnen slikken.

Kleiverda ziet het onderzoek naar deze nieuwe vorm van anticonceptie als een belangrijke doorbraak. ‘Dit is echt iets waarmee vrouwen veel meer controle krijgen over hun eigen vruchtbaarheid. Je kunt het niet alleen gebruiken als wekelijkse anticonceptie, maar het werkt ook heel goed als morning-afterpil. Dat biedt meerdere gebruiksmogelijkheden en geeft vrouwen meer regie en autonomie.’

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor