De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Vooravond Podcast 4: Journalist Thomas Erdbrink
22-12-2020
•
leestijd 3 minuten
•
200 keer bekeken
•
De Vooravond is op 15 februari 2021 weer op tv, maar maakt tot die tijd online content. Waaronder een podcast! Fidan en Renze ontvangen elke twee weken een gast en gaan het gesprek aan. In de vierde editie neemt New York Times journalist Thomas Erdbrink plaats achter de microfoon en bespreekt zijn werk en persoonlijk leven.
Thomas Erdbrink vertrok twintig jaar geleden naar Iran om als journalist voor de New York Times verslag te doen. In 2015 startte hij een tv-serie met de naam ‘Onze man in Teheran,’ waarin hij het dagelijks leven in Iran in beeld bracht, met het doel onze vooroordelen te doorbreken. “Ik probeerde altijd het verhaal van de Iraanse mensen te vertellen, hoe zij onder sancties en de regels van hun machthebbers leven.” Ook waren zijn Iraanse vrouw en schoonfamilie veelvuldig in de serie te zien. Na achttien jaar besluit het regime om de persvergunning van Thomas af te nemen en moet hij terug naar Nederland.
Thomas vertelt ons meer over de regelgeving in Iran. Als correspondent werd hij niet gezien als een ‘gewone’ burger. “Als die persvergunning weg is, valt ook je enige identiteit daar weg.” Hij voegt toe: “Dat het geen ideale situatie is, is wel duidelijk.”
Nederland
Voor zijn vertrek naar Teheran, had Thomas een heel idealistisch beeld van Nederland. “Dat is het land waar het individu centraal staat, op een manier zodat het niet egoïstisch wordt.” Hij vertelt dat dit beeld zeker veranderd is na terugkomst in Nederland. “Het bestuurlijk proces loopt hier heel roestig en langzaam, als we bijvoorbeeld kijken naar het coronabeleid. Het is toch raar dat een van de rijkste landen van de wereld, een van de best georganiseerde landen, dat wij niet zoals Duitsland alles op orde kunnen hebben.” Thomas geeft aan de ontevredenheid van veel mensen wel te begrijpen. “Het systeem dat wij kennen is moeilijk vol te houden. Er komen veel spanningen uit voort.” Ook legt hij uit dat mensen steeds mondiger worden, wat bestuurders steeds angstiger maakt, en zij minder slagvaardig beslissingen durven te nemen.
Hij vertelt over zijn Amerikaanse opdrachtgever. “Die willen dat ik een soort blik heb op de wereld. Zo hopen ze altijd op grappige verhalen uit Nederland. Ze hebben een beeld van ons dat alles kan, terwijl sommige (Amerikaanse) staten toch echt verder ontwikkeld zijn op bepaalde vlakken.” aldus Thomas.
Balans
“Wat ik zeker denk is dat als je een paspoort krijgt van een land, dat je je ook steeds meer gaat schikken naar dat land. Ik had dat daar niet. Je wordt losgehouden van de samenleving, op dat front.” Verder vertelt hij over de balans tussen zijn werk en persoonlijk leven in Iran, die niet altijd even makkelijk samengingen. “Mijn hart ligt daar, maar mijn hart lag ook bij de mensen voor wie ik schreef.”
Noord-Europa
Thomas houdt zich nu vooral bezig met Noord-Europese landen. Hij vertelt dat deze landen vaak worden gezien als ‘voorbeeldlanden’ als het gaat over de sociale omgang tussen mensen. Toch mist hij zijn werkplek in Iran. “Als Iran een 10 was, is Noord-Europa voor mij een 6,5.”
Podcast gemist? Luister de eerste aflevering met Ruud Smulders hier. Luister de tweede aflevering met Eric van Eerdenburg hier. Luister de derde aflevering met Meike Lubbers hier. Luister de vierde aflevering met Thomas Erdbrink hier. Luister de vijfde aflevering met Edson da Graça hier.