Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoog Water: Wat hebben we geleerd van de Watersnood van 1995?

16-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2480 keer bekeken
  •  
hoogwater

Watersnood 1995

© Rijkswaterstaat / Henri Cormont

26 jaar geleden – begin 1995 – was heel Nederland in de ban van het water: in Limburg trad de Maas buiten haar oevers en in het Rivierenland stonden de dijken op doorbreken. Nu krijgt Limburg opnieuw te maken met extreme waterstanden.

Een jaar geleden wordt de serie Hoog Water uitgezonden. Kijk hieronder de vier afleveringen terug.

Aflevering 1: Itteren & Borgharen
Itteren en Borgharen staan centraal. Deze twee buitenwijken van Maastricht kregen zowel in 1995 als in 1993 te maken met zware overstromingen van de Maas. Hele straten kwamen onder water te staan en de overstromingen richtten grote schade in de huizen aan. Tegelijkertijd ontstond door het hoge water ook grote saamhorigheid onder de getroffen bewoners, iets waar veel betrokkenen 25 jaar later met een zekere weemoed aan terugdenken.
Aflevering 2: Land van Maas en Waal
Deze aflevering speelt zich af in het Land van Maas en Waal. Door de lage ligging van dit gebied tussen de rivieren de Maas en de Waal was de situatie in deze badkuip in 1995 kritiek. Als de Waaldijk - die op sommige plekken in het land van Maas en Waal in zeer slechte staat verkeerde - het begeven had, zouden duizenden huizen tot zeker vijf meter onder water hebben gestaan en waren de vluchtwegen geblokkeerd geraakt. De autoriteiten besloten dan ook tot een massale evacuatie.
Aflevering 3: Ochten
Deze aflevering gaat over het Betuwse dorp Ochten. Op 1 februari 1995 brak paniek uit toen het Waterschap vaststelde dat er scheuren optraden in de plaatselijke Waalbandijk. Burgemeester Henk Zomerdijk riep de bewoners op om Ochten direct te verlaten, omdat het dorp bij een dijkdoorbraak geheel verzwolgen zou worden door een vloedgolf. De nationale en internationale media stortten zich massaal op het verhaal van de dreigende dijkdoorbraak. Een reconstructie van de gebeurtenissen door de ogen van de betrokken bestuurders, zoals toenmalig commissaris van de Koningin Jan Terlouw, toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Annemarie Jorritsma en toenmalig burgemeester van Ochten, Henk Zomerdijk.
Aflevering 4: Varik
Precies 25 jaar geleden, begin 1995, was heel Nederland in de ban van de dijken in Limburg en in het Rivierenland, die op doorbreken stonden. De gevaarlijk hoge waterstand van de Maas, de Rijn en de Waal leidde tot een van de grootste evacuaties uit de recente Nederlandse geschiedenis: 250.000 inwoners werden geëvacueerd. De dreigende watersnood heeft een enorme impact gehad op het leven van heel veel mensen. Diverse betrokkenen vertellen over hun ervaringen. De reeks bevat veel, deels niet eerder uitgezonden, archiefbeelden van de dreigende watersnood en niet eerder vertoonde opnamen van video-amateurs.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor