Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Vieren, herdenken, protesteren: waar gaat Pride over?

  •  
27-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
842 keer bekeken
  •  
pexels-elias-souza-3171574-17892159

We kennen allemaal de beelden van feestende mensen in vrolijke kleuren op de boten in Amsterdam. Maar dat is lang niet alles; Pride is meer dan alleen feesten.

Pride is meer dan alleen feesten, legt Thorn uit in onderstaande video. Pride heeft (voor veel mensen) drie betekenissen: vieren, herdenken, protesteren. Hoe zit dat?

1. Vieren

'Het is ten eerste een feestje: een viering van de queer community', volgens Thorn. Tijdens Pride wordt gevierd dat iedereen zichzelf mag zijn. Dat iedereen mag houden van wie die wil houden. En bovenal: dat iedereen van zichzelf mag houden.

2. Herdenken

'Het is het herdenken van de strijd die er geleverd is voor de rechten die we nu hebben en de slachtoffers die daarbij gevallen zijn', legt Thorn uit.

Pride komt namelijk voort uit de Stonewall riots die in 1969 in New York plaatsvonden. Mensen kwamen toen in opstand tegen een inval van de politie bij een homobar en de daaropvolgende aanhoudingen voor overtreding van de Zedenwet (homoseksualiteit was op dat moment nog in heel de Verenigde Staten verboden). Honderden mensen verzamelden zich voor de bar Stonewall Inn. Het was voor het eerst dat mensen zo massaal in opstand kwamen tegen het optreden van de politie. Een jaar na de rellen wordt er een herdenkingsmars georganiseerd. Het werd de voorloper van de New Yorkse Gay Pride Parade. In 1977 vond in Nederland het eerste grote protest plaats. Twee jaar later, in 1979, was er de eerste Roze Zaterdag, de voorloper van Pride zoals we dat nu kennen.

3. Protesteren

'En het is een protest. We kijken naar wat er nog moet gebeuren: welke rechten hebben we nog niet? Wat moet er nog veranderen?'

Veiligheid en vrijheid om jezelf te kunnen zijn is nog lang niet overal en voor iedereen vanzelfsprekend. Ook in ons eigen land niet. Nederland is nu zelfs buiten de top twintig op de internationale Spartacus-lijst van internationale reisbestemmingen voor de queer gemeenschap gevallen. Ook is het geweld tegen trans personen in tien jaar tijd niet zo groot geweest en het aantal incidenten neemt nog steeds toe. Meerouderschap, voor regenbooggezinnen, is juridisch nog steeds onmogelijk. Homogenezingstherapie is nog steeds niet verboden. Met name trans personen, drag queens en non-binaire personen krijgen te maken met veel onbegrip, haat en agressie.

Meer over Pride?

Meer over de Pride Test?

Meer over:

pride, lhbtqia
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor