De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

DWDD University: Dijkgraaf geeft antwoord

  •  
25-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1177 keer bekeken
  •  
Dijkgraaf 3
In december vorig jaar presenteerde DWDD University het jaaroverzicht met professor Robbert Dijkgraaf (zie onderaan de pagina). In de uitzending werden alle belangrijke thema's uit 2019 besproken, van monumentale wetenschappelijke doorbraken, zoals de eerste foto van een zwart gat, tot complexe actuele zaken als de stikstofuitstoot en de opwarming van de aarde. Na de uitzending gaven we kijkers de gelegenheid om hun brandende vragen voor te leggen aan professor Dijkgraaf. Hieronder elke dag een nieuw antwoord. 
Vraag 11 van Hubert Schaab: "Volgens Nasa kan project Orion – waarbij men verder dan Low Earth Orbit wil vliegen - pas doorgaan als het probleem van de levensgevaarlijke straling in de Van Allen-gordel opgelost wordt. Hoe zat dat bij de Apollo-vluchten?"

Kijkersvraag 10 van Bart den Hartog: "Robbert Dijkgraaf vertelt over het verbinden van radiotelescopen over heel de wereld. Dan zegt hij "en dan hopen op 4 dagen mooi weer overal". Maar radiotelescopen zijn toch niet afhankelijk van het weer?" 
Kijkersvraag 9 van Nicole Hoos: "In hoeverre zijn we kwetsbaar geworden door het digitale informatiesysteem? Bijvoorbeeld als er iets misgaat in Silicon Valley waar we geen back up van hebben. Wat zouden de gevolgen kunnen zijn?"
Kijkersvraag 8 van Robert Kerkhoven: "Kunnen de zwakke luchtwegen van insecten een verdubbeling van de CO2 in de atmosfeer wel aan? Is er een grens waarbij hun stofwisseling, en daardoor het ecosysteem, in de problemen komt?"
Kijkersvraag 7 van Bryan Tuik: "Kan de wetenschap al grootschalige hoeveelheden CO2 uit de lucht halen? Net als bomen doen in de vorm van fotosynthese en daar zuurstof voor teruggeven?"
Kijkersvraag 6 van Rosalind Hengeveld: "Waarom spreken wetenschappers vrijelijk over ‘de binnenkant van een zwart gat’, als die binnenkant principieel onkenbaar is, aangezien er geen vorm van informatie uit kan ontsnappen?"
Vraag 5 van John Vriends: Wat gebeurt er als twee zwarte gaten tegen elkaar aan botsen?
Vraag 4 van Alex van den Berg: "Hoe groter de afstand t.o.v. ons, des te sneller verwijderen sterrenstelsels zich van ons. Maar grotere afstanden zijn ook verder terug in de tijd. Dan is het toch eigenlijk zo dat het heelal niet steeds sneller uitdijt, maar juist steeds langzamer? "
Vraag 3 van van Emma Versteegh: "Waarom beweegt het zwarte gat in het centrum van de Melkweg zo veel? Je zou verwacht dat het, als het zwaarste object in de wijde omgeving, ook het minst beweegt."
Vraag 2 van Eveline Stommels: "Hoe denkt u over langdurig verblijf van mensen in de ruimte?"

Kijkersvraag 1 van Adrian Sommeling: "Is het mogelijk dat al het licht in het universum slechts uit een enkele foton bestaat? Volgens Einsteins theorie staat de tijd stil als je met de snelheid van het licht gaat. Zo'n foton zou dan in theorie op elk moment in de tijd overal tegelijk kunnen zijn voor ons als waarnemer."
Kijk het wetenschappelijk jaaroverzicht van 2019 hieronder terug: 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor