Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Twee op de drie meisjes en vrouwen worden lastiggevallen op straat

  •  
03-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1486 keer bekeken
  •  
Roos de Boer

Roos de Boer

© Yentl Slik

Twee op de drie meisjes en vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zeggen in 2020/’21 weleens te zijn lastiggevallen op straat. 34 procent van die leeftijdsgroep voelde zich weleens onveilig door straatintimidatie. Dit meldt het CBS in hun eerste landelijke onderzoek naar straatintimidatie bij jongeren.

Een van de mensen die meer bewustwording wil creëren voor straatintimidatie is Roos de Boer, een van de initiatiefnemers van het Instagram-account @catcallsofgrunn. Dit doet zij ruim twee jaar lang door de straat op te gaan om uitingen van straatintimidatie op de klinkers te krijten. ‘De publieke ruimte is nog steeds niet een veilige plek voor vrouwen of mensen uit de LHBTI-gemeenschap. Daarom is het krijten een symbolische manier om ruimte letterlijk in te nemen. Als mensen het op straat tegenkomen schrikken ze en denken ze: wordt dit nou tegen mij gezegd? We willen dat zoveel mogelijk mensen gaan inzien hoe eng het kan zijn om dit soort woorden naar je geslingerd te krijgen. We hopen de impact hiermee te vergroten: dat je geconfronteerd wordt, zonder dat je een waarschuwing krijgt. In het echt gebeurt het ook zo.’ 

Impact straatintimidatie 
Straatintimidatie heeft grote impact. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat 42 procent van alle meisjes en vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zich in 2020/’21 weleens ongemakkelijk voelde omdat ze werden nagefloten, nagesist of nageklakt, nageroepen of achternagelopen. 30 procent was hierdoor weleens boos of geïrriteerd en 34 procent voelde zich weleens onveilig of bang. Volgens de cijfers van het CBS is achternagelopen of achtervolgd worden het meest bedreigend: 85 procent van de meisjes en vrouwen voelt zich onveilig of bang wanneer dit gebeurt. 

Gedragsverandering
Ruim 1 op de 3 meisjes en vrouwen zoekt iemand op als ze worden lastiggevallen. Daarin kun je dus als omstander ook een rol spelen. De Boer: 'Ik wil gedragsverandering bereiken. Het liefst bij de dader, maar ook bij de omstanders. Als omstander moet je ingrijpen, dat gebeurt nu echt te weinig. Mensen geven soms aan dat, hoewel het druk was op straat, niemand iets deed. Dat probeer ik duidelijk te maken: doe iets. Als het niet direct kan, omdat het gevaarlijk is voor jezelf, dan moet je het natuurlijk niet doen. Maar je kunt bijvoorbeeld achteraf even naar iemand toegaan om te vragen of diegene oké is. Dat kan ook al heel fijn zijn. Dat normaliseren, om iets meer naar elkaar om te kijken, hoop ik ook te bereiken.’  

BOOS
BOOS deed eind vorig jaar een onderzoek onder hun vrouwelijke achterban. Daaruit blijkt dat drieënnegentig procent van de vrouwen het fijn zou vinden als mannen elkaar aanspreken op dit gedrag. Tim Hofman: ‘Als je aan een onbekende vrouw durft te vragen hoe laat haar benen opengaan, durf je ook heus wel aan een onbekende man te vragen hoe laat hij zijn bek dichthoudt. Of aan je vader, neef of vriend. Dat durven jij en ik heus wel.' Sterker nog: vijfennegentig procent van de vrouwen zou graag willen dat mannen beter geleerd krijgen dat ze om grenzen moeten vragen en die moeten respecteren.

Lees ook:

Heb jij zelf intimidatie ervaren? Je kunt met je verhaal terecht bij Slachtofferhulp.

Heb jij kortgeleden een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Neem dan voor hulp contact op met Centrum Seksueel Geweld.

Door Noene Kazarjan
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor