De voedselbank komt moeilijk aan eten en dat is zorgwekkend voor de huishoudens die een voedselpakket nodig hebben.
Door de oorlog en de crisis worden boodschappen alsmaar duurder. Steeds meer mensen raken daardoor aan het einde van de maand in de problemen en daarom heeft de voedselbank ervoor gekozen om de norm te verruimen. Normaliter is een alleenstaande ouder met twee kinderen die – wanneer de vaste lasten zijn afgetrokken - 450 euro overhoudt welkom bij de voedselbank. Dat bedrag is nu verhoogd naar 520 euro. Tegelijkertijd komt er echter steeds minder voedsel van leveranciers naar de voedselbank, waardoor er in de toekomst een tekort aan voedselpakketten kan ontstaan.
Maatschappelijk probleem
Dit is een maatschappelijk probleem, aldus de woordvoerder van de voedselbank, Tom Hillemans. ‘We zijn in gesprek met de overheid over hoe we dit kunnen oplossen. Vandaag redden we het nog wel, maar als de groei snel gaat toenemen dan wordt het een uitdaging en dan zullen we een beroep doen op de maatschappij om ons te helpen’, aldus Hillemans in de podcast Alledaagse Vragen.
Leveranciers
Normaal gesproken is de supermarkt een van de grootste leveranciers van de voedselbank, maar steeds meer supermarkten zijn bewuster gaan inkopen vanwege het milieu. Bedrijven zijn bezig om hun voedselprocessen bewuster in te richten en hun voedselverspilling terug te dringen. Dit is goed voor het klimaat, maar hierdoor blijft er steeds minder eten over voor de voedselbanken. ‘Wij zien al langer dat het voedselaanbod stagneert en daar moeten we eigenlijk blij om zijn, want dat betekent dat er minder voedselverspilling is. Tegelijkertijd is dat wel onze levensader, omdat we daar ons voedsel vandaan halen’, zegt Hillemans bezorgd.
Veiligheid
Hotels en bakkerijen houden veel voedsel over en willen het graag aan de voedselbank geven, maar door bepaalde regels mag niet alle voeding gedoneerd worden: ‘Voedsel moet veilig zijn, ook als je je eten bij de voedselbank vandaan haalt. Eten dat open en bloot heeft gelegen en waar mensen aan hebben kunnen komen kan een risico vormen’, aldus Lex Benden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Hoe kan het tekort worden opgelost?
Naast de politiek kan de samenleving ook een hoop betekenen. Door bijvoorbeeld een pak rijst extra te kopen en dat te geven aan buren of familie van wie je weet dat ze krap bij kas zitten. Dat kan een hoop betekenen. Maar ook kun je je steentje bijdragen door overgebleven boodschappen te doneren bij de voedselbank of evenementen te organiseren waarbij geld of boodschappen ingezameld worden.
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!