De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Matthijs van Nieuwkerk belegt niet in Bitcoins

12-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1130 keer bekeken
  •  
TVDD

Criminelen gebruiken de naam en beeltenis van Matthijs van Nieuwkerk voor bitcoin-oplichting. De fraudeurs stellen dat Matthijs, en vele andere BN'ers, megawinsten boeken dankzij beleggingen in bitcoins, maar daar is niets van waar.

Middels advertenties op onder meer Facebook worden mensen naar neppe websites geleid en verleid om te investeren. Bij de fraudehelpdesk hebben zich tientallen slachtoffers gemeld. RTL Z becijferde in februari dat de criminelen meer dan 1.200 bitcoins hebben buitgemaakt, met een totale waarde van 3,6 miljoen euro. 

Geraffineerd

De criminelen gaan zeer geraffineerd te werk. Na het invullen van gegevens op de misleidende website worden mensen onder meer telefonisch benaderd en wordt een eerste bedrag afgetroggeld. Daarna worden zij zogenaamd door weer andere bedrijven benaderd, die ook torenhoge rendementen beloven. De fraude gaat zelfs zo ver dat mensen die door hebben dat ze worden opgelicht, óók door de criminelen werden benaderd, om voor een bepaald bedrag het verloren geld zogenaamd weer terug te halen.

BN'ers in het verweer

Naast Matthijs worden ook de namen en foto's van Waylon, Twan Huys en Alexander Klöpping misbruikt. Laatstgenoemde veranderde zelfs zijn naam op Twitter in 'Alexander *BITCOIN ADS ZIJN NEP* Klöpping' om zijn volgers te waarschuwen. Ook Humberto Tan en John de Mol probeerden Facebook tot de orde te roepen. De Mol spande zelfs een kort geding aan, maar de rechter vond dat beide partijen eerst rond de tafel moesten gaan zitten .
Humberto Tan en Alexander Klöpping zaten 18 oktober 2018 aan tafel over dit onderwerp:

Ongrijpbaar

Doordat de criminelen zich bedienen van tijdelijke websites en accounts zijn zij zeer moeilijk te vinden. Ook is er internationaal geen eenduidige juridische aanpak. BNNVARA waarschuwt tegen de fraude. U kunt helpen door bijvoorbeeld de nepadvertenties op Facebook daar te rapporteren als oplichting.
Wilt u meer weten over het herkennen van internetfraude? kijk dan op de site van de fraudehelpdesk .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor