De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
Waarom Sturen Mannen Dickpics?
07-11-2017
•
leestijd 3 minuten
•
2673 keer bekeken
•
Er zijn weinig vrouwen die actief zijn op social media of dating apps en nog nooit een
dickpic
hebben ontvangen.
Een dickpic is een ongevraagde foto van de genitaliën van een (vaak onbekende) man en wordt uiteraard als negatieve seksuele toenadering ervaren. Dit is iets anders dan
sexting
waarbij met wederzijdse instemming naaktfoto’s worden verstuurd. De grote vraag bij dickpics blijft wáárom mannen het een goed idee vinden hun naaktfoto’s naar vreemden te sturen.
Het is namelijk meer dan eens gebeurd dat een vooraanstaande carrière door het sturen van dit soort foto’s is beëindigd.
1.Aantrekkingskracht | Mannen verwarren aandacht van vrouwen voor iets anders.
De gemiddelde heteroseksuele man overschat zowel zijn eigen aantrekkingskracht, als de aantrekkingskracht die vrouwen voor hem voelen. Als een vrouw lacht, gesprekken aanknoopt of andere tekenen van vriendschap toont, wordt dat door mannen vaak als romantisch of flirterig opgevat. Door deze verkeerde opvatting, gaan ze er eerder vanuit dat vrouwen dus ook graag hun naakte geslacht zien.
2. Evolutie | Mannen zijn evolutionair ingesteld op voortplanting
Hoewel enigszins omstreden, is er een tak van research die zegt dat mannen evolutionair zijn ingesteld op voortplanting. Door te denken dat elke vrouw je woest aantrekkelijk vindt en achter ze aan te gaan, vergroot je je kansen op seks en zodoende op voortplanting. In andere woorden: uiteindelijk hapt er wel eentje. Dat is de gedachte achter deze zogenaamde
Error Management Theory.
3. Exhibitionisme | Mannen die dickpics sturen missen intimiteit
Mannen die dickpics sturen zijn veelal exhibitionistisch. En hoewel je dan misschien meteen denkt aan potloodventers of bezoekers van naaktstranden, is digitaal exhibitionisme ook een ding. Hiernaast is het sturen van je naakte geslacht volgens Lehmiller een roep om intimiteit en vaak gedrag van mannen die grote moeite hebben om blijvende relaties te onderhouden in het dagelijks leven.
Wel benadrukt Lehmiller dat dit slechts enkele motivaties zijn van mannen die dickpics sturen.
De laatste jaren neem online seksuele intimidatie alleen maar toe. Zo blijkt uit onderzoek dat ruim 33% van de Nederlandse vrouwen onder de 27 jaar ongepaste seksuele toenadering, zoals seksueel getinte berichten via social media, heeft gerapporteerd. Dit percentage gaat enkel over de gerapporteerde gevallen, dus het daadwerkelijke aantal zal zonder twijfel hoger liggen. Volgens Klaus Schwab, auteur van het boek
“The Fourth Industrial Revolution”,
is deze vorm van seksuele intimidatie te danken aan de digitale wereld waarin we leven. Dit valt te lezen op de site van het
Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis
.
Omdat de grens tussen de fysieke wereld en de digitale wereld steeds troebeler wordt, zoeken mensen steeds verder de grens op in hun handelingen en sociale gedragspatronen.
Een ontwikkeling die niet terug te draaien valt en zodoende nieuwe ethische en politieke vragen oproept. Schwab vraagt zich af waar de grens van beschaving ligt en tot hoever we het laten komen als samenleving.
Aanleiding voor dit artikel is het NTR programma ‘Mag Ik Je Tieten Zien?’, waar we het vanavond in de uitzending over hebben met Tatum Dagelet en Tyanny Concincion.