Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Moet het niet eens afgelopen zijn met pro-life demonstranten voor de abortuskliniek?!

24-01-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1682 keer bekeken
  •  
Beeld ter illustratie, dit is een anti-abortus demonstrant die onderdeel was van de Mars voor het Leven, een georganiseerde tocht in Den Haag

Beeld ter illustratie, dit is een anti-abortus demonstrant die onderdeel was van de Mars voor het Leven, een georganiseerde tocht in Den Haag

© Abortus is geen misdaad, Spuiten en Slikken

Bij abortusklinieken zijn vaak anti-abortus (of pro-life) demonstranten te vinden. Zij proberen mensen die een abortus willen ondergaan er op het laatste moment te overtuigen hier vanaf te zien. Gaat deze intimidatie te ver of hebben zij recht om hier te demonstreren?

Pro-life demonstraten moeten geen demonstranten maar intimidanten worden genoemd, vindt Stichting Samen naar de Kliniek, een non profitorganisatie via wie je een buddy kunt aanvragen die met jou meegaat naar de abortuskliniek. Bij abortusklinieken staan namelijk met enige regelmaat mensen die anderen op het laatste moment proberen af te laten zien van hun keuze voor een abortus. 'Nogal intimiderend', aldus David Breebaart in De Marker Podcast.

'Iemand vertelde mij dat die best wel warrig van de narcose uit de kliniek kwam lopen', vertelt Romy Noach, van De Marker. Zij sprak met mensen die te maken kregen met intimidatie bij de abortuskliniek. 'Daar stonden die intimidanten. Het was toen al gebeurd. Overigens stonden deze mensen er bij het binnengaan ook al. Toen kreeg die persoon ook al dingen naar diens hoofd.' Wat gebeurt er dan? 'Uitgescholden worden, vergeleken worden met de duivel: kortom echt een traumatische ervaring.'

En het recht op demonstratie dan?

Pro-lifers beroepen zich op het recht van demonstratie, oftewel artikel 9: Vrijheid van vergadering en betoging. Het recht op demonstratie is een van onze grondrechten en dus een groot goed. Maar hoever mag het gaan? Er zijn rond abortusklinieken al zogenaamde bufferzones ingesteld: bepaalde zones rondom klinieken waar demonstranten niet mogen staan. In 2022 riepen BOOS en het Humanistisch Verbond hiertoe op. 10.380 mensen stuurden samen ruim 80.000 mails om gemeenten op te roepen tot het instellen van bufferzones rondom abortusklinieken. Het doel: bufferzones instellen bij abortusklinieken in gemeenten die dat nog niet verplicht stelden en de bufferzones in andere gemeenten te verbeteren. Op sommige plekken was een bufferzone wel ingesteld, maar ging het om een grens van vijf meter rond de kliniek. Waardoor het praktisch geen verschil maakte. Toch weten demonstraten – of intimidanten – nog altijd manieren te vinden om van zich te laten horen rond abortusklinieken, ook met een bufferzone.

Wat drijft anti-abortus demonstranten?

Dzifa gaat in gesprek met anti-abortus demonstranten bij de Mars voor het Leven.

Hoe zit het het met recht op abortus?

In principe is abortus in Nederland gewoon mogelijk, toch staat het nog steeds in het Wetboek van Strafrecht – namelijk in Artikel 296. Deze stelt dat abortus strafbaar is tenzij je voldoet aan allerlei eisen. 

Daarom doen BNNVARA, Spuiten en Slikken en het Humanistisch Verbond samen de oproep om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Want abortus is geen misdaad. Dit burgerinitiatief kon rekenen op de steun van 93.689 mensen. Op 22 november 2022 is presentatrice Dzifa Kusenuh naar de Tweede Kamer gegaan om de handtekeningen in te leveren en op 24 mei 2023 mocht ze het initiatief toelichten in de Tweede Kamer. Enkele dagen later, op 30 mei, werd er over twee verwante moties gestemd. Helaas was er vooralsnog geen meerderheid. Binnenkort wordt er opnieuw gestemd over de kwestie. 

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor