Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Geen zorg op maat voor vrouwen: 'Er moet meer bekendheid worden gecreëerd bij professionals'

  •  
27-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
614 keer bekeken
  •  
pexels-photo-317157

Voor vrouwen is er geen zorg op maat, omdat er veel onduidelijk is over het vrouwenlichaam en het mannenlichaam de norm is.

Voices for Women is een organisatie voor vrouwen die onderzoek heeft gedaan naar de onverklaarde gezondheidsklachten die vrouwen hebben. Door het realiseren van een meldpunt – waar vrouwen heen kunnen gaan als ze klachten ervaren – hoopt de stichting hun verhalen een gezicht te geven.

Onderliggend probleem
Initiatiefnemer en journaliste Mirjam Kaijer weet hoe het is om van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Dit komt, volgens Kaijer, doordat er te weinig kennis is over het vrouwenlichaam. In Vroeg! legt ze uit: ‘Specialisten weten vaak niet wat het onderliggende probleem is bij vrouwen die lichamelijke klachten ervaren.' Voices for Women wil een plek creëren waar vrouwen ondersteuning krijgen. Kaijer: ‘Je ziet bijvoorbeeld dat het lichaam bij vrouwen die in de overgang zitten, zwanger zijn of menstrueren uit balans is, maar hier geen oorzaak aan vast wordt geknoopt.’

Verkeerde medicatie
Tachtig procent van de onverklaarde gezondheidsklachten is vrouwelijk en verhoudingsgewijs is dit een heel groot verschil met mannen, omdat bij de meeste vrouwen de aard van de klacht niet bekend is. Vrouwen ervaren voornamelijk hormonale en mentale klachten en krijgen vaak de verkeerde medicatie voorgeschreven. Veel vrouwen denken dat de oplossing bij henzelf ligt, omdat ze vaak worden bestempeld als overspannen, een burn-out hebben of het advies krijgen om niet in therapie te gaan. ‘De afgelopen tien jaar is er door niemand wat gezegd over de misstanden van het vrouwelijk lichaam. Dat is wonderlijk, omdat we van veel vrouwen horen dat er meer geld door het zorgsysteem wordt uitgetrokken voor onderzoek. Terwijl onderzoek voornamelijk op mannen plaatsvindt. Dat zorgt ervoor dat verschillende medicijnen beter reageren op het mannenlichaam dan op het vrouwenlichaam’, aldus Kaijer.

Genderspecifieke zorg
De term genderspecifieke zorg - de gezondheidsverschillen tussen mannen en vrouwen - is vooralsnog nog niet heel bekend in de gezondheidszorg. Terwijl het volgens Kaijer heel belangrijk is. ‘Er moet meer bekendheid worden gecreëerd bij professionals in de zorg. Ik vind dat we dit verplicht moeten implementeren in de zorg die er al is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de behandeling van overgangsklachten, dan moeten vrouwen die somber worden door de overgang behandeld worden met hormonen in plaats van antidepressiva, maar in de werkelijkheid gebeurt dit niet. Ze krijgen vaak antidepressiva voorgeschreven en dat is helemaal niet nodig.’ Het is volgens Kaijer een wereldwijd probleem: ‘Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen zijn er misstanden wat betreft genderspecifieke zorg. In sommige landen zoals Canada en Amerika is deze zorgvorm meer geïntegreerd en dat is goed, maar in Nederland moeten we nog stappen maken.’

Luister hier de aflevering van Vroeg!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor