Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Belasting op WhatsApp? Wel in Oeganda

  •  
02-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
whatsapp1
In onze rubriek Daglicht belichten we kort opvallende gebeurtenissen uit het nieuws. Zonder vooroordelen, maar wel altijd met een knipoog.
In Oeganda moet je tegenwoordig betalen voor het gebruik van sociale media. Hier betaal je voor door middel van een geldtransfer, waar je overigens ook extra belasting over betaalt, wat je betaalt bovenop de gebruikelijke kosten van je abonnement – een abonnement dat uiteraard nodig is om überhaupt online te kunnen. En over dit internettegoed betaal je ook belasting. Snap je het nog?

Kijken, kijken, niet appen

Stel je even voor: het is een luie zondagochtend, je komt rond een uur of elf je bed uit en in plaats van de gebruikelijke stroom aan notificaties is daar NIETS. Nada. Noppes. Misschien dat je het de eerste paar uurtjes nog lekker rustig vindt – tot je erachter komt dat je voortaan dagelijks een extra geldbedrag moet neertellen om te whatsappen of te twitteren. Het lijkt je wellicht ondenkbaar maar in Oeganda is deze extra belastingmaatregel dit weekend ingevoerd, zo schrijft de Volkskrant . Om je favoriete socials te gebruiken moet je per dag nu 200 shilling bijbetalen. Omgerekend is dit zo’n 4 eurocent – dit lijkt niet veel, maar voor de gemiddelde Oegandees is het een flink bedrag. Vooral aangezien de meeste internetbundels al tussen de 500 en 1000 shilling kosten.

Wegen, ziekenhuizen en regenbogen

Volgens de regering zou het geld dat nu vrijkomt kunnen worden gebruikt voor allerlei goeds, zoals de aanleg van nieuwe wegen of het bouwen van nieuwe ziekenhuizen. In theorie hartstikke leuk, natuurlijk. Beetje jammer alleen dat Oeganda op nummer 151 van de wereld corruptie-index staat . Van de 180 landen. Wat inhoudt dat heel veel geld in een heleboel onzichtbare zakken verdwijnt, waardoor het begrijpelijk is dat volgens de Volkskrant mensen ietwat sceptisch zijn over hun nieuwe wegen en ziekenhuizen. 
In zijn eigen woorden hoopt president Yoweri Museveni met het invoeren van deze belastingmaatregel ‘roddelen’ (bijvoorbeeld over de regering)  tegen te gaan. Tenzij je die 200 shilling betaalt, dus. Dan mag je blijkbaar wel gewoon naar hartenlust tekeergaan op je favoriete sociale medium. Eigenlijk lijkt het er vooral op dat de Oegandese regering met deze maatregel twee vliegen in één klap vangt: meer geld, en minder kritiek. Het ideale recept voor een corrupte president in het huidige internettijdperk.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor