Eén op de vier jongeren zegt slaapproblemen te hebben. Van te weinig uren maken tot niet in slaap kunnen komen of vaak wakker worden – je hoort er steeds vaker over. Maar wat kunnen we ertegen doen?
‘We zien een toename van slapeloosheid bij mensen in Nederland, in de wereld eigenlijk’, vertelt slaapwetenschapper Merijn van de Laar in Gezond of Gelul?. ‘Die mensen hebben steeds meer hulp nodig, omdat er ook overdag klachten opspelen.’
‘Dat ligt er heel erg aan wat voor persoon je bent en wat je slaapbehoefte is’, vertelt Van de Laar. Je hoort vaak dat je minimaal acht uur slaap per nacht nodig hebt, maar dat hoeft dus niet. Het gemiddelde ligt meestal tussen de zes en acht uur, maar hoe kom je er dan achter wat jouw behoefte is? ‘Je moet eigenlijk kijken naar de tweede week van je vakantie in eigen land. Dan kijk je naar: hoe laat word ik slaperig en hoe laat word ik uit mezelf wakker?’ En uit onderzoek blijkt dat maar 15 tot 25 procent van de mensen daadwerkelijk acht uur slaap nodig heeft, aldus Van de Laar.
Het korte antwoord: nee. Of je goed hebt geslapen kan je het beste zelf inschatten, daar heb je geen apps voor nodig. Smartwatches en apps proberen op basis van je beweging en hartslag in te schatten wanneer je slaapt en in welk stadium van je slaap je zit. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit vaak niet klopt en het kan zelfs orthosomnie – het voelen van stress voor slecht slapen – opleveren. En stress is één van de oorzaken waardoor we met zijn allen slechter slapen.
Maar er zijn nog meer oorzaken volgens huisarts Tamara de Weijer. ‘Te weinig beweging overdag. We zitten ontzettend veel, negen uur per dag gemiddeld. Waardoor het lijf simpelweg niet moe genoeg is. En het andere is: we ontspannen te weinig, (…) dus je brein krijgt te veel prikkels en veel te weinig rust, waardoor het ’s avonds te veel stress heeft.’
Volgens influencers zouden warmtedekens, mondtape, droomsap en blauwlichtbrillen helpen voor een betere slaap. Door artsen wordt dit echter allemaal ontkracht. Wat je wel kunt doen? Lichten ’s avonds dimmen zodat je biologische klok weet dat het bijna tijd is om te slapen, naar bed gaan wanneer je zelf moe bent, niet op je wekker kijken en vooral: je verwachtingen bijstellen. Je slaap hoeft niet altijd perfect te zijn en is voor iedereen anders. En probeer kijken op die wekker ook 's nachts te vermijden, want daar krijg je alleen maar stress van.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!