Schrik je weleens van de prijs van je havercappu? Dat is ook niet zo gek. De prijs van koffie is namelijk hoger dan ooit - maar hoe komt dat?
Vijf jaar geleden betaalde je gemiddeld 2,40 euro voor een kopje koffie buiten de deur, nu is dat 3,80 euro. Steeds meer mensen wereldwijd drinken koffie, samen drinken we gemiddeld 3 miljard kopjes koffie per dag. Die vraag naar koffie is ook terug te zien in de lege supermarktschappen.
In landen waar vroeger vooral thee werd gedronken, zoals India en China, stappen velen over op koffie. Hierdoor stijgt de vraag naar koffie. Tegelijkertijd zorgt klimaatverandering voor misoogsten, legt Gohar van De Marker uit. ‘Neem Brazilië, bijvoorbeeld. Een land waar veel koffie wordt geproduceerd. Het is er hartstikke droog en erg warm. Het gevolg: Brazilië heeft vijftig procent minder koffie geproduceerd vergeleken met vorig jaar. Er is dus minder aanbod van koffiebonen terwijl de vraag stijgt.’
Door deze toename in de vraag naar koffie schieten de prijzen omhoog en kost je kopje koffie ineens 3,80 euro. Toch komen al die extra euro’s die jij aan je koffie uitgeeft niet terecht bij de koffieboeren die al zwaar onder de minimum inkomensgrens leven. ‘Terwijl supermarkten enorme winsten maken en de topman van het moederbedrijf van Douwe Egberts een bonus van meer dan zestig miljoen euro krijgt, merken koffieboeren weinig van die hoge prijzen’, vertelt Gohar.
De steeds hogere prijs van je koffie is vooral nodig om de winst bij grote bedrijven in het Westen te garanderen. Tachtig procent van wat wij betalen voor onze koffie komt terecht bij partijen aan onze kant van de wereld. Dat komt dus terecht bij supermarkten, koffieketens en andere grote merken, legt Heske Verburg van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad uit.
‘Dus als je in de supermarkt 35 euro voor een kilo koffie betaalt, dan gaat ongeveer 7,50 euro winst naar de supermarkt. De boer krijgt voor dezelfde koffie maar een paar cent’, legt Gohar uit. ‘Dat geldt ook voor je cappuccino buiten de deur. Die kost 3,80 euro, waarvan slechts twee procent naar de boer gaat. In totaal houdt een boer gemiddeld maar twee euro per dag over aan inkomsten.’
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!