De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

De vijf meest opmerkelijke marathons

18-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
meest opmerkelijke marathons
In de uitzending van woensdag 18 januari sprak Dolf Jansen over het lopen van een marathon onder de twee uur. Waar dit mogelijke record gelopen gaat worden is nog onbekend. Het zal een traject zijn wat optimaal is om onder deze magische grens van twee uur te lopen. De volgende vijf marathons zijn wellicht wat minder snel maar wel érg bijzonder.
De Hoogste
De hoogste marathon ter wereld is de Everest Marathon in Nepal. Voor deze wedstrijd moet je wel eerst een paar weken in het land zijn om je lichaam te laten wennen aan de hoogte. Deze marathon begint namelijk in het Everest Base Camp op 5364 meter hoogte. Hier heb je wel een meer dan goede conditie voor nodig!
De Avontuurlijkste
De Great Wall Marathon in China gaat 7  kilometer lang over de Chinese Muur. Omhoog, omlaag, over kronkelige geitenpaadjes en over de trappen van de muur. Om precies te zijn: 5.164 treden! Ook dit is dus een behoorlijke zware marathon maar je loopt in een prachtige omgeving.
De Koudste
Vind je het nu te koud om buiten te hardlopen? Dan is de extreme 'North Pole Marathon' niks voor jou. Met -41 graden Celsius 42,195km hardlopen door afgelegen gebied over bevroren water in het noordpoolgebied. Oftewel 'world's coolest marathon'.
De Warmste
Okay, eigenlijk is de ‘Marathon des Sables’ geen marathon. Het is een ultraloop van ongeveer 254 km in zes dagen. En dan ook nog door de hitte van de Sahara in het zuiden van Marokko. Overdag gaan de temperaturen richting de 40 graden Celsius. Daarnaast draag je nog een rugzak met eten, drinken, kleding en een slaapzak. Warm én superzwaar dus.
De Merkwaardigste
Elk jaar in april wordt in het meest geïsoleerde land ter wereld een marathon gehouden: de 'Pyongyang Marathon'. Een unieke kans om kort contact te hebben, al is het in het voorbij rennen, met de lokale bevolking van Noord-Korea. Sinds een aantal jaar mogen ook amateurs meelopen aan dit unieke hardloopevent. Hoewel er genoeg bewaking langs de kant staat om te zorgen dat je niet overal foto’s van neemt en het parcours verlaat, is het dé gelegenheid om je even ‘vrij’ te bewegen door de stad.
Kijk hier het gesprek terug tussen Matthijs en Dolf Jansen terug over de Keniaanse Eliud Kipchoge die in mei als eerste atleet het huidige record van een marathon (2:02.57) wil verbreken door onder de 2 uur binnen te komen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.