Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe voorkom je de karigste kamer van Nederland te huren?

  •  
09-09-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1122 keer bekeken
  •  
DSC00801
Wiesje uit Leiden heeft de karigste kamer van Nederland. Inclusief schimmel, paddenstoelen uit de muur en een overstroming die drie (!) dagen duurde, zo heeft de jury van de Karigste Kamer vorig jaar december bekendgemaakt. 

Een halfjaar geleden doet Sander Hoogendoorn in zijn ochtendshow Sanders Vriendenteam de aankondiging: samen met de Landelijke Studentenvakbond gaat hij op zoek naar de karigste studentenkamer van Nederland. Vier kamers zijn uit de aanmeldingen geselecteerd en uiteindelijk krijgt Wiesje de dubieuze eer voor de allérkarigste kamer van het hele land. Waar ze overigens wel 320 euro per maand voor betaalt.
Genomineerden
Ze moest het opnemen tegen een studentenhuis waarin de douche ongeveer op de gang zit, een meisje dat altijd met het licht aan slaapt omdat deze niet uit kan, en een studentenhuis dat overgenomen wordt door een muis- en rattenkolonie. Maar toch heeft Wiesje het, volgens de jury, nog minder getroffen. Een overstroming zet haar studentenhuis ruim drie dagen onder water omdat de huisbaas het niet zo ‘relevant’ vond. Een ‘barricade van jassen’ moest tot de huisbaas de lekkage liet repareren als dijk fungeren.
Juryleden
De jury - bestaande uit D66-Kamerlid Rob Jetten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Lyle Muns en zangeres Tess Gaerthé (van Stupid) - is geschokt door wat ze aantreffen. ‘Dat is echt supergoor’, aldus Muns. 'Ik was best wel een beetje in shock. Het viel me op dat het over het algemeen best wel slecht gesteld is met de studentenkamers in Nederland', aldus Tess. Ze omschrijft de kamer van Wiesje als een plek waarin het lijkt alsof je meedoet aan Expeditie Robinson. 'Waar je weer en wind moet trotseren.' Sommige karige situaties had zelfs Lyle nog niet eerder gezien, terwijl hij voor zijn werk als voorzitter van de studentenvakbond toch aardig wat slechte woonsituaties heeft meegemaakt. 'Maar dat studentenkamers karig zijn tegenwoordig, dat is geen verrassing voor ons', aldus Lyle. Daar sluit ook Rob Jetten zich bij aan. 'De kamers zijn heel karig, maar ik schrik ook van de huurprijzen.' Tijd om studentenkamers bij te bouwen en huisjesmelkers hard aan te pakken, volgens Jetten. 'Dit kan natuurlijk echt niet.' 
Oververhitte kamermarkt
Niet zo gek. Studenten stellen steeds minder hoge eisen aan een studentenkamer omdat er simpelweg niet zo veel te kiezen valt. De woningnood onder studenten duurt al jaren en als gevolg daarvan zijn studenten ook nog eens meer gaan betalen voor de kamers. Te veel, volgens Kassa. Negenenzeventig procent van de studenten betaalt meer huur dan op basis van het puntensysteem zou mogen, meldt Kassa dit jaar. In Amsterdam ben je het duurste uit; daar bedraagt de kale huurprijs voor een onzelfstandige woning 557 euro. Maar ook in Rotterdam (449 euro), Utrecht (431 euro) en Maastricht (421 euro) zijn de prijzen fors. In Enschede wonen studenten het goedkoopst; daar betaalde de gemiddelde student in 2019 305,63 euro aan kale huur voor een kamer. De meeste mensen op straat hebben geen idee van de actuele prijzen, zo blijkt in Kassa.
Huisjesmelkers
Lyle Muns noemt het een schande. ‘Huisjesmelkers maken misbruik van de crisis op de woningmarkt. Er is een groot tekort aan studentenwoningen. Jongeren zitten in een kwetsbare positie, het is schandalig om daar dan meer geld voor te vragen dan wettelijk mag’, aldus Muns tegen Kassa. Daarom pleit hij voor fikse boetes om huisjesmelkers te stimuleren hun gedrag aan te passen.

Huurcommissie
Ook de staat van studentenhuizen laat dus vaak te wensen over. Van lekkage tot schimmel en brandgevaarlijke situaties; het komt allemaal ruimschoots voor in studentenkamers. Toch weten veel studenten (naast nog maar eens de huisbaas bellen) niet wat hun rechten zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op de huurcommissie; een onafhankelijke commissie die geschillen tussen huurder en verhuurder beslecht. Dat kan gaan over de huurprijs, maar ook over het onderhoud.
Angst
Toch lijken veel studenten zo’n stap niet te durven maken uit angst het huis uitgezet te worden, gelooft Gert Jan Bakker van Stichting !WOON. ‘Tijdelijke huurcontracten met een hoge huurprijs zijn steeds meer de norm. Als je hiermee naar de huurcommissie stapt, is het goed mogelijk dat je huurbaas dit tijdelijke contract niet verlengt. En dan sta je na zes maanden op straat.’ Voor jou tien anderen.

Tips
Maar hoe zorg je dat je niet belazerd wordt door een huisbaas? Kassa heeft een aantal punten op een rijtje gezet om op te letten bij het huren van een studentenkamer:
  • Betaal geen cash voordat je de woning bezichtigt.
  • Betaal geen bemiddelingskosten. Heb je dat wel gedaan? Vorder het terug!
  • Pas op als je je niet mag inschrijven op het adres.
  • Kijk goed hoe je huurovereenkomst is opgesteld.
  • Let op de veiligheid van de kamer. Bij illegale kamertjes heeft de verhuurder vaak niet goed op de brandveiligheidsvoorschriften gelet.
  • Blijf je gezonde verstand gebruiken. Wees alert voor oplichters. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook.
Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor