Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waarom moeten vrouwen meer praten over uitstrijkjes?

  •  
10-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
f91b2a40-01a9-4e37-b3da-af7a73a0473d

© Illustratie gemaakt door Gerdien van Halteren

Jaarlijks krijgen achthonderd vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker en tweehonderd vrouwen sterven aan de gevolgen ervan. Ook vrouwen jonger dan 35. Een uitstrijkje kan de kanker in een vroeg stadium ontdekken, maar steeds minder vrouwen laten dit doen. 

Monique van Loon is achtentwintig wanneer ze de diagnose baarmoederhalskanker krijgt. Een diagnose waar ze totaal geen rekening mee had gehouden omdat het, als we (medische) artikelen mogen geloven, pas vanaf het vijfendertigste levensjaar voor kan komen bij vrouwen. ‘Alsof kanker rekening houdt met een leeftijd. Het komt dan inderdaad veel vaker voor, maar dat wil niet zeggen dat het voor die tijd niet voorkomt’, vertelt ze in De Nieuws BV. Daarom besloot Van Loon een boek te schrijven over haar ervaring met deze ziekte. Sinds het boek uit is ontvangt ze veel reacties van vrouwen die ook voor hun dertigste deze diagnose kregen en hier hetzelfde gevoel van totale overrompeling aan overhielden. ‘Zij zeggen ook: bij mij was het zo’n enorme klap omdat je er totaal niet bij nadenkt.’
Gesprek openen
Met het boek wil Van Loon haar lotgenoten een hart onder de riem steken. ‘Het hoeft niet zozeer te zijn dat je ook kanker hebt gehad, maar misschien heb je wel iets anders ingrijpends meegemaakt op een jonge leeftijd.’ Daarnaast heeft ze nog een ander doel met het boek. Namelijk het gesprek openen over het uitstrijkje.

‘Heb het er met je vriendinnen over’
Vanaf je 30e krijg je een oproep voor een uitstrijkje (bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker), die zes op de tien vrouwen doen. ‘Iedereen moet zelf bepalen of je een uitstrijkje doet. Ik dwing niemand maar het is belangrijk dat we het erover hebben met zijn allen’, aldus Van Loon. ‘Lees de brief, heb het erover met je vriendinnen. Bespreek het met mensen om je heen. Het wordt te weinig besproken, denk ik.’

Voor sommige vrouwen kan de oproep voor een uitstrijkje dus veel te laat komen. Zo ook voor Tania Christopher. Ze was 25 jaar oud toen ze de diagnose baarmoederhalskanker kreeg. ‘Als ik er bij mijn huisarts niet op had gestaan dat ik een uitstrijkje zou krijgen, en ik had tot mijn dertigste gewacht, dan was het voorbij’, zegt Tania. ‘Dan was het veel te laat geweest. En zo zijn er waarschijnlijk een hele hoop andere vrouwen die iets hebben. Of ze komen er veel te laat achter, omdat ze pas op hun dertigste een uitnodiging krijgen voor een uitstrijkje', vertelt ze aan Lavinia Aronson in Academy TV.
Maar zes op de tien vrouwen 
Maar feit is dat niet méér, maar juist minder vrouwen een uitstrijkje laten doen. Waar eerder nog zeven op de tien vrouwen meededen, zijn dat er nu nog maar zes op de tien, zo meldt Kassa begin dit jaar. Met name vrouwen tussen de 35 en 50 jaar laten minder vaak een uitstrijkje maken.

HPV-virus
Tegenwoordig kunnen meisjes al op jonge leeftijd gevaccineerd worden tegen het HPV-virus. Een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Deze vaccinatie en de vroege screening in de vorm van een uitstrijkje zijn erg belangrijk. Zo belangrijk zelfs dat het aantal slachtoffers zonder deze twee maatregelen zelfs bijna het dubbele kan zijn. Zo stelt stichting Olijf, een patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker. Baarmoederhalskanker is volgens deze organisatie namelijk een van de weinige vormen van kanker die in een vroeg stadium opgespoord en vaak voorkomen kan worden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor