Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat gebeurt er met je lichaam tijdens de ramadan?

  •  
30-03-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1653 keer bekeken
  •  
De Koran

© Pexels

Tijdens de ramadan vasten mensen een maand lang dagelijks tussen zonsopkomst en zonsondergang. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam tijdens het vasten?

De ramadan is meer dan alleen jaarlijks een maand lang vasten; het is een tijd van persoonlijke groei en ontwikkeling, zoals theoloog Osman Celil Ziylan, van de Islamic University, uitlegt in Alledaagse Vragen. Met ongeveer 1,5 miljard mensen die deelnemen aan het vasten, is het een bijzondere gebeurtenis voor de wereld maar ook voor het lichaam. Dr. Samefko Ludidi legt uit wat niet eten en drinken met ons lichaam doet.

Droogt het lichaam uit?

Veel mensen denken dat je tijdens de ramadanperiode alleen niet mag eten, maar drinken mag ook niet. En dat zorgt voor uitdroging van het lichaam. Hierdoor kan je je slap voelen en hoofdpijn krijgen. Waar dit mee te maken heeft, legt Ludidi ons uit.

‘Als je minder vocht in je lichaam hebt, dan daalt onze bloeddruk waardoor je spieren een slechtere pompfunctie kunnen uitoefenen’, vertelt Ludidi. Die pompfunctie is heel belangrijk, voornamelijk voor ons hart. Het hart kan namelijk slechter bloed rondpompen als onze bloeddruk daalt en dat zorgt ervoor dat sommige mensen tijdens de ramadan te maken krijgen met fysieke klachten, vertelt Ludidi.

Moet het lichaam niet heel erg wennen?

Omdat je tijdens de ramadan overdag niet eet en drinkt betekent dit dat er tussen zonsopkomst en zonsondergang geen energie in je lichaam binnenkomt van buitenaf. Je lichaam moet dan lichaamseigen energie gaan aanspreken en dat kan heel erg wennen zijn.

‘Tijdens die gewenningsperiode dan zie je al symptomen van duizeligheid en slapen. Omdat je lichaam niet gewend is om lichaamseigen energie aan te spreken’, vertelt Ludidi. ‘Je lichaam kan het wel, maar weet nog niet helemaal hoe dat moet. Dus je zit eigenlijk nog in een soort leerfase.' Oké, je lichaam moet zichzelf dus tijdelijk even opnieuw ontdekken. Maar is vasten dan eigenlijk wel gezond?

Is vasten nou gezond of niet?

‘Als we het hebben over of vasten gezond is of ongezond is, dan is er één ding wat het allerbelangrijkste is. Hoe jouw eetpatroon in de basis is, dat bepaalt de potentie van hoe het vasten zal verlopen’, vertelt Ludidi.

‘Als jouw eetpatroon in de basis gezond is, dan kun je van vasten iets heel gezonds maken. Vasten heeft de potentie om jouw bloedsuiker te regelen, daarmee kan het mogelijk helpen bij het voorkomen van bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten.'

Dat klinkt heel positief, maar wat als je elke dag een liter cola drinkt en fastfood maaltijden eet? Dan heeft het vasten voor de gezondheid niet zoveel zin, beaamt Ludidi. ‘Vasten helpt, maar alleen als je ook gezond eet daarnaast’, aldus Ludidi. Ook bevat ongezond eten vaak veel zout, en hierdoor kan je gedurende de ramadan overdag last krijgen van meer dorst. Bepaald voedsel kan tijdens de iftar (maaltijd na zonsondergang) of de suhoor (maaltijd voor zonsopgang) dan ook beter vermeden worden:

  • Vet eten zoals pizza’s of friet: dit soort voeding maakt je slaperig en kan brandend maagzuur veroorzaken.
  • Zout voedsel zoals chips of borrelnootjes: dit maakt de dorst overdag erger.
  • Voedsel waar veel suiker in zit: je moet van suiker vaker plassen en ook dit werkt vochtafdrijvend.

Wat gebeurt er met je mentale gesteldheid tijdens de ramadan?

‘Eigenlijk heeft de ramadan meerdere wijsheden. En één van de belangrijkste wijsheden is dat je jouw lusten onder controle kan houden’, begint theoloog Ziylan. ‘Maar tegelijkertijd ook dat je probeert om slechte gedachtes of gewoontes te verhelpen. We moeten deze afleren en dat ook volhouden.’ Een belangrijk onderdeel van de ramadan is dan ook dat je je bezighoudt met je geest en spirituele ontwikkeling. Toch vertelt Ziylan dat de mentale impact slechts een klein onderdeel is van het ‘geheel’.

‘We dienen met al onze ledematen te vasten. En dat betekent dat je zo goed mogelijk je best wil doen om geen zonden te plegen. Zowel verbaal met je tong, zodat je mensen niet gaat beledigen. Maar ook jezelf onthouden van eten en drinken, van seksuele relaties en het focussen op je karakterontwikkeling’, zegt Ziylan.

De ramadan is dus meer dan alleen maar een maand eten en drinken te laten staan. ‘Er gebeurt mentaal iets met je, er gebeurt fysiek iets met je. Het is een maand van bezinking’, aldus Ziylan.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor