De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Terugkijken DWDD University: 'De Toekomst' door Robbert Dijkgraaf

  •  
09-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7841 keer bekeken
  •  
LOGO_DE TOEKOMST
DWDD begint 2019 met een splinternieuwe DWDD University van Robbert Dijkgraaf. In drie colleges behandelt hij ‘de toekomst’. Die toekomst is er al, niet in onze huiskamers, maar wel in laboratoria en universiteiten. In elk college gaat hij in op één van de drie belangrijkste onderwerpen waar op dit moment de grootste wetenschappelijke ontwikkelingen plaatsvinden: Leven, Technologie en Informatie. Wat is er allemaal al uitgevonden en waar staan we nu? Hoe ziet ons leven er straks uit? Wat kunnen we verwachten? En is dat goed of slecht nieuws? In tegenstelling tot voorgaande colleges leidt Dijkgraaf na ieder college een talkshow met Nederlandse topwetenschappers, waarin ook vragen uit het publiek worden gesteld.
College 1: De toekomst van: Leven
We zijn inmiddels zover dat we alle genetische informatie van ons lichaam begrijpen, we kunnen het lezen en zelfs ook al herschrijven. En daarmee kunnen we een verbeterde versie van onszelf produceren. Wat gaat dat betekenen? Komt er een wereld zonder ziekten? Hoe ziet het leven er in de toekomst uit? Worden we onsterfelijk? Waar liggen de grenzen van wat kan en mag?
College 2: De toekomst van: Technologie
Ooit vonden we het wiel uit, nu vliegen we naar de maan en daar voorbij. De mens heeft altijd technologie ontwikkeld om verder te komen. En al lijkt het of alles steeds groter wordt en ons verder weg brengt, de belangrijkste verandering vindt plaatst op de allerkleinste schaal. We werken aan nanorobotjes om medicijnen op de juiste plek in ons lichaam te brengen, we ontwikkelen nieuwe, slimme materialen en bouwen aan de allersterkste computer: de kwantumcomputer. Wat gebeurt er als we zelfs atomen gaan manipuleren, kunnen we dan alles maken wat we willen? Verdwijnt het verschil tussen technologie en leven?
College 3: De toekomst van: Informatie
Vroeger stuurde je elkaar af en toe een brief, nu zijn we de hele dag online. En we staan niet alleen continu in contact met elkaar, maar ook met bedrijven, instellingen en de overheid. Met elkaar produceren we een oceaan aan data. Zelflerende computers gebruiken die data om meer en meer beslissingen voor ons te maken. Big data en algoritmes helpen ons enorm maar lopen we ook gevaar? Als we niet uitkijken bepalen ze ons hele leven. Of doen ze dat al? Hoe vrij zijn we in de keuze voor een hypotheek? Een baan? Of een ziekenhuis? Hoe zit het met onze privacy en wat als computers slimmer worden dan wij? 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor