De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
5 architectonische hoogstandjes van MVRDV
06-02-2018
•
leestijd 2 minuten
•
674 keer bekeken
•
Dinsdag is architect Winy Maas te gast. Hij is mede-oprichter van het beroemde bureau MVRDV, dat sinds 1991 bestaat en in Rotterdam zetelt. Maas behoort tot de top van de architectuur in ons land en wordt vaak in één adem genoemd met die andere Rotterdamse architect: Rem Koolhaas.
Maas is professor bij, en directeur van, ‘The Why Factory’; een instituut dat oplossingen zoekt voor de steden van de toekomst. Als de wereldbevolking uit 10 miljard mensen bestaat en 75% daarvan in de stad woont, hoe moet die stad er dan uitzien? Maas opperde aan de DWDD-tafel al ‘Barbapapa-huizen’ en dinsdagavond ‘The Green Dip’:
Hieronder vijf voorbeelden van door MVRDV gerealiseerde gebouwen, die je kent of zou moeten kennen:
De Markthal (2014), Rotterdam.
Het bekendste gebouw van MVRDV, zelfs CNN was onder de indruk. Een hoefijzervorm, waarin woningen, een parkeergarage en natuurlijk marktruimte is opgenomen. We waren bij de opening door koningin Máxima
WOZOCO (1997), gebouw in Amsterdam Osdorp.
De eerste keer dat MVRDV een woongebouw ontwerpt is meteen een voltreffer. De opdrachtgever wilde 100 wooneenheden voor bejaarden, maar dat paste met geen mogelijkheid op de beschikbare plek. Het bureau bedacht om de ontbrekende ruimte aan het bouwblok te ‘plakken’. Het levert spectaculaire architectuur op; het lijkt alsof de uitstekende blokken ieder moment kunnen afbreken.
Expo 2000 (2000), Hannover, Duitsland.
Het thema van het Nederlandse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in 2000 is ‘Holland maakt ruimte’. Hoe maak je als overvol landje optimaal gebruik van de ruimte? MVRDV stapelde zes landschappen op elkaar. Met op de derde etage een bos. Een vooruitwijzing naar ‘The Green Dip’, die hij in DWDD bespreekt?
Samen met het lokale bureau TUPDI realiseerde MVRDV een adembenemende bibliotheek annex cultureel centrum. Het centrale thema in de ruimte: golvende boekenplanken, die door de enorme ruimte uitwaaieren en tegelijkertijd dienst doen als trap, bank en zelfs als louvres in de façade.
De Trappen naar Kriterion (2016), Rotterdam.
Geen gebouw, maar een tijdelijke installatie. In 2016 vierde Rotterdam 75 jaar wederopbouw met een culturele manifestatie: ‘Rotterdam viert de stad’. MVRDV liet een enorme trap bouwen, vanaf het plein voor het gloednieuwe Centraal Station naar de top van het Groothandelsgebouw; een sterk staaltje wederopbouwarchitectuur, bij oplevering het grootste gebouw ter wereld. Vroeger zat daar op het dak bioscoop Kriterion waar Maas als kind kwam. De trap vormt een verbinding tussen wederopbouwarchitectuur (Groothandelsgebouw) en moderne (Centraal Station) en het gebruikte materiaal een knipoog naar de bouw: het geheel bestaat uit steigerpijp.