De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Fermenterend Over De Wereld!
16-02-2016
•
leestijd 3 minuten
•
282 keer bekeken
•
Vanavond komt
Yvette van Boven
bij ons langs om te praten over dé foodtrend van 2016: fermenteren. Dit proces, waarbij etenswaren samen met wat water, zout of andere specerijen een tijd in een afgesloten pot worden gelegd om te rotten, klinkt misschien niet heel smakelijk, maar dat is het wel! Sterker nog, je hebt waarschijnlijk al jarenlang genoten van gefermenteerde maaltijden zoals een oud-Hollandse zuurkoolstamppot of bij je ontbijt een bakje yoghurt.
Om te kijken of ze nou in elke keuken potjes hebben staan met schimmelende groenten, hebben wij een fermentwereldreisje voor je samengesteld!
Ga mee en ontdek de wondere (en oké, soms gewoon smerige) wereld van het fermenteren!
Als je van pittig eten houdt, ken je dit rode goedje waarschijnlijk wel.
Kimchi betekent letterlijk "verzonken groenten" en verwijst naar het proces waarin kool samen met diverse groenten, kruiden en chilipepers minimaal een paar dagen tot weken in een afgesloten pot fermenteren.
Het resultaat: een heerlijk fris, pittig en gezond extraatje voor bij je Aziatische maaltijd.
Tempeh wordt gemaakt van sojabonen gemixt met azijn en vervolgens in een soort cakevorm geperst. Aan de buitenkant ontstaat een dikke witte schimmellaag, die vrijwel altijd wordt opgegeten. In Indonesië is "rotten tempeh" (dus écht oude tempeh) zelfs een delicatesse!
4. Scorpion Wine (Oorsprong: Vietnam)
Het is een vrijdagavond en je hebt zin in een lekker shotje slangen- en schorpioenenwijn! Klinkt logisch toch? In Vietnam wel, daar voegen ze regelmatig giftige Cobra-slangen toe aan verschillende alcoholsoorten. Geen zorgen, het gif wordt door de alcohol onschadelijk gemaakt en er wordt zelfs beweerd dat deze extreme wijn gezondheidsvoordelen heeft!
Vraag het vooral volgende keer aan je huisarts!
Je zou het niet zeggen, maar ook de Injera (deze bruine soort pannenkoek) uit Ethiopië is gefermenteerd! Het is een beetje de Ethiopische variant op onze aardappel, in de zin dat het overal bij wordt gegeten. Het wordt gemaakt van Teff bloem en water, wat vervolgens in de warmte een paar dagen wordt gezet in grote emmers. Daarna wordt het gebruikt om dit soort zurige, zoute pannenkoeken mee te bakken!
Kombucha is inmiddels in bijna elke supermarkt te vinden en zeer geliefd onder de gezonde foodbloggers. Het is een beetje zoals ijsthee, maar dan zonder suiker en vol met probiotica die je weerstand zouden verhogen. Dat het in de verste verte niet naar ijsthee smaakt vergeten we even, goed?
Kvass is een traditioneel Slavisch drankje met 1% alcohol, dat meestal wordt gemaakt van, jawel, roggebrood.
Het sap van dat proces wordt gebruikt samen met fruit of groenten en een flinke schep zout.
Hierboven zie je bieten kvass, dat ondanks hoe het eruit ziet heel erg zout en naar aarde smaakt. Maarja, het schijnt dan wel weer te helpen tegen allerlei kwaaltjes en zeren.
Dit gefermenteerde melkdrankje is populair over de hele wereld. Het wordt gemaakt van geitenmelk, koemelk of schapenmelk en gemengd met Kefir granen. Deze mengeling wordt traditioneel in geitenhuiden opgehangen boven deuropeningen, zodat de mensen die naar binnen kwamen lopen af en toe een tikje ertegenaan zouden geven om de mix in beweging te houden. Tegenwoordig is het drankje, dat smaakt naar schuimende yoghurt, vaak ook in supermarkten te koop.
Smaakt dit naar meer? Klik dan gauw
op deze link
voor het fragment met Yvette van Boven!