Er gaat veel mis in de transzorg, zo blijkt uit de talloze berichten op het Instagram-account @vugendermistreatment. Afgelopen weekend besluit een groep de straat op te gaan om te demonstreren voor betere zorg binnen de genderpoli's.
De problemen bij de genderpoli's zijn veelvoudig: de wachttijden zijn te lang, de psychologische tests zijn vernederend en lokken een enorme bewijsdrang uit, en er wordt vaak aangestuurd op een binaire transitie. Deze problemen kunnen allemaal ontstaan door de monopolistische positie die het VUmc heeft in de transgenderzorg in Nederland.
Afgelopen weekend besluit een groep te demonstreren. Op het George Gershwinplein in Amsterdam komen ze bijeen, inclusief aangrijpende protestborden.
Een duidelijke aanklacht tegen de huidige transzorg: niet in het verkeerde lichaam, wel in het verkeerde zorgsysteem.
Een groot probleem in de transzorg zijn de extreem lange wachtlijsten: vaak zo'n twee tot drie jaar.
Dit is misschien wel het meest aangrijpende bord van allemaal. Voor hen die de wachtlijst niet hebben overleefd.
'Ik kan niet wachten om mezelf te zijn.'
‘Dat er dingen misgingen bij de genderpoli van het VUmc wisten Storm en Éluk al langer, maar hoe groot het probleem was ondervonden ze pas nadat ze de Instagram-pagina Vu Gender Mistreatment lanceerden. Ze werden overspoeld met reacties van trans personen door het hele land’, vertelt Natasja Gibbs in De Nieuws BV.
Fouten Het VUmc biedt medische zorg aan trans personen. ‘Dan kan je denken aan hormoonbehandeling en operaties’, legt Éluk uit. Maar in dat traject worden herhaaldelijk fouten gemaakt. Al jaren horen en merken Storm en Éluk dat er veel misgaat bij het VUmc. Niet alleen uit verhalen van anderen, maar ook uit eigen ervaring weten ze wat er allemaal aan ontbreekt.