De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Nieuwe tafelheer van DWDD: Fresku
03-09-2017
•
leestijd 3 minuten
•
248 keer bekeken
•
Dit seizoen verwelkomt DWDD een nieuw gezicht als tafelheer, Fresku, die je waarschijnlijk wel kent als rapper. Daarnaast is Fresku veel meer; acteur, cabaretier en televisiemaker. In die rol maakt hij veel gebruik van personages die hij creëerde met zijn maatje, producer en filmmaker Teemong. Het personage Gino Pietermaai, een dommige ‘stereotype Antilliaan’, is zijn bekendste. Samen met Teemong maakt Fresku muziek, filmpjes en sketches. Maar wie is deze creatieve duizendpoot die in de eerste uitzending van dit seizoen debuteert als tafelheer?
Fresku
(‘brutaal’ in het Papiaments) werd op 26 oktober 1986 in Eindhoven geboren als Roy Reymound. Hij begon op 14-jarige leeftijd met rappen in het Engels, maar liet zich gaandeweg inspireren door de Nederlandstalige rapgroep Opgezwolle om te rappen in zijn moerstaal. Zijn carrière nam een vlucht nadat hij in 2008 het nummer ‘Brief aan Kees’ schreef voor Kees de Koning, platenbaas van het Nederlandse hiphoplabel Top Notch. Hij werd daar getekend en heeft inmiddels drie albums op zijn naam staan. In 2017 maakte hij voor 3Lab het tv-programma De Fresku & Teemong show en ging hij de theaters in met De Fresku Show. Wij waren benieuwd wat Freskus grootste inspiratiebronnen zijn.
Inspiratiebronnen
Rappers als Eminem en (met name) Dr. Dre zijn van invloed geweest op het muzikale leven van Fresku. “Daarvoor luisterde ik ook wel naar hiphop en pop, maar Dre was zo rauw en anti-establishment. Voor iedereen die rond 1986 is geboren, is Dr. Dre met het album The Chronic II uit 2001 een introductie in de hiphop. Toen ik 14 was begon ik met het schrijven van teksten. Daarvoor maakte ik bijvoorbeeld comics (stripboeken, red.), die ik aan elkaar niette. Die gingen over draken, maar op een gegeven moment dacht ik: nee man, ik moet over stoere dingen schrijven. Hiphop heeft dat aangewakkerd”, aldus Fresku.
Bekijk Dr. Dre en Eminem met Forgot about Dre van het album The Chronic II:
Positief met sombere blik
In zijn rol als acteur heeft Fresku een grote diversiteit aan inspiratiebronnen. “Ik hou van acteurs die totaal iemand anders worden, zoals Matthew McConnaghey en Leonardo di Caprio, die meer is dan een mooi koppie. Dave Chapelle is ook een favoriet. Hij is niet iemand die totaal transformeert, maar hij spiegelt zich genoeg om je te laten lachen. Ik kan zelf wel somber worden als ik naar de wereld kijk. Dave Chapelle heeft dat ook, maar hij doet er iets positiefs mee. Het gaat erom de nachtmerrie van het leven in de maatschappij aan te pakken en daar iets positiefs mee doen.”
Bekijk Dave Chapelle in zijn rol als blinde, zwarte racist:
'Onbevangenheid'
Als podiumkunstenaar heeft Fresku niet veel inspiratiebronnen. “Ik ben niet geschoold als theatermaker, dus ik weet er niet zo heel veel van. Maar dat vind ik wel goed omdat ik nog een stuk onbevangenheid heb. Toen ik naar Nederland ging en in Brabant ging wonen, werd ik natuurlijk in mijn omgeving aangestoken met Hans Teeuwen en Theo Maassen. Patrick Laureij vind ik ook goed.”
Bekijk een fragment van Theo Maassen:
'Formule dramaregels kapotmaken'
Ook in het maken van televisie heeft Fresku eigenlijk weinig inspiratiebronnen. Maar hij heeft wel een duidelijk doel. “Tv wordt steeds beter begrepen door tv-makers en netmanagers, maar humor wordt een formule die binnen de dramaregels moet gelden. Mijn ambitie is om dat kapot te maken. Er zijn maar weinig mensen van de internetgeneratie die inhaken op wat er op tv te zien is, en die rol wil ik nu pakken. Ik ben daar nu al in geslaagd omdat ik op tv kom met dezelfde dingen als op internet.” Fresku koos een scène uit de film Man on The Moon uit die zijn ambitie belichaamt. In het fragment legt de Amerikaanse acteur/comedian Andy Kaufman (gespeeld door Jim Carrey) aan zijn baas uit dat hij met een montage-truc een tv-storing wil nabootsen zodat het lijkt alsof de tv het niet doet, om de kijker op het verkeerde been te zetten.
Bekijk de scène uit Man on The Moon:
Fresku deed het geweldig aan de DWDD-tafel!
Bekijk hoe Fresku praatte in de uitzending over de onderdrukte Rohingya-bevolking in Myanmar: