Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe verlopen reddingsmissies op de Middellandse Zee?

05-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
539 keer bekeken
  •  
Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen reageren op de Middellandse Zee op een noodoproep van 440 migranten

Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen reageren op de Middellandse Zee op een noodoproep van 440 migranten

© De Wereld in Ter Apel

Jaarlijks komen er vele boten met migranten in de problemen op de Middellandse Zee. Hoe werken de reddingsmissies van organisaties als Artsen zonder Grenzen?

De Middellandse Zee is de dodelijkste grens ter wereld. Sinds 2014 zijn er minstens 20.000 migranten verdronken. In 2023 staken ruim 153.000 migranten de Middellandse Zee over.

Hulpverleners van Artsen zonder Grenzen reageren op de Middellandse Zee op een noodoproep van 440 migranten, zo is te zien in De Wereld in Ter Apel. Drie dagen eerder vertrokken ze uit Libië, maar na een zware storm dobberen ze stuurloos op zee, zonder brandstof. De hoge golven en de zware stroming maken de reddingsactie zeer gecompliceerd.

Reageren op noodoproepen

‘De golven en de stroming waren zo chaotisch dat het aanmeren van de boot heel moeilijk was. Dat was een enorm probleem. Om de operatie op deze manier te doen, kostte ons een heleboel tijd. En tijd betekent gevaar, tijdens zo’n redding’, vertelt Fulvia Conte, teamleider van Artsen zonder Grenzen.

18JAN_REDDING3_VEERLE_BNNVARA_SD23_SLIDER_TEMPLATE_4x5_1x1_TEMPLATE kopie

Reddingsmissies en pushbacks

‘Ik dacht: lukt het ons? Maar die gedachte wis ik snel uit mijn hoofd. We kunnen het ons niet permitteren om zoiets te denken. Want ons falen betekent hun dood. Dat er mensen in die situatie zitten, is een falen van onze maatschappij: van hoe Europa omgaat met migratie en hoe westerse landen omgaan met armoede in de wereld. Dus ik denk dat dat al een falen is van onze maatschappij en onze tijd dat deze situatie bestaat.’

18JAN_REDDING5_VEERLE_BNNVARA_SD23_SLIDER_TEMPLATE_4x5_1x1_TEMPLATE kopie

Hoe vaak gaat het mis op de Middellandse Zee?

In 2023 raakten 3041 mensen vermist tijdens de oversteek van de Middellandse Zee, meldt Missing Migrants. Sinds 2014 zijn er in totaal 28.888 mensen vermist geraakt of omgekomen tijdens hun vlucht over de Middellandse Zee.

Het vaakst gaat het mis voor de kust van Libië, volgens Bob van Dillen van hulporganisatie Cordaid. ‘Migranten nemen daar bootjes, vaak rubberbootjes. Bootjes die niet zeewaardig zijn, die niet bestand zijn tegen golven van vijf meter’, licht hij toe in De Nieuws BV.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor