Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Komen mensen met een modaal inkomen nog aan een huis?

05-09-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
410 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-08-27 om 12.08.59
Met de stijging van de huizenprijzen is het bijna onmogelijk voor mensen met een modaal inkomen om een huis te kopen, vooral in de provincie Utrecht. In onder meer Gelderland is nog wél aanbod.
Het wordt als maar moeilijker voor huizenkopers met een modaal inkomen. Voornamelijk alleenstaande met een modaal inkomen hebben het moeilijk. De kans op het vinden van een betaalbare koopwoning is bijzonder klein: slechts 6 procent van het complete huizenaanbod, zo meldt Kassa naar aanleiding van onderzoek van de Hypotheker.  
In 2014 kon je nog voor 185.000 euro een nieuwe eengezinswoning kopen. Nu kost zo’n nieuwbouwwoning minimaal 350.000 euro. Een dat terwijl de alleenstaande modaal verdiener vaak maar een hypotheek van 163.000 euro kan krijgen. Het gevolg van deze dramatische prijsstijging is dat steeds minder mensen een koophuis kunnen betalen. En als je het wel kunt betalen, is het erg lastig om ook daadwerkelijk een huis te vinden. Want in Nederland zit maar 6 procent van het gehele woningaanbod op of onder de vraagprijs van 163.000 euro. Hierdoor gaan meer mensen op zoek naar een huurwoning, waardoor de huurprijzen ook flink stijgen.
Waarom huizen zo duur zijn
Recentelijk onderzocht Zembla waarom de Nederlandse woningmarkt zo overspannen is geraakt. Het korte antwoord: er zijn te weinig huizen. Veel te weinig. Volgens onderzoek van vastgoedadviseur Capital Value en onderzoeksbureau ABF Research zal er in 2020 een tekort zijn van 235.000 woningen.
Dit tekort is voornamelijk ontstaan na de economische crisis van 2008. De bouw van nieuwe huizen viel toen grotendeels stil en veel bouwbedrijven gingen failliet. Daardoor kwamen er niet alleen te weinig nieuwe huizen bij, maar gingen ook flink minder mensen in de bouw werken. Tussen 2008 en 2016 is het aantal bouwvakkers in Nederland meer dan gehalveerd.
Het resultaat is dat er nu veel te weinig bouwvakkers en bouwmaterialen zijn om aan de vraag naar nieuwbouwhuizen te kunnen voldoen. In het woningstress-dossier van Zembla lees je meer over de crisis op de woningmarkt.
Mensen met een modaal inkomen maken de meeste kans op een huis in de provincie Groningen. Hier is 24 procent van het woningaanbod nog betaalbaar. Ook In Friesland (16 procent) en Drenthe (14 procent) staan nog betaalbare woningen te koop. In andere provincies is het duidelijk een stuk lastiger. In Noord-Holland is maar 3 procent van de woningen betaalbaar, in Zuid-Holland 5 procent en in de provincie Utrecht daalt dat percentage nog verder naar maar 1 procent.
Kan het niet goedkoper?
In De Nieuws BV dragen econoom Nic Vrieselaar en vastgoedontwikkelaar Hans Meurs enkele oplossingen aan voor de overspannen woningmarkt . Ten eerste zullen we meer ruimte moeten vrijmaken voor huizen. Hoewel vaak wordt gedacht dat Nederland al vol is, benadrukt Vrieselaar dat maar zeven tot acht procent van Nederland bebouwd is. ‘Je ontkomt er niet aan om iets van het groen buiten de stad op te offeren’, zegt hij. ‘Het is de afweging: willen we onze mensen kunnen huisvesten, of nemen we de problemen op de huizenmarkt voor lief in ruil voor natuur?’
Meer de hoogte in gaan bouwen is een optie, en dat gebeurt ook al in met name Den Haag en Rotterdam. Ontwikkelaar Hans Meurs denkt dat dat alleen niet het probleem van de te dure huizen gaat oplossen, omdat hoog bouwen relatief veel duurder is. ‘Wonen wordt zo alleen maar duurder.’ Wel ziet hij mogelijkheden om in bestaande wijken extra huizen bij te bouwen en zo slimmer om te gaan met de ruimte die in Nederland al bebouwd is.
Meurs denkt dat er vooral veel winst te boeken is door op een andere manier te gaan bouwen. In Nederland is ieder nieuw gebouw uniek en helemaal vanaf de basis opnieuw uitgedacht. Daar gaat veel tijd in zitten. Meurs ziet graag dat nieuwbouw meer gestandaardiseerd wordt. Hij denkt dat gebouwen dan vijftig procent sneller en twintig procent goedkoper gebouwd kunnen worden. ‘We willen natuurlijk in een mooi en uniek gebouw wonen. Maar het maakt mensen niet zoveel uit als de gebouwen allemaal op dezelfde manier gebouwd worden of allemaal worden voorzien van dezelfde installaties.’ Algemeen directeur Michel van den Akker van de Hypotheker beaamt dat er meer betaalbare woningen moeten worden bijgebouwd. Ook zou het volgens hem helpen als de doorstroming onder senioren meer wordt gestimuleerd. 
Om nieuwbouw te realiseren is het kabinet van plan om miljarden te investeren in de woningmarkt, zo meldt Kassa . De details worden op Prinsjesdag, dinsdag 17 september, gepresenteerd. Het geld is bedoeld als stimulans om de crisis op de woningmarkt te bestrijden. Zo komt er een fonds van een miljard euro aan subsidies beschikbaar voor gemeenten die in nieuwbouw investeren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor