Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Raamexploitant Pim verhuurt peeskamers: 'Wij werken hier voor de sekswerkers, niet andersom' | Bij ons op de Wallen

  •  
02-01-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1546 keer bekeken
  •  
bijonsopdewallenpim-2

Pim verhuurt als raamexploitant kamers op de Wallen

© BNNVARA / Witte Geit

Na zijn rechtenstudie in Leiden werd Pim headhunter op de Zuidas, maar tijdens corona verruilde hij dat werk voor het exploiteren van ramen op de Wallen. Nu verhuurt hij 24 peeskamers en biedt hij een kijkje in zijn bijzondere werkzaamheden in de serie Bij ons op de Wallen.

‘Vroeger dacht ik altijd aan zo’n typische oude aardrijkskundeleraar – een beetje een vies, oud mannetje’, vertelt Pim over het stereotiepe beeld van klanten op de Wallen. ‘Maar in de praktijk zie ik gasten waarvan ik denk: je mag ook wel bij mij aanbellen.’

In zijn onderneming begint alles bij de incheckbalie. ‘Voor het begin van iedere dienst komen de sekswerkers hier inchecken. Dat betekent dat ze de kamer betalen en hun ID laten zien. Ze moeten iedere dag hun ID laten zien, ook al kennen we ze al jaren. Dat is gewoon verplicht. Zij zetten een handtekening voor ontvangst van de sleutel, wij noteren de tijd van aankomst en de sekswerker gaat naar de kamer om te werken.’

Hoe zorgt Pim voor een veilige en goede werkplek voor de sekswerkers?

‘Wat ik in ieder geval zeker niet ben, is een pooier of een uitbuiter’, stelt Pim. ‘Soms wordt weleens gezegd dat de sekswerkers voor mij werken. Nou, ik kan je vertellen: het is echt compleet andersom. Wij werken hier voor de sekswerkers en werken er hard aan dat zij veilig hun werk kunnen doen.' Tijdens de diensten loopt Pim regelmatig langs de ramen om te controleren of alles goed gaat. De kamers zijn uitgerust met meerdere alarmknoppen, waarmee sekswerkers direct hulp kunnen inschakelen.

Voor een kamer betaalt een sekswerker tweehonderdtwintig euro. ‘Klinkt veel’, aldus Pim, ‘maar als je het vergelijkt met een hotelkamer, dan is het voor Amsterdamse begrippen eigenlijk best weinig.’ Het is voor Pim van groot belang dat de sekswerkers tevreden zijn met hun werkplek. ‘Zij huren een kamer bij mij. Net als je een hotelkamer kunt huren, of een flexibele werkplek als zzp’er. En naar je klanten moet je gewoon luisteren en die moet je serieus nemen.’

‘Ik vind het belangrijk om de sekswerkers erbij te betrekken hoe de kamer eruitziet, omdat zij hem gebruiken (…) het zijn vaak hele kleine praktische dingen.’ Dat kan bijvoorbeeld gaan om een extra stopcontact, zo legt Pim uit, of een veilige plek voor de telefoon van de sekswerker.

Alert blijven op mensenhandel

Hoewel de situatie rondom mensenhandel op de Wallen de laatste jaren verbeterd lijkt te zijn, is het belangrijk om er alert op te blijven. Pim en zijn team werken daarom nauw samen met het Amsterdam Center for Sex Workers (ACS) – een organisatie die zowel sekswerkers als raamexploitanten van hulp en advies voorziet.

‘Het is een illusie om te denken dat je mensenhandel volledig weg kunt krijgen van welk sekswerk dan ook', aldus Pim. ‘Ieder beroep waar zoveel geld wordt verdiend is per definitie vatbaar voor mensenhandel. En één van de vele dingen die we doen is bijvoorbeeld samenkomen met Heleen (vertrouwenspersoon bij ACS, red.) om kennis uit te wisselen. En we zitten met ons team bijeen om te bespreken wat we hebben meegemaakt, wat ons onderbuikgevoel erbij is.’

'Als wij ook maar één signaal zien dat zou kunnen wijzen op mensenhandel, dan volgen wij een hele strakke procedure', legt Pim uit. Het team heeft een directe lijn met het prostitutieteam van de lokale politie in Amsterdam. Daarnaast wordt zowel het team van Heleen als de gemeente direct ingelicht.

Meer van Bij ons op de Wallen?

Bekijk Bij ons op de Wallen op NPO Start

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor