De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Robbie van Leeuwen chronologisch - 2. De Slag om Het Kurhaus

  •  
01-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
521 keer bekeken
  •  
Mick Kurhaus Stones
Begin januari was Robbie van Leeuwen, schrijver van Shocking Blue’s wereldhit ‘Venus’ en talloze andere hits, te gast. Tot aan het eind van dit seizoen speelt elke vrijdag een Nederlandse band of artiest een nummer uit de omvangrijke catalogus van gitarist Robbie van Leeuwen. Op onze site blikken we terug op een aantal roemrijke momenten uit de lange carrière van Van Leeuwen.
Een van die opmerkelijke momenten was al vroeg in de carrière van Robbie, toen hij met Ritchie Clark en de Ricochets in het voorprogramma van The Rolling Stones stond. In 1964 haalde Paul Acket de nu befaamde rock-‘n-rollband naar ons kikkerlandje. Op zaterdag 8 augustus was het zover.
Repetitie
Mick Jagger tijdens de repetitie, 's middags in het Kurhaus.
In een afgeladen Kurhaus stonden 's avonds 1800 fans te wachten op het eerste Nederlandse optreden van The Stones. Een optreden dat inmiddels te boek staat als een legendarische avond in de popmuziek, want het concert was heftig en duurde niet lang…
Het concert liep namelijk uit de hand. Het ging mis; flink mis. Fans van ‘Europa’s meest grandioze beatgroep’, zoals de concertaffiche schreef, begonnen al snel aan een enorme sloopoperatie. Nog voordat Mick Jagger en zijn kornuiten op het podium stonden, vlogen er stoelpoten, kroonluchters en flessen richting de band en ondertussen scandeerde de mensenmassa “We want the Stones”.
Kurhaus publiek
Een heuse stagedive?
Een van de redenen was het veel te lange en diverse voorprogramma, zo schrijven verschillende bronnen . Naast de Ricochets stonden namelijk ook namen als André van Duin, The Telstars, Trix en The Fouryo’s in het voorprogramma: bands met een wat nettere sound dan de ruige rockers van The Stones. Toen de Britse band eindelijk begon, keek zanger Rudy Bennett (alias Ritchie Clark) vanuit de coulissen toe en zag hij hoe de zaal al stukje bij beetje werd afgebroken. Aan Omroep West vertelde hij dat Sonja Acket, de vrouw van organisator Paul, zich in paniek op de wc van het Kurhaus verstopte om zo het honorarium van The Stones te beschermen.
pamflet kurhaus
Jos Brink mocht de avond an elkaar praten.
kurhaus podium
De chaos is compleet.
Mick Jagger is drie nummers te horen. Zijn microfoon is daarna stuk. Onduidelijk is of het snoer werd doorgesneden, de kabel eruit werd getrokken, of dat de microfoon gewoon in het tumult sneuvelde. Jagger pakt dan maar sambaballen en zonder zang spelen de Stones nog twee nummers. Na tien minuten dropen ze af: Ian Stewart werd op zijn hoofd geraakt en de band vond het te riskant om verder te spelen. 
bewakers
Politie zoekt dekking.
Kwade tongen beweren dat het opstootje doelbewust is opgezet. Concerten in Nederland zouden braaf en truttig zijn geweest, in tegenstelling tot de concerten bij onze overzeese buren. Volgens Aad van Toor, bekend van Bassie & Adriaan, zou ene Dick Harris hierbij betrokken zijn. Van Toor sprak op de avond van het Stones -optreden met een onrustige Harris. Hij zou het verzoek hebben gekregen om een opstootje te organiseren met wat vage Hagenezen. Van Toor schreef in zijn autobiografie: “Dick, die in Den Haag woonde, kende heel veel van dat soort jongens en ze bleken wel heel goed in hun ‘werk’ te zijn. De rel was zo groot geworden dat Dick ons smeekte nooit iemand te vertellen wat hij ons zojuist had verteld”.
Wie de opdrachtgever van Harris was, is niet bekend, maar geruchten doen de ronde dat ‘Mr. Privé’ Henk van der Meijden er iets mee te maken had. Hij produceerde voor TV Noordzee een tienerprogramma ‘Brigitte’, gebaseerd op een rubriek in de Telegraaf. Daarom filmde hij bij het concert. Een beetje reuring zou natuurlijk mooie televisiebeelden opleveren. De roddel is nooit bewezen, Van der Meijden heeft altijd stellig ontkend er iets mee te maken te hebben.
Escalatie
Omdat de 1800 bezoekers slechts 3,50 gulden betaalden voor een concertkaartje, maar de schade uiteindelijk opliep tot ongeveer 17.500 gulden, heeft het roemruchte Kurhaus flink wat geld gekost. The Stones zijn dan ook nooit meer teruggekomen naar Scheveningen.
Van alle artiesten die op deze memorabele avond in het voorprogramma hebben gestaan zijn vrijwel geen beelden. De uitzending van het programma ‘Brigitte’ is niet bewaard gebleven, maar de oorspronkelijke opnames wel. Zonder geluid helaas, maar een aantal jaar geleden dook er een nieuwe geluidsopname op. Andere Tijden heeft een reconstructie van de avond gemaakt:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor