Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wanneer je voorkeur discrimineert op Grindr

  •  
27-09-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
450 keer bekeken
  •  
Grindr header BNNVARA
Als gay single van in de twintig gebruik ik bijna dagelijks Grindr. Met deze gay dating-app kan ik makkelijk en lekker snel contact leggen met homo’s bij mij in de buurt. Supergezellig als ik mij even verveel of zin heb in wat sociaal (of lichamelijk) contact met andere mannen. Maar toch loop ik bij deze app tegen wat dingen aan. Zo wordt mij best wel vaak gevraagd hoe ‘vrouwelijk’ ik ben. Vrouwelijk? Geen idee. Ik ben mezelf, maar of dat nou mannelijk of vrouwelijk is? Ik weet het niet. Daarnaast kom ik bij veel profielen teksten tegen die misschien niet helemaal okay zijn - ‘no fats, no femmes, no asians, no blacks’.   
Ik heb wel eens gevraagd aan iemand die deze teksten op zijn profiel had staan of hij dit niet wat haatdragend vond. “Hallo. Het is maar een voorkeur hoor, jij valt toch ook niet op iedereen?”, kreeg ik als reactie hierop, einde gesprek. Natuurlijk heb ik ook mijn voorkeuren, maar is deze aanpak niet wat discriminerend? Is het niet gek om iemand gelijk al uit te sluiten op zijn afkomst, uiterlijk of karaktereigenschappen?
Grindr vindt ondertussen dat dit soort seksuele discriminatie echt niet meer kan. Daarom lanceert het bedrijf met veel trots de campagne Kindr , een campagne met duidelijke richtlijnen om de app wat vriendelijker te maken. Ik vraag me alleen af of dit niet veel te laat is. Is het kwaad niet al geschied?

Seksuele discriminatie kan écht niet meer

Samen met Kindr lanceert Grindr ook gelijk de nieuwe community guidelines . Hierin staat duidelijk vermeld dat discriminatie of pesten - om wat voor reden dan ook - niet meer mag. De regels klinken mij positief in de oren, maar ik vind het jammer dat het zo’n tijd geduurd heeft voor dit er was. Dit is ook wat ik aangeef bij hoofd communicatie van Grindr, Landen Zumwalt, die ik wat vragen over de campagne stel. “Daar ben ik het volledig mee eens. Wij zijn hier veel te laat mee begonnen, dit had al veel eerder moeten gebeuren. Zelf ben ik in juni bij Grindr komen werken. Vanaf dag één hadden deze nieuwe regels mijn hoogste prioriteit. Het werd tijd dat Grindr met zijn 3.8 miljoen dagelijkse gebruikers eindelijk eens verantwoordelijkheid ging nemen voor wat er gebeurt in de app.”

Voorkeur of seksuele discriminatie?

“Het was voor ons niet alleen belangrijk om te laten zien op wat voor manieren er gediscrimineerd wordt op Grindr, maar ook om te vertellen wat de gevolgen hier van zijn in het dagelijks leven. We willen zo bewustzijn creëren”, vertelt Zumwalt. Met de nieuwe campagne wordt ook een serie video’s gelanceerd over onder andere seksuele discriminatie. Hierin vertellen verschillende gebruikers over hun ervaringen. Maar waar ligt de grens tussen een voorkeur hebben en seksuele discriminatie?
Linda Duits, onderzoeker Universiteit Utrecht op het gebied van gender, seksualiteit en media, geeft mij hier antwoord op. “Seksuele discriminatie is het bij voorbaat iemand uitsluiten als seksuele partner. Vaak is dit gebaseerd op vooroordelen, bijvoorbeeld dat alle Aziaten vrouwelijk zijn of een kleine piemel hebben. Je kan natuurlijk wel zeggen dat je op blonde mannen valt en dit op je profiel zetten, dit is een voorkeur. Maar dat betekent niet dat iemand met donker haar je niet aan mag spreken. Iemand die buiten jouw voorkeur ligt, kan ook heel interessant zijn.” Zumwalt sluit zich hierbij aan “Wij zijn geen politie die zegt dat je geen voorkeuren mag hebben, deze hebben wij nou eenmaal allemaal. Wij moedigen aan dat de gebruikers uitspreken wat ze wél leuk vinden.”
Discriminatie is natuurlijk nooit oké. Maar ik ben benieuwd wat de gevolgen zijn van discriminatie voor de gebruiker op een app als Grindr. “Ik ken Aziatische jongens die zich absoluut niet thuis voelen op Grindr, die blijven hier dan ook ver vandaan.” vertelt Duits. “Omdat Grindr een groot deel is van de gay community kunnen zij het gevoel hebben dat ze een groot stuk missen en zelfs buitengesloten voelen.” Ik merk ook dat er in het dagelijks leven regelmatig gesproken wordt over Grindr onderling. Wanneer iemand zegt dat hij geen Grindr heeft, komen daar ook vaak een beetje geschokte reacties op. Het lijkt erbij te horen om als homo in deze tijd Grindr vaak te gebruiken.

Zero tolerance-beleid

De nieuwe richtlijnen klinken allemaal erg utopisch, ik betwijfel alleen of dit ook echt werkt. Als ik nu iets haatdragends op mijn profiel zet, krijg ik dan een semi-dwingende waarschuwing? Of wordt mijn account gelijk geblokkeerd? Zumwalt legt mij uit dat hier een heel proces achter zit. “De richtlijnen waren eerst supervaag. Het was voor de gebruiker en het moderatieteam niet duidelijk wat er wel en niet mocht op je profiel. Nu is dat anders. We hebben een zero tolerance-beleid. Bepaalde woorden worden door het algoritme gefilterd en de teksten worden daarna handmatig gekeurd door het team. Er wordt per geval besloten of de gebruiker een waarschuwing krijgt of misschien zelfs verbannen wordt van de app.” Volgens Duits gaat het hier alleen niet om een echt zero tolerance-beleid. “Het zijn mooie woorden van Grindr. Maar Grindr heeft hier als grote app in de gayscene een hele grote invloed. Het bedrijf beslist uiteindelijk wat wel of niet discriminerend is. Grindr heeft een machtspositie in de scene. Het is aardig naar de buitenwereld toe, maar het blijft wel een bedrijf dat geld wil verdienen.”
Ik begin het een eng idee te vinden dat Grindr als een soort Big Brother met mij meekijkt en over alles gaat bepalen wat discriminerend is en wat niet. Door mijn hoofd schieten gelijk alle pikante gesprekken die ik ooit met verschillende jongens heb gevoerd. En dan heb ik het nog niet eens over de foto’s die misschien wel of niet gedeeld zijn. “Maak je geen zorgen,” zegt Zumwalt, “de gesprekken kunnen wij niet inzien. Wel is het belangrijk dat als er ongepast gedrag plaatsvindt, dit gemeld wordt. Wij hebben dan wel screenshots nodig van het gesprek.”
Er is veel vertrouwen in de eigen community. Er wordt vanuit Grindr verwacht dat de gebruiker een melding maakt wanneer er sprake is van ongepast gedrag. Maar werkt dit wel echt bij een community die zelf bijdraagt aan deze seksuele discriminatie? De tijd zal het moeten leren. Maar laten we in godsnaam gewoon lief tegen elkaar doen - online én in het echt.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor