Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Feestvieren met je plofkraakvriend

  •  
08-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-05-08 om 15.12.06
Populaire Nederlandse rappers, zoals Lil’ Kleine, zijn graag in het gezelschap van zware criminelen, zo stelde het Parool dit weekend. Zorgelijk, zeggen deskundigen, want vooral kwetsbare jongeren laten zich door hun idolen uit de hiphopscene beïnvloeden. Misdaadjournalist van Het Parool Maarten van Dun schreef het artikel, en rapper en NPO Radio 1 presentator Riza Tisserand is van mening dat het niks zegt over de rappers zelf. Ze gingen erover in gesprek bij  De Nieuws BV.
Pronken
"Ze pronken met vriendschappen met zware criminelen", stelt Van Dun, schrijver van het artikel in Het Parool. De rappers die worden aangehaald in het artikel, zoals Lil’ Kleine, brengen hun vriendschap met de criminaliteit zelf naar buiten via hun kanalen als Instagram. "Deze rappers hebben zware criminelen in hun vriendenkring, wij hebben daar een opsomming van gemaakt, je kunt al hun vriendschappen zelf bekijken." Het onderzoek was niet heel moeilijk: "Als je een beetje mensen kent kun je alles zo vinden in de foto’s van de rappers zelf."
Stageverslag
Riza Tisserand, rapper en hiphop-kenner, stelt dat het artikel een simpele opsomming is dat niet veel hoeft te zeggen over de rappers zelf. "Het doet mij denken aan een stageverslag, het lijkt diepgravend maar stelt niets voor." Volgens Tisserand is het hetzelfde als de BN'ers die met Willem Holleeder op de foto gingen. "Tegen iemand 'hallo' zeggen maakt je toch niet meteen een crimineel, dat zijn toch geen innige banden?" Het zijn volgens hem de criminelen die contact zoeken met de rappers om zo sociale status te verwerven. "Criminelen willen graag de aansluiting bij de rappers, de sociale status van een crimineel is natuurlijk verwaarloosbaar." Volgens Van Dun berust zijn artikel volledig op feiten en kan hij daar echt niet om heen. "We horen al jaren uit het criminele milieu dat de banden met de rappers heel hecht zijn."
Voorbeeldfunctie
Is het dwepen met criminaliteit geen ontzettend slecht voorbeeld voor de fans van de rappers? Volgens Van Dun moeten mensen zelf bepalen wat ze wenselijk vinden: "Ik vind dat mensen vooral zelf moeten bepalen wie ze als voorbeeld nemen en ouders moeten dat voor hun kinderen bepalen." Tisserand stelt dat het weer een klassiek voorbeeld is van rappers die in een kwaad daglicht worden gesteld door de media. "Alleen als er iets slechts gebeurt komen ze weer in het nieuws." Van Dun stelt dat dit toch echt Calimero-gedrag is: "Wij hebben in Het Parool heel veel aandacht besteed aan hiphop en rappers. Dit zijn gewoon feiten en daar kan je niet omheen." Het is geen generalisering volgens Van Dun: "De rappers die niets te maken hebben met criminaliteit zijn in het artikel ook niet genoemd."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor