Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Zomervakantie vieren in Nederland. Waar moeten we heen?

23-05-2020
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
cf1f2427-35de-4f01-9eb7-89fc7c999faf
De quarantainemaatregelen zijn verlengd en er bestaat nog veel onduidelijkheid over het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse reisbranche verwacht deze zomer daarom een enorme run op reizen binnen Nederland.

  • De Biesbosch
  • Zeeland
  • Rotterdam
  • Eindhoven
  • Drenthe 
  • Groningen
  • Maastricht

De grens over gaan ter land of in de lucht laat nog even op zich wachten. Toch blijven Nederlandse reizigers hoopvol en neemt de behoefte om te reizen, ondanks deze onzekerheid, niet af. Deskundigen voorspellen daarom een grote toename van reizen in eigen land, zodra de quarantainemaatregelen iets versoepelen.

Spanje, Thailand, Costa Rica of Zweden zitten er dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet in, maar niet getreurd; ons eigen landje heeft oneindig veel moois te bieden. 3 op Reis zocht uit wat de mooiste vakantiebestemmingen zijn in Nederland.

De Biesbosch: het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa

Nienke neemt je mee naar Nationaal Park De Biesbosch. Een prachtig natuurgebied dat bij uitstek geschikt is om vanaf het water te ontdekken. Een gebied met een zwart randje. Het ontstond namelijk in het jaar 1421 door een overstroming. De polders overstroomden en sindsdien staat het gebied in contact met de open zee. Daarmee is dit het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. ‘Zelfs op wereldschaal is dit heel bijzonder’, aldus boswachter van De Biesbosch Jacques van der Neut. ‘Ik denk dat je de zoetwatergetijdengebieden op één hand kan tellen.’

En dat brengt beweging en dynamiek met zich mee. ‘En daar horen ook hele specifieke dieren bij.’ Bijvoorbeeld de bever. Sinds zijn herintreden in 1988 lopen en zwemmen er ondertussen zo’n 300 van deze dieren rond in het gebied. Daarmee is het dier uitgegroeid tot hét icoon van de Biesbosch.

Nienke gaat onder begeleiding van Jacques op zoek naar een van deze dieren. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. ‘Dat werkt zo met wilde dieren.’ Maar ze zijn de dieren al snel op het spoor. Jacques wijst Nienke op een kaalgevreten takje. ‘Dat is een spoor van de bever. Een bevervraat. Hoe witter de bevervraat, hoe verser. Deze was kakelvers.’
Vanuit vier locaties vertrekken er speciale fluistertochten om deze bevers te spotten. Naast de bever zijn er veel andere dieren te zien in deze omgeving, zoals de zeearend, de nachtegaal en de lepelaar.

Meer informatie over het prachtige natuurgebied Biesbosch vind je hier.

Zeeland: visserij, Zeeuwse boterbabbelaars, bolussen en de typische klederdracht

‘Voor een wereldwonder hoef je niet naar het buitenland, want onze eigen Deltawerken zijn uitgeroepen tot één van de zeven moderne wereldwonderen’, zegt Nienke vol trots in haar reportage in Zeeland. Terwijl alle ogen op de Deltawerken gericht waren, ontging velen het ontstaan van een ander wonder. Door het afsluiten van de zeearmen ontstond er op de grens van Zuid-Holland en Zeeland namelijk een mysterieus onderwaterparadijs, dat het grootste zoetwatermeer van Europa zou worden: het Grevelingenmeer.

Zeeland is omringd door water en daardoor is er vanaf september tot en met april het oesterseizoen. Wil je weten hoe je die kan rapen, openen en bereiden? Doe dan een Oestour. Gedurende vier uur ga je langs de Oosterschelde, daarna mag je je eigen vangst mee naar huis nemen. Smullen! In het Zeeuwse dorp Yerseke, het centrum van de mossel- en oestervisserij, is elke derde zaterdag van augustus Mosseldag. Vaar lekker mee op een kotter, struin de braderie af, en proef verschillende mossels.

Meer informatie over de Zeeuwse kust vind je hier.

Rotterdam: van de verwoeste stad naar de arbeidersstad

Geraldine heet je welkom in de grootste havenstad van Europa: Rotterdam. ‘De Maas is de rivier die Rotterdam verbindt, maar ook in tweeën splitst. De levensader van de stad. Naast de havenindustrie ontstaan er in Rotterdam ook allerlei groene initiatieven. Die zijn volop te vinden langs de oevers van de Maas.’ Zoals het zwembad Tropicana. In 2010 sloot dit tropische zwemparadijs, maar sinds 2016 is het een plek geworden waar innovatieve bedrijven zich huisvesten om zich te richten op een economie waarbij afval niet bestaat. En dat onder de naam Blue City. Je kan hier een rondleiding boeken waarbij houtbewerkers, stylisten, ontwerpers en architecten je graag vertellen hoe zij werken aan een duurzame wereld.

Niet lullen maar poetsen! is het motto van Rotterdam. En dat voel, merk en zie je in het opnieuw opgebouwde Rotterdam. Na het bombardement op 14 mei 1940 staat de stad bekend om zijn eigentijdse architectuur. De gehele stad kan je zien vanuit de Euromast. Hier bereik je een hoogte van 100 meter in 30 seconden. Spot jij de kubuswoningen, de markthal en de Erasmusbrug al? Wanneer je klaar bent met kijken kan je elk weekend in de zomermaanden van de Euromast abseilen.

Meer informatie over Rotterdam (ook wel de koningin van de Maas genoemd) vind je hier.

Eindhoven: de gekste ja!

De lichtstad van Nederland dankzij Frederik en Gerard Philips. ‘Zij vestigden hun fabrieken in Strijp, destijds een dorpje vlakbij Eindhoven. Door de jaren heen groeide dit dorp vast aan de stad’, vertelt Geraldine. Ooit een welvarend industriepark, tegenwoordig het creatieve en culturele hart van Eindhoven. ‘Waar de oude fabrieken vroeger het domein waren van de arbeiders, zijn zij nu het terrein van allerlei creatieve geesten.’ Geraldine neemt ons mee naar ontwerper Piet Hein Eek. Hij zag een nieuwe toekomst van Strijp voor zich. Hier vind je bijvoorbeeld het atelier van Piet Hein Eek. Werp eens een blik op zijn beroemde tafeltjes en stoelen van sloophout.

Wil je liever iets sportiefs doen, dan ga je naar Area 51. Vroeger ook een oud Philips-gebouw waar ze gereedschap maakten, maar nu omgetoverd tot het grootste indoor skate- en BMX-park van de Benelux, vertelt BMX-docent Steven Görtemöller.

Meer informatie over deze creatieve stad vind je hier.

Drenthe: de dunst bevolkte provincie van Nederland

Met haar hunebedden en oudste bos van het land, kunnen we Drenthe met trots onze ‘oerprovincie’ noemen, aldus Maurice Lede. Hier vind je ook nog eeuwenoude beroepen terug, zoals de schaapsherder. Je kan een dag meelopen met herder Coos Drost. Zij bezit vierhonderd schapen en besloot haar leven volledig om te gooien. ‘Dus dit is jouw kantoor?’, vraagt Maurice aan Coos. ‘Ja, dit is beter dan een echt kantoor, dat heb ik vroeger gedaan.’ Maurice is erg onder de indruk wanneer hij alle schapen bij elkaar ziet: ‘Wat een plaatje als je zo kijkt’.

In Drenthe kan je helemaal back to basic gaan; huur bijvoorbeeld een zelfvoorzienend huisje midden in het bos.

De drie officiële nationale parken - Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa - zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. En daar blijft het niet bij. Zo zijn er ook natuurgebieden De Hondsrug, het Bargerveen, de Onlanden, het Balloërveld en Fochteloërveen. Kortom: in Drenthe stroom je over van natuur.

Wil je in Nederland de wildernis induiken? Dan vind je hier meer informatie.

Groningen: hippe eettentjes en vrije sluitingstijd in de horeca

Welkom in Groningen, door haar inwoners ook wel liefkozend Grunn genoemd. Maurice gaat samen met student Wessel suppen. Voor Wessel de ideale bijbaan om zijn studie te bekostigen. ‘Alles op het gebied van sport is hier te doen, in de stad zelf zijn er ontzettend veel leuke cafés en restaurant. Het is best een grote stad, maar toch voelt het altijd vertrouwd en een beetje knus’, vertelt Wessel al suppend tegen Maurice. Volgens Wessel is Groningen niet echt een toeristenstad. 'Het is niet een pretpark of zo', zegt hij terwijl beide heren ongestoord suppen door de grachten van Groningen en mensen begroeten.

Op bijna 100 meter hoogte - en te bereiken met 255 traptreden - kan je via de Martinitoren de hele stad zien. Deze toren is meer dan vijfhonderd jaar oud en heeft de bijnaam D’Olle Grieze.

Heb je meer zin om naar muziek te luisteren, dan kan dat volop in Groningen. Bezoek het Noorderplantsoen, hier komen jong en oud samen en vieren zij het Noorderzon Performing Arts Festival. Een elf dagen lang durend festival, waarbij artiesten, terrassen en artistieke installaties het park vullen.

Meer informatie over deze hippe stad (met een unieke slaapplek) vind je hier.

Maastricht: zachte G, carnaval en de historische straten

‘Deze parel van het zuiden kennen we voornamelijk van haar historische binnenstad. Maar Maastricht heeft ook jaren in het teken gestaan van industrie.’ Hiermee opent Nienke haar reportage in Maastricht. We worden snel meegenomen naar het Sphinxkwartier: een industriële wijk in de binnenstad die vroeger in het teken stond van het Maastrichtse aardewerk en een grote sanitairfabrikant.

Na 2008 werd het Sphinxkwartier gemoderniseerd en is deze oude fabriek omgetoverd tot café-restaurant en een bioscoop. Wanneer je deze historische plek bezoekt, kijk dan eens naar de industriële buizen, kranen en schoorstenen die nog allemaal intact zijn.

Na ons bezoek aan deze prachtige plek nemen we plaats op het romantische Vrijthof. Het grootste plein van de binnenstad van Maastricht, omringd door talloze terrassen en gebouwen, is een waar spektakel om overheen te lopen. En niet te vergeten: hier worden jaarlijks concerten van André Rieu gegeven.

Meer weten over Maastricht? En misschien wel een ondergrondse tour onder Maastricht doen? Klik hier!
Geschreven door Joep Boorsma
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor