Het einde van hiv in Nederland lijkt sinds vandaag dichterbij. PrEP, de pil die voorkomt dat je hiv-besmet raakt, moet preventief gegeven worden aan risicogroepen. Dat adviseerde de Gezondheidsraad vanochtend. Dat kan heel veel geïnfecteerden schelen volgens betrokkenen.
Positief rapport
Vanochtend is dat advies er dan eindelijk. Daarover spraken we in
De Nieuws BV
met Mark Vermeulen van Het AIDS Fonds Nederland en arts en PrEP gebruiker Sebastiaan Verboeket. Vermeulen las het adviesrapport in alle vroegte: "Het is een mooi, positief rapport. De focus ligt op de efficiëntie en veiligheid van het middel. Daar ben ik blij mee."
Vermeulen zet zich via Het AIDS Fonds in voor de beschikbaarheid van het middel voor risicogroepen in Nederland. "Elk jaar worden er ongeveer 800 Nederlanders besmet met hiv. Dat zijn meer dan twee personen per dag. Als PrEP vergoed zou worden, kunnen er volgens onze berekeningen vijf recepten per week uitgeschreven worden."
Hiv voorkomen
In 2016 stelde D66-Kamerlid Pia Dijkstra al vragen over het middel aan voormalig minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Het doel van Dijkstra was duidelijk: PrEP beter beschikbaar maken voor risicogroepen. Toch besloot de voormalig minister eerst advies in te winnen van de gezondheidsraad. Niet een goede beslissing volgens Vermeulen: "Met die vijf recepten per week hadden we meer dan 200 besmettingen per jaar kunnen voorkomen. In de tijd dat we hebben gewacht op dit rapport hadden er dus honderden Nederlanders een leven zonder hiv kunnen hebben."
Wat is PrEP?
De afkorting PrEP staat voor pre-expositieprofylave. PrEP is een middel dat hiv-negatieve mensen kunnen slikken die een groter risico lopen op hiv. PrEP biedt tot 96% bescherming tegen het krijgen van hiv. Het middel voorkomt dat de hiv zich in de afweercellen vermenigvuldigt. In 2014 werd bekend dat het als preventief middel werkt. De gebruiker kan kiezen het dagelijks te slikken of 2 tot 24 uur voor seks en dan nog twee dagen erna. PrEP is echter niet voor iedereen geschikt, je moet namelijk een goede nierfunctie hebben. Daarnaast moet je ook regelmatig medische controles laten doen. (Bron:
mantotman.nl
)
Nog steeds te duur
Voorheen moesten gebruikers PrEP uit Thailand laten importeren wat extra kosten met zich mee bracht. Inmiddels heeft het Europese Medisch Agentschap ervoor gezorgd dat het middel nu ook in Europa verkrijgbaar is. Voor 50 euro per maand is PrEP nu te kopen bij de apotheek.Volgens arts en PrEP-gebruiker Sebastiaan Verboeket is dat alsnog te duur: "Tussentijds moeten je nieren gecheckt worden. PrEP kan er namelijk zorgen voor dat je nieren minder goed werken. Daarnaast lijkt 50 euro goedkoop maar voor bijvoorbeeld een student is dat in combinatie met die tests echt te duur. Een hiv-vrij leven zou niet alleen weggelegd moeten zijn voor mensen met een goed salaris."
Vergoeding verzekering?
Of het middel ook vergoed gaat worden door een aanvullende of basisverzekering is nog niet duidelijk. Vermeulen: "Goed dat de Gezondheidsraad het belang van PrEP erkent, maar dat is pas de eerste stap. Nu is het zaak dat de politiek en de minister van Volksgezondheid ermee aan de slag gaan. Daar moeten ze niet te lang mee wachten want ondertussen worden nog steeds dagelijks mensen in Nederland besmet met hiv."