Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Stemmen voor een beter woonbeleid? Let dan op deze onderwerpen:

14-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
791 keer bekeken
  •  
Verkiezingen - thumb - wonen - eigen

‘Hoge huren, lange wachtlijsten, jongeren die noodgedwongen jarenlang bij hun ouders moeten blijven wonen omdat er geen betaalbare woonruimte is en ouderen die niet door kunnen stromen naar een kleiner huis’, constateert Kassa eind vorig jaar in Kassa’s Woonoplossingen. Ook tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen zijn wonen en bouwen hét thema. 

Wonen als thema 
‘Wonen is een belangrijk thema. Je kunt stemmen op partijen die oplossingen bieden voor dit probleem’, legt Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uit. Gemeenten gaan namelijk om een deel van het woonbeleid. ‘Daarom is het goed om bij de gemeenteraadsverkiezingen te kijken wat de partijen in jouw gemeente van plan zijn’, onderstreept Marcel Trip van de Woonbond. 

Daarom leggen Boahene en Trip uit welke onderwerpen belangrijk zijn voor huurders en woningzoekenden én waar jij dus op kunt letten: 

Huurteams
Méér huurteams. In sommige gemeenten zijn er al huurteams actief. Waar je op een laagdrempelige manier hulp kunt krijgen. In sommige gemeenten zijn die er nog niet of moet je lang op de wachtlijst staan. Dat maakt de drempel om hulp te zoeken groter. 

Huisjesmelkersboete
De prijsopdrijving van huren kan een halt toegeroepen worden via een huisjesmelkersboete, legt Boahene uit: ‘Er zijn ook een aantal gemeenten die experimenteren met een vergunningstelsel. Waarbij je als verhuurder een vergunning moet krijgen, die ook ingetrokken kan worden als je je niet aan de regels houdt bijvoorbeeld.’ 

Opkoopbescherming
Volgens Trip zou opkoopbescherming ook kunnen helpen in de aanpak van huisjesmelkers. ‘Sinds 1 januari 2022 kunnen gemeenten voor koopwoningen een opkoopbescherming instellen. Opkoopbescherming voorkomt dat betaalbare koopwoningen voor de neus van starters worden weggekaapt door beleggers om vervolgens duur in de verhuur te gaan.’ Sommige gemeenten zouden het al hebben ingesteld, andere nog niet.

Betaalbare huurwoningen
De gemeente gaat onder andere over welk percentage van de nieuwbouw sociale huur moet zijn, volgens Trip. ‘De gemeente kan dus zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen. In de meeste gemeenten is er een groot tekort aan sociale huurwoningen. Door te eisen dat er in nieuwbouwprojecten een hoog percentage sociale huurwoningen wordt gebouwd kunnen gemeenten hier iets tegen doen.’

Intimidatie 
Ook volgens Boahene is het belangrijk dat er wordt gehandhaafd op huurprijzen: ‘Dat kan een gemeente op verschillende manieren doen. Op dit moment is er een puntensysteem dat bepaalt hoeveel er voor een kamer gevraagd kan worden. Maar heel vaak wordt dat genegeerd.’ Die problemen moet de huurder vervolgens zelf aankaarten, legt ze uit: ‘Het leidt dan ook echt heel vaak tot conflicten of intimiderende situaties tussen een huurder en een verhuurder. Daarom willen we ook dat de gemeente meer verantwoordelijk hierin neemt.’ 

Ook zou je volgens Trip kunnen letten op nieuwbouw, sloopplannen, de voorraad sociale huurwoningen, dakloosheid en de Rotterdamwet. ‘Gemeenten kunnen bijvoorbeeld een meldplicht voor verhuurders instellen die leegstand moeten melden’, aldus Trip.

Woningzoekenden
In Kassa's Woonoplossingen horen we welke woonwensen woningzoekenden zelf hebben en hoe zij de crisis willen oplossen:

Meer lezen over dit onderwerp? 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor