Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Daniëlle de Bruijn over prestatiedruk in haar team: ‘Ik heb er genoeg zien sneuvelen’

04-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
618 keer bekeken
  •  
Daniëlle de Bruijn tijdens het WK in 2007

Daniëlle de Bruijn tijdens het WK in 2007

© ANP

‘Het was crisis. In het zwembad, maar ook buiten het zwembad’, zegt Erik Dijkstra over de Nederlandse waterpoloploeg, in zijn podcast DRUK. Hierin spreekt hij met Daniëlle de Bruijn, voormalig waterpolospeler.

Toen de Nederlandse ploeg in 2007 negende werd op het WK, wisten ze dat er iets moest gaan veranderen in de teamchemie. Want aan hun spel lag het niet. Die teamchemie veranderde heel snel. Drie maanden later kwalificeerden zij zich al voor de Olympische Spelen. Daar wonnen ze uiteindelijk goud. ‘We waren echt niet beter gaan spelen. We waren een beter team geworden’, vertelt de Bruijn.

DRUK: In het hoofd van topteams
In de podcast DRUK: In het hoofd van topteams gaat sportjournalist Erik Dijkstra op zoek naar het antwoord op de vraag: is een team echt altijd één voor allen en allen voor één? Hij spreekt met negen topsporters die precies weten hoe het is om druk te ervaren in een team op het hoogste niveau.

Intrinsieke motivatie

Tot het gaatje gaan voor elkaar. Niet alleen in de wedstrijden, maar ook op de trainingen. Dat is in teamsporten essentieel. Er ligt veel druk op individuele spelers. Je moet meekomen met de groep. Je wil niet achterblijven. Zo was een teamgenoot van De Bruijn ervan overtuigd dat ze elke training tot het gaatje ging. Toen ze uiteindelijk met hartslagmeters gingen trainen, bleek dat heel anders. Haar hartslag lag veel te laag. ‘Ze had dus nog nooit in haar leven hard getraind’, vertelt De Bruijn. Ondanks dat deze speler al dacht dat ze iedere training zo hard mogelijk trainde, is er tegen haar gezegd: ‘Wil je bij dit team blijven, dan zul je dus nog harder moeten trainen. Maar de vraag is of je dat op kan brengen.’ Volgens De Bruijn is ze niet harder gaan trainen en zo ook niet geselecteerd.

Naast training is de motivatie om te willen spelen ook heel belangrijk. De Bruijn vertelt: ‘Ik heb er in Jong Oranje ook genoeg zien sneuvelen die misschien nog wel talentvoller waren dan ik, maar niet de juiste mentaliteit hadden. Ze gingen roemloos ten onder aan hun eigen mentaliteit.’ De Bruijn vertelt dat het niet haar rol was om deze dames hierop aan te spreken. Je moet volgens haar heel erg intrinsiek gemotiveerd zijn om topsport te doen en als je dat niet bent 'dan kan je er beter mee stoppen’. Als iemand tegen je moet zeggen dat je harder moet werken, hoor je er volgens haar dus niet thuis.

Meer over de podcast
DRUK: In het hoofd van topteams is een vervolg op de eerdere podcastreeks DRUK: In het hoofd van kampioenen, waarin Erik Dijkstra in het hoofd dook van negen individuele sporters. In het tweede seizoen onderzoekt Erik wat er omgaat in de hoofden van sporters in teamverband. Betekent presteren in teamverband dat de druk juist hoger of lager ligt bij topsport? Erik: ‘Deze podcast werpt een totaal nieuw licht op sommige van de grootste Nederlandse sportprestaties ooit.’

Wil je het hele verhaal van Daniëlle de Bruijn of de verhalen van alle andere sporters, waaronder Maartje Paumen en Kika van Es, horen? Luister DRUK, In het hoofd van topteams in de gratis app van NPO Luister.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor