De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Duurzaam op Donderdag: milieubewust winkelen
05-03-2020
•
leestijd 4 minuten
•
143 keer bekeken
•
Uit een onderzoek van I&O Research blijkt dat 94 procent van de mensen die boodschappen doen in de supermarkt een eigen draagtasje meeneemt, in plaats van ter plekke een plastic tasje te kopen. Supergoed!
Waar kun je nog meer op letten als je een beetje milieubewust wil winkelen? Wij zetten enkele tips voor je op een rij:
Tasjes
Plastic is een extreem schadelijk materiaal voor het milieu, maar niet als enige. Plastic tasjes mogen tegenwoordig niet meer gratis worden weggegeven in winkels, maar papieren tasjes wel. Voor deze papieren tasjes worden veel bomen gekapt en ze gaan snel stuk. Het is dus beter om een eigen tasje mee te nemen, zoals veel Nederlanders dus al braaf doen.
Toch is dit niet zo rooskleurig als het klinkt. Tegenwoordig krijg je overal gratis een katoenen tasje bij: de zogenoemde 'tote bags'. Veel mensen gebruiken deze als een alternatief voor een plastic boodschappentas, maar katoen is helemaal niet zo milieuvriendelijk. Voor het produceren van katoen is veel landbouwgrond en water nodig. Ook zijn voor de productie van een katoenen tasje veel meer materialen nodig dan voor de productie van een plastic tasje. Wow! Natuurlijk is een katoenen tasje veel steviger dan een plastic tasje en kun je deze ook vaker hergebruiken. Maar, pas als je de katoenen tas meer dan 75 keer gebruikt, dan wint deze het van een plastic variant. Het beste is om een boodschappentas te gebruiken van gerecycled materiaal, of het te houden bij één katoenen tasje en deze vaak opnieuw te gebruiken.
Verpakkingen
Om de afvalberg te verminderen is het belangrijk om na te denken over de verpakkingen van voedsel. Veel producten worden onnodig verpakt in plastic. Bederfelijke waar blijft in plastic wel langer vers en beschadigt minder snel, waardoor er beduidend minder wordt weggegooid. Maar het allerbeste is toch om gewoon producten los te kopen, bijvoorbeeld op de markt of in een verpakkingsvrije winkel, en die dan op korte termijn op te eten.
Vlees en zuivel
Het is algemeen bekend dat het beter is voor het milieu om vlees in te ruilen voor plantaardige producten. Vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht en dit geldt ook voor zuivel. Ook kost het veel water: vleesproductie zorgt voor 8 procent van het totale waterverbruik.
Vlees is daarentegen een bron van eiwitten, maar deze kun je ook vinden in plantaardige producten als peulvruchten, tofu en soja. Er is veel discussie over soja, omdat ook dit schadelijk zou zijn voor het milieu en kan zorgen voor ontbossing. Daar zit een kern van waarheid in, sojaproductie zorgt bijvoorbeeld in Zuid-Amerika ook voor ontbossing, watervervuiling en erosie. Maar het bizarre is dat 75% van alle geproduceerde soja wordt gebruikt als... veevoer. Dus als je vlees eet, consumeer je indirect ook heel veel soja. Een sojaburger zonder dieren is dus veel minder belastend.
Palmolie
Palmolie is een goedkoop product en daarom gebruiken veel producenten het in van alles, bijvoorbeeld in pindakaas, koekjes en shampoo. Voor deze palmolie worden echter regenwouden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika gekapt om er palmolieplantages aan te leggen, waardoor ook nog eens de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud worden weggejaagd van hun land. Voor veel producten is ook een andere variant zonder palmolie te vinden. Slim dus om dit even op de verpakking te checken!
Wat heb je echt nodig?
Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar koop alleen producten die je echt nodig hebt. De supermarkt kent veel verleidingen in de vorm van aantrekkelijke verpakkingen of aanbiedingen, waardoor we vaak meer kopen dan we echt nodig hebben. Dat resulteert er ook in dat we meer weg moeten gooien, en voedselverspilling is natuurlijk niet goed voor het milieu, en ook niet voor je portemonnee.
Seizoensproducten
Groente en fruit zijn heel gezond. Om ook gezond te zijn voor het milieu, is het goed om te kiezen voor lokale groente en fruit, die in het heersende seizoen zijn geoogst. Producten buiten het seizoen worden geïmporteerd, niet zelden per vliegtuig, of worden gekweekt in energievretende kassen.
Vervoer
Veel mensen doen hun boodschappen voor de hele week met de auto, of laten deze thuis afleveren met een bezorgdienst. Je kunt nog zo goed letten op duurzame tasjes en seizoensfruit, maar met de auto reizen stoot ook CO2 uit. Voor het milieu is het beter om met de fiets of te voet je rantsoen in te slaan. Tip: zorg voor fietstassen of een grote bak voorop, dan is het goed te doen.
Statiegeld
Ten slotte nog een tip voor Den Haag: er moet statiegeld ingevoerd worden op kleine plastic flesjes en blikjes. Er geldt al statiegeld op plastic flessen en bierflessen en dat werkt goed. Blikjes en kleine flesjes zijn zijn echter nog vrij van statiegeld. Deze kleine verpakkingen vergroten wel de afvalberg en zorgen voor veel irritant zwerfafval. Er is nog steeds discussie over in de Tweede Kamer, waardoor we hier zeker nog een paar jaar op moeten wachten.