De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Duurzaam op donderdag: energieneutrale uitvaart

12-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
Kist
Het klinkt wellicht wat cru, maar de wens tot verduurzaming heeft nu ook de uitvaartbranche bereikt. Mensen die tijdens hun leven bezig zijn met duurzaamheid, willen ook hun heengaan op een milieuvriendelijke manier regelen. 17 procent van de Nederlanders geeft aan voor een duurzame uitvaart te kiezen. En dat is niet vreemd want een gemiddelde crematie zorgt voor fijnstof en ca. 208  kilo CO2-uitstoot per persoon, meer dan een enkeltje Amsterdam-Istanbul per vliegtuig. Begrafenisondernemers en uitvaartcentra zijn daarom initiatieven gestart.
NRC bericht over het eerste energieneutrale crematorium van Nederland. In het Gelderse dorp Beesd is een zeer efficiënte oven geïnstalleerd, die niet op gas, maar op stroom draait. De stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Daarbij is ook de benadering van een crematie anders. Er wordt uitgegaan van kleinschaligheid. De dienst vindt elders plaats, in de kantine van de sportvereniging bijvoorbeeld, een trend die ook bij reguliere uitvaarten te zien is. Een klein groepje nabestaanden is vervolgens bij de crematie aanwezig. Daardoor kunnen er ook meer crematies op een dag plaatsvinden, wat weer goed is voor de efficiëntie. Geen grote aula meer, maar klein en persoonlijk afscheid nemen.
Maar de weg naar duurzaamheid is al eerder ingeslagen. Zo is de milieuvriendelijke kist al redelijk ingeburgerd. Voor crematies gemaakt van een snelgroeiende houtsoort met een FSC (of gelijkwaardig) keurmerk, bijvoorbeeld van de populier. Aan de binnenkant bekleed met hennep, bamboe of biologisch katoen. Bij begrafenissen is de kist van bijvoorbeeld wilgentenen of bananenblad. Bij beide wordt natuurlijk geen gebruik gemaakt van lijm en lakverf en de overledene draagt kleding die afbreekbaar is. Deze kisten kunnen dan prima gebruikt worden op zogenaamde ‘natuurbegraafplaatsen’. Vaak gesitueerd in een bos, zonder strakke indeling, met kleine gedenktekens.
Natuurbegraafplaats
(Foto: natuurbegraafplaats)

Die gedenktekens op begraafplaatsen zijn ook een punt van aandacht. Vaak worden de zerken van natuursteen gemaakt, dat natuurlijk van ver moet komen. Daarom wordt nu gewerkt aan recycling van monumenten van geruimde graven. Die eindigen nu vaak vermalen als wegverharding, terwijl ze schoon geschaafd en opnieuw beletterd kunnen worden.
De grootste vervuiler is echter de rouwstoet en de vele auto’s die naar het uitvaartcentrum komen. Een ‘rouwbus’ is een goed alternatief, dat al door diverse organisaties wordt aangeboden.
grote-bus
(Foto: rouwbus)

Ook wordt er nagedacht over alternatieven voor cremeren en begraven, bijvoorbeeld resomeren; het lichaam van een overledene oplossen in chemicaliën. Het is nog niet toegestaan in Nederland, maar wordt door de branche wel als serieus alternatief gezien.
Overige bronnen:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor