Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Dit is wat harde muziek met je doet

  •  
03-04-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3613 keer bekeken
  •  
5673.w400.r400-225.45d06f3
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt voor dat de muziek in openbare locaties niet harder moet zijn dan 102 decibel. Dit adviseert het instituut aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Tijdens het stappen kan je door harde muziek namelijk gehoorschade oplopen: zoals een piep in je oren, ofwel tinnitus.
 “Gehoorschade is soort een sluipmoordenaar. Je hebt vaak niet in de gaten dat je gehoor beschadigd totdat het te laat is.”, zegt Saskia Kloet van de Nationale Hoorstichting, onderdeel van Veiligheid NL. “Het is lastig aan te geven hoe vaak gehoorschade specifiek door uitgaan ontstaat. Het hangt af van hoe vaak je naar elektronisch versterkte muziek luistert, hoe lang je ernaar luistert en hoe hard de muziek staat. Er zijn veel mensen die direct na het uitgaan last hebben van een piep. Jongeren realiseren zich niet dat dit een eerste teken is dat kan leiden tot gehoorschade en dat dit onomkeerbaar is.”
Als je bijvoorbeeld elk weekend twee avonden uitgaat naar een locatie met harde muziek. En daarnaast ook motorrijdt en naar muziek luistert op je mobiel, dan is de kans volgens Kloet veel groter dan als je alleen uitgaat. “Er is een onderzoek gedaan naar gehoorschade, waar 93 procent van de 130.000 proefpersonen heeft aangegeven na het uitgaan een piep in hun oor te hebben.”, aldus Saskia Kloet.
"Het is dezelfde piep die mensen vaak hebben als ze net uit zijn geweest, dat is normaal gesproken de volgende dag weg. Ik heb het altijd" - Jorien van der Linden 
Ruben Baudoin (22) werkt bij het Utrechtse poppodium TivoliVredenburg. Hij heeft al lange tijd last van tinnitus (oorsuizen), door het veelvuldig bezoeken van festivals als Lowlands en Pinkpop. “Ik stond vaak helemaal vooraan, precies voor de speakers. Daar heb ik wel spijt van, als kind ben je er niet bewust mee bezig. Er moet meer voorlichting over komen.”
Ook Jorien van der Linden (21) is de dupe van permanent oorsuizen. Ze ging met vrienden een avondje uit, zag een heel mooi plekje vooraan en heeft daar heel de avond gestaan. “Later kwam ik erachter ik pal voor de bas stond, sindsdien heb ik een piep in mijn oor. Het is dezelfde piep die mensen vaak hebben als ze net uit zijn geweest, dat is normaal gesproken de volgende dag weg. Ik heb het altijd.”, zegt Jorien.
( artikel gaat verder onder de afbeelding )
Tivoli
TivoliVredenburg in Utrecht

SOCIALE EN MENTALE PROBLEMEN

Dat het je leven beïnvloedt is volgens Saskia sowieso een feit. “Mensen gaan bijvoorbeeld sociale omgevingen mijden omdat ze anderen niet kunnen verstaan. Voor mensen met tinnitus geldt ook dat ze moeite hebben om zich te concentreren. Het roept gevoelens van angst of stress op, wat zelfs kan leiden tot een depressie. Zo’n allereerste piep in je oor moet je niet negeren!”
Het oorsuizen van Ruben is niet dermate heftig dat het zijn dagelijkse leven belemmert. “Je hersenen kunnen zich heel goed aanpassen. Geluid wordt via je hersenen verwerkt en kan goed gedempt worden.”, aldus Ruben. Omdat het constant aanwezig is, hoort hij het alleen als het stil is en bijvoorbeeld als hij in bed ligt. “Laatst had ik oorontsteking. Omdat mijn oor toen dichtzat, hoorde ik het veel sterker. Ik heb wel medelijden met mensen met echt heftige oorsuizen. Er valt ook niets tegen te doen, als je het eenmaal hebt. Je moet ermee dealen.”
Tegenwoordig draagt hij altijd oordoppen, om de gehoorschade niet te versterken. Maar om siliconen oordoppen op maat te laten maken, moet je diep in de buidel tasten. “Een goed setje kost 150 euro. Ik vind dat er meer concurrentie moet komen in deze markt om het goedkoper te maken.”
Jorien heeft wel speciale oordoppen laten maken en ze gaat nooit meer zonder de deur uit. Ook als ze moet werken op een feestje. “Ik heb er 180 euro voor betaald. Er zijn ook goedkopere, van die universele, maar die zitten niet lekker in je oor.”, zegt Jorien. Dat de prijs zo hoog is, is niet haar grootste zorg: “Wat ik vooral vreemd vind is dat de muziek overal zo hard staat. Iedereen moet maar party plugs aanschaffen. Hoe veel moeite is het om aan de volumeknop te draaien en de muziek wat zachter te zetten?”

WAT MOET JE DOEN OM GEHOORSCHADE TE VOORKOMEN TIJDENS EEN STAPAVOND? DE NATIONALE HOORSTICHTING GEEFT ONS 3 TIPS!

1) De meest effectieve: gebruik oordoppen 
2) Neem af en toe een "oorpauze" en verlaat even de muziekzaal 
3) Sta minimaal twee meter van de boxen vandaan

CONVENANT OF WETGEVING?

Er is nu voor de tweede keer een tweejaarlijks convenant geweest tussen het ministerie van Volksgezondheid, de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en de vereniging van Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). In Nederland is er geen wetgeving over het maximale geluidsniveau. “In dit huidige convenant staat een afgesproken aantal decibel van 103. Het RIVM adviseert om dit te laten zakken naar 102. Mijn verwachting is dat deze branchepartijen hier met het ministerie wel uit gaat komen.”, aldus Saskia Kloet.
Ruben staat achter de bar bij TivoliVredenburg. Het poppodium heeft met het Convenant Geluidsbeleid Muzieklocaties “bepaald dat het geluidsniveau zodanig moet worden beperkt dat het geluidsniveau niet hoger is dan 103 dB(A).” De muziek staat volgens Ruben dan ook “nooit zo exorbitant hard”, dus met oordoppen zou het veilig moeten zijn. “Ze sluiten niet goed genoeg af, dus het kan alsnog schade aanrichten, maar het is dermate minder schadelijk dan zonder.”
"Het publiek zal er niet minder plezier van gaan ondervinden. 120 decibel is echt niet nodig." - Ruben Baudoin
“Ik ben benieuwd wat die ene decibel minder gaat doen, maar daar mag best wetgeving over zijn. Op feestjes en concerten worden speakers steeds harder gezet. Je kan regels zien als een soort bescherming. Het publiek zal er niet minder plezier aan gaan beleven. 120 decibel is echt niet nodig.”, zegt Ruben. Als het aan Ruben ligt worden er BOA’s (Buitengewoon opsporingsambtenaren) op pad gestuurd met een geluidsmeter.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen al schadelijk zijn. Volgens Jorien is het handig als de muziek tijdens het uitgaan daar al onder zit. “Als er nou een regel is dat de muziek niet harder is dan 70 decibel, dan ondervinden we er geen schade aan. Alles kan zo hard tegenwoordig, misschien kunnen er apparaten worden gemaakt waarbij de maximale hoeveelheid decibel 70 is.”
Saskia Kloet vraagt zich af of regelgeving zou helpen. Het ultieme geluidsniveau zou overigens zo laag zijn, dat je het al bereikt door alleen maar het gepraat van de bezoekers. Geen haalbare situatie dus. “Ik ben meer een voorstander van positieve stimulatie. Met voorlichting, op een positieve manier jongeren bewust maken en laten ervaren dat maatregelen niet storend hoeven te zijn en je kan blijven genieten van muziek.”
WANNEER IS GELUID EIGENLIJK TE HARD? ZIE ONDERSTAANDE TABEL VAN OORCHECK (EEN INITIATIEF VAN DE NATIONALE HOORSTICHTING)
DB
Door: Pauw
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor