Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Maartje heeft endometriose: 'Alsof er prikkeldraad om mijn ingewanden werd gedraaid'

  •  
08-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2770 keer bekeken
  •  
BV_101410517__002610805-002928690.mp4.00_02_13_24.Still001

Maartje van Hoek kreeg - na meerdere bezoeken aan huisartsen en gynaecologen - pas op haar veertigste de diagnose endometriose.

'Ik heb dagen gehad dat het voelde alsof er prikkeldraad om mijn ingewanden werd gedraaid, dat het ook in mijn benen en stuitje vreselijke pijn deed. Alles deed pijn. Ik kon niks. Ik kon alleen in bad zitten om de pijn een beetje te verlichten', vertelt Maartje van Hoek in Sophie & Jeroen.

Van Hoek was veertien toen ze voor het eerst ongesteld werd en vijftien toen ze voor het eerst met haar klachten naar de huisarts ging, 'omdat mijn klachten heel heftig waren: ik had een lange bloeding – 8 tot 10 dagen – en ik voelde me de hele tijd heel slap, futloos en ellendig'. De huisarts had niet het idee dat er iets mis was met haar. 'Ik heb toen herhaald: "Ik zak soms gewoon door mijn benen als ik onder de douche sta." Het advies dat ik toen kreeg was: "Ga jij eens een goed stuk rood vlees eten, daar knap je wel van op."'

Wat is endometriose?
‘De aanwezigheid van weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies – dat zit normaal gesproken alleen aan de binnenkant van de baarmoederholte, maar als dat weefsel ook aan de buitenkant van de baarmoeder voorkomt, in de buikholte dus, dan spreek je van endometriose’, aldus hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Annemiek Nap. Met als gevolg dat iemand hele heftige buikpijn krijgt rond de menstruatie. 

Hoe kan het dat klachten van endometriose per dag verschillen?

Klachten kunnen tijdens de menstruatie van de ene op de andere dag veranderen. 'Waardoor je zelf ook heel verward raakt', legt Van Hoek uit. Op sommige dagen waren de klachten heel extreem: 'Dan was ik blij als de dag voorbij was.' Op andere dagen was dat totaal anders: 'Dan stond ik op en kon ik een marathon rennen omdat ik helemaal nergens last van had. Dan ging ik naar de sportschool, boodschappen doen, werken, alles wat ik wilde doen en voelde ik helemaal niets. Daar werd ik heel onzeker van. Op een dag dat het goed ging dacht ik: zie je wel, dit is helemaal niks.'

Hoe werd de diagnose endometriose bij Van Hoek gesteld?

Pas jaren later, op haar veertigste, wordt Van Hoek met spoed opgenomen in het ziekenhuis. 'Er werd vermoed dat ik een genegeerde chlamydia-infectie had. Ook toen was het vermoeden dus helemaal weg van endometriose. Pas na de operatie kreeg ik te horen dat mijn buik helemaal vol zat met ontstekingen. En kreeg ik de diagnose.'

26 jaar na haar eerste menstruatie – en drie huisartsen en zeven gynaecologen later – is dus pas de oorzaak van Van Hoeks klachten bekend: endometriose. Tot dat moment werd haar altijd verteld dat er niets aan de hand was. 'Ik ben daar zelf ook in gaan geloven. Ik was niet ziek, voor mijn gevoel. Pas na de diagnose kwam er een golf van verdriet over mij heen omdat ik altijd maar door ben gegaan.' Inmiddels gaat het goed met Van Hoek.

Hoe vaak komt endometriose voor?
Een half miljoen Nederlanders heeft endometriose; een chronische pijn in de baarmoeder rond de menstruatie, zo erg dat je niet kunt werken of naar school kunt gaan.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor