De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Meest voorkomende angsten en fobieën

25-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3253 keer bekeken
  •  
We hadden het gisteravond over het nieuwe programma van neuropsycholoog en hoogleraar Erik Scherder. Hierin gaat hij op zoek naar oplossingen voor zijn verschillende angsten en fobieën. Maar we kwamen er in de uitzending ook achter dat Matthijs vrijwel door dezelfde angsten wordt geplaagd. We kijken daarom naar veelvoorkomende angsten en fobieën in Nederland. 

Angst voor injecties (Trypanofobie)

De angst voor injecties en injectienaalden. Je probeert huisartsen, tandartsen of zelfs belangrijke medische behandelingen te vermijden. 

Hoogtevrees (Acrofobie)

De angst voor hoogtes, oftewel hoogtevrees. Niet alleen als je van een hoog flatgebouw kijkt, want je kunt ook aarzelen om een balkon te betreden, een brug over te steken, of in de buurt van een raam met uitzicht te komen. Hoogtevrees kan dus ook bij kleine hoogtes optreden.

Pleinvrees (Agorafobie)

Mensen met agorafobie worden nerveus in omgevingen waar ze weinig controle op kunnen uitoefenen of onbekende omgevingen. Mensen die lijden aan agorafobie mijden grote, drukke plaatsen als winkelcentra en vliegvelden. Pleinvrees is in feite een verzamelnaam voor een hele lijst sociale fobieën: angst om met andere mensen om te gaan, of onder de mensen te komen.

Angst voor kleine ruimtes (Claustrofobie)

Claustrofobie stamt af van het Latijnse werkwoord ‘claudere’. Dit betekent sluiten. 5 tot 7 procent van de mensen is bang om vast te zitten in een kleine ruimte. Dat omvat natuurlijk alle kleine ruimtes (liften, toiletten, MRI-scanners), maar vooral ook plaatsen waar je niet kunt 'ontsnappen', zoals tijdens de reis in een trein of vliegtuig, of in een bioscoopzaal in het midden van een rij. 

Angst voor onweer (Brontofobie)

Letterlijk vertaald betekent het Griekse woord ‘bronte’ donder. Brontofobie is een angst voor donder en bliksem. Uit angst voor de gevolgen van een mogelijke blikseminslag halen mensen met Brontofobie bijvoorbeeld steeds weer de stekkers uit de stopcontacten, checken zeer regelmatig de weerberichten, hebben brandblussers of emmers water klaarstaan, en voelen zich ongemakkelijk in de open lucht (en zeker buiten de stad).

Vliegangst (Aviofobie)

De termen ‘aerofobie’ en ‘aviofobie’ worden door elkaar gebruikt. Uit beide termen kun je wel opmaken dat het hier gaat om vliegangst. Mensen met vliegangst durven simpelweg niet te vliegen. 

Spinnen (Arachnofobie)

In Nederland is de angst voor spinnen de meest voorkomende. Er zijn veel dierenfobieën (bijvoorbeeld voor honden, slangen muizen of kikkers), maar toch is angst voor spinnen de meest voorkomende. Insecten staan sowieso hoog in Nederland: wespen en bijen natuurlijk, maar uiteindelijk komt eigenlijk alles wat kruipt of vliegt voor op de lijst. Andere diersoorten die hoog scoren: honden, slangen, muizen, ratten, kikkers, vogels en boerderijdieren (met name paarden). Gelukkig behoren deze fobieën ook tot de gemakkelijkst te genezen angsten.

‘Erik Scherder laat zich niet kisten’ is vanaf aanstaande donderdag 27 februari vier keer te zien, om 22:20, EO, NPO 2.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor