Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Planten kunnen onder druk afgewogen beslissingen nemen | Vroege Vogels

  •  
30-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vroegevogelsplanten
Planten kunnen concurrerende buren inschatten en daar op gepaste wijze op reageren. Ze ‘kiezen’ als het ware een strategie op basis van de lengte en dichtheid van hun tegenstanders om zelf te overleven. Dat schrijven biologen in het blad Nature Communications. 

Plant schat concurrentie in

Planten herkennen de aanwezigheid van concurrenten als ze bijvoorbeeld opeens minder licht krijgen of de verandering van de kleur van het licht doordat het gefilterd wordt door bladeren. in zo’n geval kunnen planten op twee manieren reageren. Verticale strekking,  hierbij proberen planten hun buren te ontgroeien. Of Schaduwtolerantie, dit betekent dat planten met minder licht nog steeds goed presteren. Sommige planten kiezen voor nog een derde optie; ze groeien weg van hun buren. Deze drie reacties zijn al eerder vastgelegd in literatuur. Onderzoeker Michal Gruntman, “In deze studie wilden we kijken of planten kunnen kiezen tussen deze reacties, en deze kunnen afstemmen op de grootte en dichtheid van hun tegenstanders.” 

Onderzoek plant vijfvingerkruid

Om de vraag te beantwoorden gebruikten de onderzoekers de plant vijfvingerkruid. De plant werd aan verschillende soorten licht blootgesteld. Op deze manier konden de onderzoekers verschillende scenario’s nabootsen. 

Afstemmen op concurrentie plant

De resultaten tonen dat de plant het vermogen heeft om de beste strategie op de concurrerende buren af te stemmen. Zo liet de plant de grootst mogelijke verticale groei zien toen alleen die mogelijkheid nog uitkomst zou bieden. In een simulatie waarbij de buren noch verticaal noch zijdelings vermeden kon worden, koos vijfvingerkruid voor optie twee, schaduwtolerantie. en slotte groeide de plant weg van zijn buren toen deze alleen nog zijdelings vermeden kon worden.

Reactie afstellen op concurrent

Dit toont aan dat planten het concurrentievermogen van hun buren kunnen inschatten en hun eigen reactie hierop af kunnen stellen. “Dit vermogen kan bijzonder belangrijk zijn in heterogene omgevingen, waarbij planten bijvoorbeeld bij toeval onder andere planten met verschillende grootte, leeftijd en dichtheid terecht zijn gekomen,” zegt Gruntman. De studie biedt nieuw bewijs dat planten complexe informatie uit hun omgeving kunnen integreren en daar op een zo’n optimaal mogelijke manier op kan reageren. 
Bron: Scientias
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor